Въпреки глобите: Шофьори нагло паркират по тротоари и градинки

Подайте сигнали към Helpbook, ако се сблъсквате със същия проблем
15 апр 2019 16:52, Анисия Иванова
66

Снимка: Helpbook

Въпреки наказанията и глобите за паркиране в зелените площи, всеки ден нагли шофьори си позволяват да оставят колите си, където намерят. От Столичен инспекторат обикалят по кварталите, като глобите са между 50 и 500 лв. След подаден сигнал в платформата на Helpbook.info за масово паркиране на автомобили в тревата, инспектори извършиха проверка на проблемния участък в квартал "Люлин“ и съставиха единадесет констативни протокола на нарушителите.

В мейл до нас авторът на сигнала споделя разочарованието си, че въпреки предприетите мерки, проблемът стои: "Тъжното е, че не желаят да вземат отношение по въпроса за превенцията, т.е. поставяне на колчета и редовно почистване на кошчетата на спирките", заключава гражданинът.

В нов сигнал потребителят апелира органите да предприемат действия за недопускане паркиране в зелените площи. Редовно почистване на кошчетата и монтиране на по-голям или допълнителни контейнери, както и изпращане на общински фирми след това за заравняване на зелените площи и отстраняване на калта и коловозите.

В същия квартал, но в друг район, ситуацията е идентична. Единици са шофьорите, които паркират така, че да не затрудняват преминаващите по тротоарите пешеходци. От изпратените снимки се вижда, че масово колите са върху тротоара, перпендикулярно на улицата.

Подобен проблем има и във варненския квартал "Левски“. По-голямата част от поставените анти-паркинг колчета са счупени, в резултат на което десетки автомобили паркират всяка вечер както по тротоарите, така и в градинките.

"На практика всички зелени площи са превърнати в паркинги, брутално изровени от тежки автомобили, които паркират дори когато градинките са подгизнали от дъжд/сняг. Резултатът: ровове дълбоки по 30-40 см и разнесена кал както по тротоарите, така и по самата улица. Тези, които не намерят място в "зелената площ", оставят колите си директно върху тротоарите- съответно всички плочки по тях са счупени или липсващи. Реално използваем тротоар по улицата няма - през деня, когато е свободен не може да се премине заради неравности и кал (ако е мокро), а вечер всичко е заето от автомобили. Проблемът с паркирането в квартала е явен и много наболял. Улуците са на практика еднопосочни, но тъй като няма знаци постоянно се налага автомобили да се изчакват, тъй като по закон са двупосочни! Общинските паркинги в района са заети и явно крайно недостатъчни - всички са на мнение, че трябва да се направят на тяхно място многоетажни паркинги, които да поемат голяма част от автомобилите!“

В Пловдив положението не е по различно - пред жилищни входове и търговски обекти масово спират бусове, за да разтоварват стока, и наред с ежедневно паркираните автомобили това ограничава много придвижването по тротоарите.

Проблемът е болезнен и касае цялата държава. В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате, неправилно паркирани автомобили, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното им местоположение.

Ако видите други нередности или проблеми, не се колебайте да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
35
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
И от 100 000 наглеци глобяват един, който е дядо Пеньо от Павликени и е спрял за 3 минути пред магазина да си нареди в багажника торбите с чушки и карфиол за туршия и мрежите с картофи. И "се борим с нарушителите".
20
2
 
51
 
! Отговори
гневен преди 5 години
В ИСПАНИЯ ВСЕКИ АРХИТЕКТ ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА СГРАДА ПРЕДВИЖДА ПО ДВЕ ПАРКО МЕСТА НА СЕМЕЙСТВО. АВТОМОБИЛИТЕ СЕ ПАРКИРАТ ПОД СГРАДАТА. ДО САМИТЕ СГРАДИ НЯМА ПАРКИРАНИ АВТОМОБИЛИ КАКТО ТУК И НЯМА ЗАДРЪСТВАНИЯ. ЧУДНО, ЗАЩО ТУК ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ И ПОСЛЕ РЕВАТ, ЧЕ СЕ ПАРКИРА БЕЗРАЗБОРНО. ОТГОВОРА Е ЕДИН, ЗА ДА СЕ ГЛОБЯВАТ ХОРАТА ИЛИ С ДВЕ ДУМИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ. ЗАЩО ОБЩИНАТА ДА ПЛАЩА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПАРКИНГИ, КАТО МОЖЕ САМО ДА СЪБИРА ПАРИ ОТ ГЛОБИ.
19
3
 
31
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА преди 5 години
До гневенОправдания, но не и решения. (:
18
18
 
