Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Въпреки строителството, живеем в по-стари жилища
Обновена: 17 апр 2019 07:38 | 17 апр 2019 07:10, Петя Славова
163
Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци
Снимка: Dnes.bg

Макар разходите за храна през изминалата година да са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 г., за първи път те са под 30% от общите разходи на лице от домакинството. Според данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, българинът е изхарчил 29.7% от спечеленото за храна.

Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.

За тези последни 10 години разходите за храна са по-малко, но за сметка на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв, което е с дял от 6.9%. 10 години сумата става 738 лв и 12.8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за  този период намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средно 484 лв., а през 2018 г. - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14.7% от общите разходи, а сега са 13.6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др.

През изминалата година общият годишен доход средно на лице от домакинството е 6013 лв. и нараства със 6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7.3% за това време.

Още по темата

За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.

Допълнителните пари извън заплатата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват значително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приоди за последните 10 г.

Въпреки силният ръст на жилищното строителство 93.2 % от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г. Най-големият проблем у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41.2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 %, а само в 95,2% от домовете.

В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат 14.3% от селските жилища, което е по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.
Около една трета от българските домакинства - 34.1% заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14.3% от домакинствата. За сметка на това 51.1% от тях имат лек автомобил, а 6.1% притежават два и повече.

В днешно време се оказва също така, че 37% от домакинствата нямат нужда от интернет вкъщи, а 38.3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62.6% от домакинствата притежават компютър, а 64.7% ползват услугите и на домашен интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: нсидомакинстваразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Говоря за софийския градски транспорт, не за Русе. СГТ е що -годе на ниво, да не говорим за метрото. Само някви царски дупета и оплаквачи може да се оплакват..
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харесай,ако си емигрант! Сложи минус,ако си в България!
111
2
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88А хората които работят в града, а живеят извън него? Ако са такива смени, че няма транспорт до домът им след работно време? А факта, че градините са до 17:30 и жив умрял трябва да стигнеш за 30 мин от единия край на града до другия? С градския транспорт които пъпли като разпрано *** ли да отидеш? Нали като закъснееш и лелките почват да подскачат, че им е свършило работното време и да ти вряскат, че си безотговорен към детето си! Затова собствено МПС е наложително за нас!
110
1
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Хайде ти се качи на трамвай които е по стар от шофьора си, целия ръждясал, тетанус хващаш само като го гледаш. В Русе градския транспорт е покъртително зле - целия изгнил, пъпли с 20 км/ч защото ако вдигне повече и се чупи, карантията му се влачи по улицата от големите проядени от ръжда каросерии, когато спира скърца като умиращо прасе - молиш се и се кръстиш да спре без да влезе в канавката или да се разпадне под краката ти. Та как точно да го ползваш и да не си с кола?
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** си остана Бай ***.С това мислене промяна няма да има.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българинъта ти роме си тръгвай от тука, щом сме такива
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кироима много бедни, ти не гледай тези по моловете..
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам една позната ,която ползва автобус няколко години ,а сега и е под нивото да се качи в автобус.Ще кажеш,че сколи се раждат.Нали само като вдигнаха горивото имаше протести,та от там ми стана ясно,че бг гражданина държи най много на колата си.Може гладен да е,жаден да е,некъпан да е ,бос да е ама в кола да е.И Бойко го е разбрал.
105
3
 
6
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Кой е беден бе ? Българина ! Беден с лична кола, личен апартамент, спестявания, да не говорим за заплати. Я излезте на вън да видите какво става...Ще се избият да купуват луксозни дрехи и вещи...Беден бил...Забравете...
104
0
 
11
 
! Отговори
Джако преди 5 години
Много са високи данъците и държавата пилее парите без да мисли. Защо плащаме за здраве? Здравната система не работи. Защо плащаме за пенсии? Пенсии няма да дочакаме.
103
1
 
16
 
! Отговори
Морски преди 5 години
В мутренската държава на ГЕРБ всеки който доживее до пенсия ще трябва да плати солена глоба.
102
1
 
14
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Беден е щото Бойко краде по 5 милиарда на година.
101
9
 
4
 
! Отговори
Българинът преди 5 години
Беден, злобен и прокажен.
100
11
 
7
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
Само едно не е ясно - защо всички плювачи по българското не си вземат кошниците и да се изнасят без право на връщане ? България има нужда от читави хора със национална кауза/доктрина.
99
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 5 години
ДНЕС,не може да казвате,че българина е беден,ще разсърдите другарите ръководители,на герб-комунисти,те всеки ден ни казват,че сме най-добре в ЕС,ето като гърците пенсионерите ни получиха Великденски надбавки,разликата е в това,че не всички български пенсионери,а гръцките всичките,и не по 20 евро на български,а по 400 евра ,за гръцки пенсионер.
98
1
 
11
 
! Отговори
до "социален&qu преди 5 години
Моля, по-полека с квалификациите! Защото не всички програмисти са такива, каквито ги описваш! За да си програмист трябва денонощен труд и учение. Ако е толкова лесно станете и вие такъв, не плюйте! Това, че някои се хвалят е въпрос на възпитание, всеки отговаря за себе си. Бъдете здрав!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 103Да, нека да взема детето си и да ходим заедно 4 км в едната посока... На детето може и да му е забавно, но за мен е 2 часа от нас до градината и обратно.
96
1
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 5 години
Хайде стига с тази басня за българите и колите!Чети в новината - 51,1% от домакинствата имат лек автомобил. Едно домакиснтво е от 2,5 човека средно. Колко от тях ползват колите си, за да отидат на работа поради лош обществен транспорт или защото трябва да водят/взимат и деца на/от детска градина или училище и няма да успеят по друг начин?
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НеграмотностЛейй отоосно малко уе брато!
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99След 4 разходки с метрото имах три случая на диария. Съжалявам, но просто е опас о з здравето ми! А и душевното спокойствие в автомобила ми, не го бие нищо. А и престъпниците в метрото ги няма в моят кола, так че... Ням д аоокзвм обществената спорт.