В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие

Организацията видя насилие срещу невинни
15 апр 2019 12:00,
346
В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие
Снимка: БулФото

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на правозащитната организация до медиите.

От организацията изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

Още по темата
Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

"Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло" - твърдят от БХК.

От Комитета припомнят, че съгласно закона - расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона - независимо от етноса му.

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход. Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар." - завършва писмото на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бехекето да излиза с име и не еднопосочно.Когато се разстилат ша-банчетата в населени места незаконно-мълчат.Когато бият ,също.Социалнитезадължения,защо неим плащат.То такада се трупат изисквания анонимно ни еписнало.Бих ги закрил,но нямям власт.
149
3
 
41
 
! Отговори
до БХК преди 5 години
Да, има расистко насилие на трима "pоми" срещу етнически Българин !Не си затваряйте очите и заемете правилна позиция !Поздрав от Алтернатива за България !
148
22
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
БХК за Нобелова награда.
147
1
 
37
 
! Отговори
AW преди 5 години
Ромите не само не плащат вода ток къщи образование.Те заселват България с още такива като тях ВИП с много права но с никакви отговорности. Вече са превзели половината Български села. Утре и градовете.Какво чакаме?БХК да ни дава акъл ли???
146
0
 
37
 
! Отговори
до 160 преди 5 години
Дали ще пишеш такива глупости, когато ограбят, пребият и изнасилят *.**, сестра ти или баба ти???
145
0
 
41
 
! Отговори
трайчо преди 5 години
тези няма ли да ги забранят със закон като анти-българска организация с дискриминационна политика спрямо българското население.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1N 159",ако трябва насила,ще ги накарат,да си плащат ток ,вода ,наеми" !!!!!Как ще стане това като БХК злоупотребява Европейската директива, а тя се СПАЗАВА САМО ЗА ЕДНИ НИЩО ПРАВЕЩИ .................... , че и без това трият истината.Питай ги от ул. Козаяк нареждането и МУСАД ако знаеш къде е!
143
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С парите, които получават активистите на БХК да строят къщи, да плащат тока, водата и др. консумативи на тези хора, за които се застъпват! Така и БАБА знае - получавам си някакви пари и крещя високо, че нечии права са нарушени! Ако пък плащането на консумативи е расизъм - кажете и ние да не ги плащаме!!!
142
28
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-150 никой не бие невинни,кой знае как е псувало момчето ромите,и те са му отговорили подобяващо,като се е мислило,че като е българин,му е разрешено да псува,и обижда.
141
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-156,не плащането на сметки,не е дискриминация,има институции,в тази държава,ако трябва насила,ще ги накарат,да си плащат ток ,вода ,наеми,а не с маски да им скачате и после нямало расизъм,в България винаги е имало расизъм.
140
2
 
35
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
мен ме тревожи анти-българската политика на БХК
139
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако американците спрат парите на този защитник на ромите и противник на българите, дали няма да прогледне и да види колко зле изглежда в очите на сънародниците си.
138
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК били тревожни,има расистко насилие.А ,защо спят и не виждат дискриминация в това ,че българите си плащат вода.Ромите те -не,плащат Ел енергия ,ромите отново не.Плащат данъци,ромите отново не.когато строят дом плащат за десетки разрешителни,ромите отново не.Е, за какъв расизъм ми говорите от БХК.Да ви спрат трябва заплатите.
137
0
 
23
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
До Анонимен!2 клас ? Те нямат реален 4 клас . 60 годишните и нагоре грамотни, 35-40 годишните полу, от 35 надолу НЕГРАМОТНИ !
136
2
 
19
 
! Отговори
джо преди 5 години
Кирияк Стефчов изви глас, пак "неговите" хора Хрисимите овчички не са виновни.
135
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
товачка, вместо да се скрие на сянка излиза и направо налива бензин в огъня. Но ние сме си виновни, че има такива хора и организации, ще дойде време когато ще ни кипне и ще бъдем пред офиса на тази престъпна организация, която до ден днешен не е ясно откъде се финансира.
134
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е............да каже Кънев защо ромите имат повече права от българите???Тая държава все още се казва България, нали???
133
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде бяха активистите от БХК, когато ромите пребиха невинното българско момче???
132
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теб трябва да те зинесат от страната и да те пратят в едно гето да видиш реалността.
131
0
 
43
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
БХК някога вършеха съществена работа. От години усвояват пари, защитават *** и индианци. Целта е пари и живот без труд. Никаква полза от тях, пара..ти!