Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи

Семействата не искат дори да замръкнат на улицата
Обновена: 14 апр 2019 12:17 | 14 апр 2019 07:45, Нели Христова
296
Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи
Снимка: БТА

Размириците в Габрово накараха ромските фамилии да се страхуват за децата си, съобщават от

"24 часа". Много семейства пращат наследниците си при приятели българи, за да не пострадат. Повече от тях не искат дори да замръкнат на улицата.

Още по темата

“Сега ще дойде моята шефка да ми прибере децата у тях, защото имаме притеснения. Не сме направили нещо лошо, но има протести - ще чупят, ще правят. Имаме 6 деца, живеем с баща ми, майка ми и брат ми.

Хората имат право да протестират, обаче заради едни роми защо трябва да страдат и други. Всички ни слагат под един знаменател - неграмотни. Но не всички са неграмотни, аз съм завършил средно образование, работя, не чакаме на социални помощи, всичко си плащаме, дори и къщата си е наша”, обяснява Иван Димитров. Неговата фамилия е може би най-старата в Габрово. Той е потомък на първите роми в града - баба Божана и дядо Дико.

Но след събитията от последните дни, Иван не ходи на работа, нито съпругата му. Признават, че хората вече ги гледат по различен начин.

“Жандармерията сега е тук, а утре ще дойдат да ни запалят. Къде да тръгнем - като шумкари по горите ли? А децата? Няма заради други хора да си напускаме града и да бягаме”, казва жената на Иван - Зюмбюла.

56-годишният Васил Иванов вече е потърпевш от ескалиралото напрежение в града. Къщата му е потрошена в първата нощ на бунта. Казва, че е пръснал при роднини 28-те си внучета като овце, а със синовете обикаля по улиците. “Като стане тъмно, заминавам да се крия, не мога да спя спокойно. Юрганите запалиха. Полицаите хвърлиха вода да не изгори къщата. В 3 часа дойде жандармерията. Как да спя, цяла нощ на пътя съм стоял”, разказва мъжът, който работи в БКС в града. Циганите, които имат приятели българи и досега са живели заедно с тях в мир, казват, че такова нещо в Габрово не е било.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
2
 
! Отговори
Омбрето Пендехов преди 5 години
28 vnu4eta ???????
169
1
 
1
 
! Отговори
Народовластие!!! преди 5 години
И вие от ЦПКЗ, защо спите! Слепи ли сте, че е плъзнала епидемия в България? Аз ли да ви уча как се действа в епидемична обстановка...?!?
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи юнаци, това е най доброто което може да направите.Браво.
167
2
 
17
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Тези хора дето ги цитирате, вместо да плачат, трябва да осъзнаят, че проблема е техен.Самите .. трябва да са непримирими към нарушителите и да възпитават децата си, ако не искат да ги слагат в един кюп.
166
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и българи има които не стават, ама поне са си в държавата. Говорят и спазват българският език, бит и обичай, а тия се опитват да налагат своите си примитивни и гадни обичай.
165
5
 
5
 
! Отговори
До 185 преди 5 години
Ще изчезне, ама ако го позволим, драги ми чужденецо.
164
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу българите се води необявена война.....................от чужди посолства, НПО-та, БХК, "Отворено общество"и много други организации!!Кога ще си отворите очите за истината??Кога??Няма време................България загива!!
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
183 "Будният"ти как си се Отчел за прираста Български, аман от драскачи!
162
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разград, Омуртаг, Кърджали, Разград, Сливен, и купища други села и паланки, сигурно вече не се чува българска реч. Българино, Спиш!
161
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите ако продължат с неконтреруемото си размножаване, нас българите не ни чака нищо хубаво, ама нищо хубаво. Баван, Но сигурен процес. Искаме промяна. Спрете всички социални придобивки.
160
20
 
7
 
! Отговори
авс преди 5 години
до кърпел г-не това е смешно че има 28 внуци ами нека и ваще деца да ви раждат внуци във брои 28 а не да се пазят да не раждат
159
28
 
3
 
! Отговори
авс преди 5 години
как може и кои им разрешава да нахлуват по частните домове и да палят тия габровци да не са садисти защо край сухото да гори и мокрото да съдят които са се обявили за герой какви са тези закони в бг това доказва че в бг несъществуват закони ами ако ходят на ес съд тези роми какво ще стане с габровци какво ще стане бг правителство това е за смях ес ще се подиграват с бг
158
12
 
7
 
! Отговори
случаен преди 5 години
нищо друго немога да кажа,само това ,че някой има интерес от това,което се случва и въобще не мислят до къде могат да стигнат нещата,като в Сирия и едните и другите и по-другите са сирийци,а се трепят вече колко години....?
157
2
 
11
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Горките,, живи да ги ожалиш.
156
1
 
18
 
! Отговори
Тъи преди 5 години
28 внуци ? Или журналистката е сбъркала цифрата ? Ако е така скоро цяла провинция ще е *** вместо селянски .
155
2
 
48
 
! Отговори
Я, преди 5 години
Разследващите журналисти да се поразровят малко в това ромско семейство,да видим всички как се раждат и как са отгледат 6 деца.Какво образование са им дали,какво работят та и те да народят 28 деца.Тези явно трябва да са "пример",как един мъж завършил средно образование с една работа може да отгледа голяма челяд.Или е магьосник или всички работят у социала.
154
0
 
0
 
! Отговори
АДИ преди 5 години
До АнонименАко съдийте бяха *** щеше да има медал.
153
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак нека запазим добрите роми невредими за сметка на черните им овци заради които страда цяла България. Проблемът почва пак от "държавата", бяха пуснати от "българи", не го забравяйте този безценен факт.
152
4
 
3
 
! Отговори
Боб преди 5 години
А защо при ***, а не при оня с терасата? Неговите действия нямат ли по голямо влиание върхо живота ни?
151
3
 
48
 
! Отговори
кръпел преди 5 години
кой българин има 28 внучета ???