Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?

Кметицата на Габрово иска да ги праща принудително на работа
271
Социално слаби дължат по 10 000 лв. и не плащат. Докога така?
Снимка: Булфото, архив

Глоби от по 10 000 лева са натрупали хора, които се водят социално слаби и  заради това държавата не може да ги събере. В същото време обаче те продължават да получават помощи. Заради това кметицата на Габрово Таня Христова призова да се приеме законодателна промяна, с която глобата да се замени с принудителен труд.

Още по темата
Вицето Томислав Дончев, който също е в града заради ескалираното на напрежението, след като трима роми пребиха продавач  магазин, призна, че има огромен проблем със събирането на глобите.

"С гняв, безредици и насилие няма да постигнем нищо", каза още кметицата.

Тя припомни, че още от миналата година е започнало събарянето на незаконни постройки и рушащи се сгради, в които може да се настани някой.

Христова призова партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка.

"Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град", каза тя.

Според нея проблемът с ромите не е само в Габрово, а в цялата държава.

Шефът на националната полиция Христо Терзийски съобщи, че са образувани две досъдебни производства след снощните безредици.

Задържани са 9 от протестиращите, полицейски служител е пострадал леко.

"По време на протеста в района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Нещата са комплексни, не можеш да кажеш, че човек ако е сравнително здрав и може да върви изправен на двата си крака, ще може да върши добре дадена работа. Има много фактори, които ако се съчетаят с други такива, могат да доведат до абсолютната невъзможност да индивида да се справя с предизвикателствата на пазара на труда и с живота като цяло. Дори един инвалид, който само не може да върви, но е много умен иначе, ще се окаже по-приспособим към условията на пазара, спрямо човека по-горе...
228
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Значи не е въпрос на мързел, а всичко си опира до работа, която те удовлетворява и те кара да се чувстваш добре вършейки я! След като я вършиш с лекота, ти няма да се натоварваш толкова от работата, и ще можеш да проявиш нужното усърдие, за да си докарваш едни прилични доходи от нея. Въпросът е, че не всеки има този късмет, да умее нещо, ама наистина да го умее на 100%. Липсата на умения, съчетана с някакво леко заболяване или заболявания, допълнително могат да ограничат човек, да се реализир
227
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Изуми ме и желанието, с което той подходи към изпълнението на тази задача, нещо, което не е било присъщо за наго при обучението по другите учебни предмети. Там само казваше, че не може, не иска и общо взето не му се занимава да учи нощо свързано с тях. Аз дори се опитвах да помогна на момчето, да усвои поне някои елемнтарни според мен неща, но без успех. Даже сигурно до бой щеше да се стигне, ако бях настоявал. По труд и техника и по чертане обаче му се получаваха нещата, явно си беше талант
226
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
В училище почти нищо не се научава, там може само да се развие умение, което вече имаш. Един мой съученик, от времето когато бях в седми клас - ром(единственият в класа), който по всички учебни предмети едвам креташе, но виж ти, в час по труд и техника, прояви веднъж изненадващи умения по чертане на пергаментова хартия. Беше направил само три или четири грешки в чертежа, които преподавателят видя, след като го наложи върху оригинала. Това беше най-доброто представяне в класа!
225
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Ако си несръчен, можеш да счупиш елемент от външното оформление на автомобила, докато го миеш на автомивката! След което шефа ти веднага ще те уволни. Бил съм свидетел как една млада сервитьорка, от неумение как се държи таблата, успя да счупи стъклената маса пред мен с бутилка кока-кола. Хубаво, че не стана по-сериозен инцидент. Работодателят веднага я изгони...
224
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Ако се спре излишното производство на леки автомобили, което освен да замърсява природата, не носи никаква друга полза за човечеството. Ако се залага на масовия траспорт с железници, които са най-ефективния начин за траспорт на хора и товари, няма да има нужда от позициите изброени по-долу от теб.
223
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Човек може иначе де е напълно нормален, но да принадлежи към групата хора, които съм описал по-долу. И няма как 50% от човечеството да решат в един хубав ден просто така да не работят! Има голям процент хора, които обичат работата си, просто защото те им се отдава с лекота. Те се чувстват пълноценни когато работят. Освен това, когато човек има повече енергия от необходимото, той трябва да я изразходва по някакъв начин.Раб. места, които си изброил са свързани с наличието на автомобили....
222
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Така се получава, защото при изпълнение на някаква обичайна задача, тези хора изразходват твърде много енергия, за да може да се осъществят необходимите връзки в техния мозък, и в крайна сметка да се достигне до изпълнение на задачата. При повечо хора това става много бързо и с разход на малко енергия. Но това са обстоятелства, които не зависят от тях, просто така работи тялото и мъзъка им. Както един комютър, когато загрее се изключва от сомосебе си, за да не се получи по-сериозна повреда.
221
1
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Точно там е проблема.... Мързел е доказано, че не съществува. Няма хора, които са мързеливи, такова понятие няма. Има някакъв процент хора, никой не знае колко са, на които им трябва много повече време, отколкото на един нормален или хипер активен човек, за да решат дадена задача, без значение дали умствена или физическа. В повечето случаи те са комбинация от двете. Затова такъв работник не може да бъде ефективен и няма кой да го вземе на работа, защото той просто няма да се справя с задачит
220
0
 