36
 
! Отговори
ПРАВОВА ДЪРЖАВА преди 5 години
Интересното е, че в статията се говори за два съседни квартала и Пловдив, но всъщност аз все още не съм ходил някъде в България, където нещата да изглеждат по друг начин. Солидарността на хората е прекалено голяма и вместо да помага се случва обратното.Относно шофьорите, единствения начин за превъзпитаването им е пирона по боята и 4 капли или колкото там имат. Оправданието - "Няма места за паркиране", не е оправдание за да имаш правото да паркираш на тротоар или зелена площ.
17
8
 
59
 
! Отговори
гневен преди 5 години
РАЗМЪРДАЙТЕ СИ МАЛКО МОЗЪЦИТЕ, АКО ИЗОБЩО ИМАТЕ ТАКИВА. НЕ СА ВИНОВНИ ХОРАТА, КОИТО ПАРКИРАТ В ГРАДИНКИТЕ И ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ. ТЕ НЕ ГО ПРАВЯТ ОТ КЕФ, ЗА ДА СА НАРУШИТЕЛИ, А ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ, ТЪЙ КАТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПРЕДВИДЕНИ ПАРКО МЕСТА. ВИНОВНИ СА ОБЩИНИТЕ, КМЕТОВЕТЕ И ГЛАВНИТЕ АРХИТЕКТИ, КОИТО НЕ СА ПРЕДВИДИЛИ НЕОБХОДИМИТЕ ПАРКО МЕСТА. ЗАЩО ОБЩИНИТЕ НЕ СТРОЯТ ПАРКИНГИ? ЗАЩО АРХИТЕКТИТЕ ПРЕДВИЖДАТ СГРАДИ БЕЗ НЕОБХОДИМИТЕ ПАРКО МЕСТА?
16
4
 
48
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Така ще е като цяла България се премести в София и другите няколко големи града,то няма въздух вече да дишаме камо ли място за паркиране.Самите квартали не са проектирани за толкова много народ на едно място.Това нашествие отдавна трябваше да спре,не сега да си драскате и да пишете нещо което всички знаем.Казвам го като човек който е трето поколение Софиянец, нямам нищо хората от провинцията но вече не се издържа,то и за тях е зле както и за нас!!!!!!
15
3
 
36
 
! Отговори
Нагъл шАфИор преди 5 години
Е па нема месту.
14
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Москва от единия блок до другия трябва да си хванеш автобуса за една спирка, а тука застроиха блок до блока! Онзи ден един комшия от съседния блок ми поиска малко червен пипер и аз му го подадох от балкона на Седмия етаж!
13
3
 
44
 
! Отговори
Flady преди 5 години
Докато не се направят паркинги ще е така, да се глобавя вместо да се решава причината за нарушението е меко казано лекомислено!
12
3
 
54
 
! Отговори
сс преди 5 години
то па едни градинки, кал, трапища и локви и кучешки фекалии ай вземете направете паркингите както трябва и градинките както трябва и после санкционирайте. Градинката незнаеш къде почва асфалт плочки бетони в калта тука има тука няма кое къде почва къде свършва не може да разбереш.
11
3
 
42
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До Това е положениетоНяма стари диэели, умен. Има не качествени иэделия, и счупени!!
10
9
 
46
 
! Отговори
Топлата вода преди 5 години
Тия с тая статия откриха топлата вода. Колчета навсякъде и яко глоби, без сигнали ами нон стоп проверки....ама няма кой...
9
0
 
42
 
! Отговори
Кико преди 5 години
А други наглеци спират пред гаражи.
8
5
 
66
 
! Отговори
Това е положението! преди 5 години
А общините като прибираха рушвети от строителите и раздаваха разрешения наляво и надясно мръднаха ли се малко да понаправят паркинги инфраструктура ?! А стараят ли се да поддържат тези същите градинки така че да приличат на градинки ?! А?А държавата напъна ли се да ограничи вноса на дърти и счупени автомобили че да им намалее бройката ? А ГТП-тата спират ли от движение старите смръдливи дизели ?Ами затова ще е така !
7
2
 
51
 
! Отговори
123 преди 5 години
Поставете колчета и няма да паркират. Такива са градоначалниците. Като се вдига блок се мисли и за паркоместа. Не може да има само улици и блокове без пространство между тях.
6
2
 
55
 
! Отговори
mm преди 5 години
ми нямаме два гаража като ЦвЦв...
5
12
 
58
 
! Отговори
Как е по света преди 5 години
В нормалните държави, тези части от тротоари и "градинки", отдавна са ги направили на асфалтирани и очертани паркоместа. Затова там не паркират извън определените паркоместа. В България "нагло" сме били паркирали неправилно, защшото няма паркоместа.
4
6
 
55
 
! Отговори
aa преди 5 години
ама направете паркинги бе
3
4
 
70
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
Аз съм против спирането в зелени площи. Обаче, някой виждал ли е новоизграден подземен или надземен паркинг, независимо дали е платен или свободен. Общината и други интитуции създадоха хаоса с липсата на места за паркиране.
2
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защото няма контрол, както е във всички сфери