В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие

Организацията видя насилие срещу невинни
15 апр 2019 12:00,
346
В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие
Снимка: БулФото

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на правозащитната организация до медиите.

От организацията изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

Още по темата
Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

"Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло" - твърдят от БХК.

От Комитета припомнят, че съгласно закона - расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона - независимо от етноса му.

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход. Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар." - завършва писмото на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК е организация сееща омраза спрямо белите хора, директно мотивираща расова дискриминация и геноцид срещу хора с европейски произход. Пита се защо все още не са понесли послдствия. Понятието език на омразата е дефинирано като средство за потискане на белите хора. То никога не се използва, когато "***ви" мразят бели. Тогава пак белите са виновни, че са мразени.
169
3
 
53
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Споделям казаното от БХК. Роми в Габрово пребиват трудещ се българин е това си е чист расизъм. Роми пребиват военен с думите "Да пребием тоя българин" във Войводино, това си е чист расизъм. Роми бият деца гребци в Асеновград и викат "Да бием българите", е това си е абсолютен расизъм. Та в Габрово и особено в ромската махала си има чист РАСИЗЪМ.
168
3
 
28
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
По перверзно изкривената неолиберална и шорсоидна логика на това нравствено недоразумение,българите трябва кротко да търпят издевателствата на тези,които те хранят и отглеждат със своите мизерни средства.За българите може да няма средства,но за питомци на различни антибългарски организации,като БХК,Отворено общество,Америка за българия, винаги ще има средства.Ако българите,които биват разединяват с всички средства,дръзнат да изразят недоволство,то те биват класифицирани като расисти и ксенофоби
167
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого му пука за вашето становище
166
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха смешници!!!
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цацаров няма сметка тука да се бърка, той защитава мафията, не ***
164
2
 
39
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
И във Войводиново, Асеновград, Айтос, Раднево, Гърмен имаше расистко насилие !!! Или когато нападат и тероризират българи, това не се брои ??? Къде е прокуратурата бе, къде е цацаров? Ако бяхме нормална държава, БХК щеше да бъде унищожена, а тоя щеше да лежи до живот !!!
163
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всъщност са дискриминирани българите!
162
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е не може така да се извъртат нещата, не защото са роми, а защото са им незаконни постройките, защото ние им плащаме тока, водата и търпим насилие от тях, това е чистата истина
161
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да съдят Византия в Хага за този Геноцид в Европа , само те са виновни за допускане на ромските Катуни преди 1000 г.в Европа
160
2
 
10
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 5 години
На вас от БХК - раздават ли ви членски карти?Или тайно ви татуират?
159
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
бхк.....бхк...ОБРЕЧЕНИ СТЕ!.....не вервате?..-Викате "Ние сме "всьо и вся"?..да ви имам оптимизма!...
158
39
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Абсолютно прави са, това е битово сбиване. Каракачанов и Дончев (и Дончева) трябва да лежат за насаждане на етническа омраза.
157
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде беше тая *** от бхк-то, когато пребиха момчето от магазина?? Ай сиктир, не можем ли да ги изгоним от България тия псевдо защитници, смучещи кървави пари?!
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ НЕКА СИ СЕ ТРЕВОЖАТ ХОРАТА))); КАТО ИМАТ ТРЕВОЖНА НЕВРОЗА...КВО НИ ПРЕЧАТ?
155
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вандализирали няколко къщи?? ТВА КВО Е?
154
1
 
48
 
! Отговори
Анти-Българска преди 5 години
Сороска организация - това е БХК !
153
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трима рецидивисти, осъждани за множество престъпления, някои от тях в изпитателен срок се държат арогантно и решават да раздават правосъдие. По обема сланина по тях и татуировките не ми изглеждат никак бедни или отрудени хора, борещи се за залъка хляб. Това са закоравели престъпцини за които престъпленията са ежедневие и след като до сега на се наказани, вече са с усещането на недосегаеми. Утре ще нападнат всеки един *** от БХК без да им мигне окото. Поживейте малко с тях и тогава говорете
152
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такова нещо като БХК. Това е един човек , получаващо финансиране отвън за да плюе и съска срещу собствената си страна.Та същият този госпидончо се активизира САМО когато засегнати са т.нар. "роми". Когато обаче последните безчинстват (което е в 99,9999% от произшествията, в които те са страна) БХК-то си трае като...хайде, че не употребявам такива думи.
151
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 85-годишния Сорос няма да ви помогне ! Продажници такива !!!