33
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Точно индийците имат много добри умения. Както се вижда имат цяла държава с над милярд население и оцеляват. Дори в момента ако ти трябва програмист си наемаш индиец.Умения има всеки човек и те се развиват докато си ученик. Но трябва да се ходи на училище поне до края на средното образование. Няма други вариянти ако не искаш да държиш лопатата, защото ще дойде време когато няма да има нужда от лопата !
219
0
 
33
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Освен лопатата има куп други дейности които все още не са автоматизирани и не се изисква много "мислене" .... например зареждач на бензин .... мияч на кола ... да пиша ли още ?
218
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Повечето от тези умения са вродени при хората. Както колегата по-долу притежава сръчност, която позволява да работи като шивач! В повечето случаи обаче става дума комбинация от умения, но и знания разбира се. Хубав съвет даваш на хората да се образоват, за да намерят нещо по-подходящо за себе си. Наличието на знания в определена област, обаче, няма да са ти полезни, ако нямаш другите умения, които вървят ръка за ръка със знанията. А те почти винаги са вродени!
217
0
 
33
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Защо трябва работата с лопатта да е соц ? Като си спал навремето и си пушил цигари вместо да учиш си е твой проблем. Всички плащаме винетки, държавата може да наеме фирми да оправят храстите, те от своя страна да си наемат хора който да свършат тази задача. И не заблуждавай хората ! Мързел и ментално слаб са съвсем различни неща !От първото страдат съвсем малко хора и те са инвалиди. От второто страдат много и са предимно "римляни". И не са глупави никак :)
216
0
 
32
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До икономистА: Предлагам ти да изчислиш какво би се случило ако 50% от населението просто така реши,че не му се работи работата която работи в момента и реши да остане у дома и да взема помощи :)Колко би издържала системата докато настъпи катаклизъм, анархия или друго подобно събитие. Вземай елката и смятай.
215
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Solar PowerТи хубаво казваш инвалид, но визираш само физически показатели свързани с тази дума. Инвалид може да бъде и човек, кой просто няма умения за робота, която може да му донесе доходи в нашето съвремие! Какво ще работи човек, който може да държи лопата? Само работа осигурена от социалните, а от тази работа човек не може да се издържа, защото сумата не покрива дори жизнения минимум на един човек. Значи са необходими много повече умения, за да може да се реализираш на пазара!
214
0
 
34
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
От соц. системата имат нужда единствено инвалиди. Тези хора ги разбирам. Някой от тях искат да работят но няма как. Всеки друг който може да държи лопатата няма какво да се оплаква. Просто един търтей който го мързи да работи. А ако не иска да държи лопатата може да се самообразова. В интернет има доста информация може да потърси и да се научи. А ако не може да чете, то образованието е безплатно. Дават и закуска :) И да в началото ще работи неща за които му стига "пипето". За друго вдига левъл
213
0
 
34
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ако някой не иска да работи ...чудесно. Нека си стои в тях и намери начин да се прехванва без да чака на соц. системата :) Както се казва никой не му е длъжен !
212
0
 
34
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
"работа, която не е по силите му" - Винаги може да се връчи лопата, храсторез и да се започнат пътищата. Второ и третокласните са под всякаква критика. Има по 1 метър от двете страни храсти. Работа има :) Не ми ги разправяй.....
211
1
 
34
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 224: "Никой не трябва да бъде задължаван, при никакви обстоятелства, да извършва работа, която не е по силите му!" - Напълно съм НЕСЪГЛАСЕН с тази максима. Това означава,че някой като го мързи ние останалите които работим трябва да му плащаме храната. Има една стара хубава българска поговорка - "Който не работи не трябва да яде".Това е истината. Мога да оправдая някой да не работи единствено и само ако е инвалид и просто няма физическа възможност. Всичко останало е ПАРАЗИТИЗЪМ !
210
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Опитвам се да кажа, че няма смисъл да се занимаваме с промени в данъчната система, които и без това няма да променят нищо радикално в нашия живот. Радикална промяна може да има, само при промяна на икномическата система. Крайно време е икономическата система да започне да служи на хората, а не ние да служим на система.. Какъв е смисълът от това, да не можеш да си вземеш въздух от работа, а в същото време да не ти остане време да се насладиш на благата произведени от собствения ти труд?