Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Въпреки строителството, живеем в по-стари жилища
Обновена: 17 апр 2019 07:38 | 17 апр 2019 07:10, Петя Славова
163
Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци
Снимка: Dnes.bg

Макар разходите за храна през изминалата година да са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 г., за първи път те са под 30% от общите разходи на лице от домакинството. Според данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, българинът е изхарчил 29.7% от спечеленото за храна.

Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.

За тези последни 10 години разходите за храна са по-малко, но за сметка на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв, което е с дял от 6.9%. 10 години сумата става 738 лв и 12.8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за  този период намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средно 484 лв., а през 2018 г. - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14.7% от общите разходи, а сега са 13.6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др.

През изминалата година общият годишен доход средно на лице от домакинството е 6013 лв. и нараства със 6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7.3% за това време.

Още по темата

За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.

Допълнителните пари извън заплатата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват значително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приоди за последните 10 г.

Въпреки силният ръст на жилищното строителство 93.2 % от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г. Най-големият проблем у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41.2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 %, а само в 95,2% от домовете.

В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат 14.3% от селските жилища, което е по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.
Около една трета от българските домакинства - 34.1% заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14.3% от домакинствата. За сметка на това 51.1% от тях имат лек автомобил, а 6.1% притежават два и повече.

В днешно време се оказва също така, че 37% от домакинствата нямат нужда от интернет вкъщи, а 38.3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62.6% от домакинствата притежават компютър, а 64.7% ползват услугите и на домашен интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: нсидомакинстваразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Въпроса не е колко често се случва, а кога ще се случи и какво правим в такива ситуации.Моля прави разлика между здравна застраховка и здравно осигуряване. НЗОК не покрива почти нищо и е безполезно, както и не работещо защото ползвателите са повече от вносителите. Пенсионната система е същата работа. Здравна застрахова е индивидуална партида, а не от общ кюп ако има останало в него. Колкото до коментара на Чиновника, аз го оборих вече. Телевизор на кредит не те прави богат!
72
0
 
8
 
! Отговори
Автомобилите преди 5 години
Интересен е въпроса с автомобилите. Пише, че 51,1% от домакинствата имат автомобил, а 6,1% притежават повече от един автомобил. Излиза, че в България личните автомобили са някъде около 250-270 на 1000 човека население, много по-малко от широко прокламираните 640 на 1000 жители за София или 820 за Видин и 910 за Кърджали - това е по официалната статистика на КАТ, според която всички областни градове в България имат подобен брой автомобили, като София е в края на класацията.
71
2
 
6
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
И какъв е процента от всички пострадали жилища в България от бедствия ? 0,00001 %...Няма как всеки да си застрахова жилището, тъпо е. Не че не е полезно. Но е смешно дори да се обсъжда. А здравни има почти всеки без братчедите, те вдигат процента на здравно неосигурени. Друг е въпроса с осигуряването и дали е наложително. Другото ти го каза Чиновника, който няма как да обориш...
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2018 средният разход за храна бил 1714 лева, но според НСИ през 2004 е бил 765 лева. Повишаване на разходите за храна на човек с почти 6% на година за този период от 14 години.
69
4
 
1
 
! Отговори
До Чиновник преди 5 години
Евала, бате, точно така е. Но всички се правят, че не го разбират, правят се на бедни и да ги съжалиш горкичките...
68
2
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 72Това, че нямаме торнадота не значи, че нямаме нужда от застраховка на домът. Хитрино например? България да не би да е благословена да няма земетресения, наводнения (Варна, Цар Калоян (бившо Хлебарово), Мизия и тн.), пожари, наводнения от съседи, бури, градушки? Никои не е на 100% сигурен, че няма да има подобно събитие и затова в нормалните страни си правят застраховки (дори си правят застраховка, ако някои се нарани у вас, да му платят медицинските разходи за да не те съди теб).
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оо я стига мрънкахтеТова какъв е бил живота преди 5 века трябваше да ни успокои ли?!Разходите са били десетки пъти по- малки, а храната и водата са били истински!
66
2
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До ЧиновникНапротив, това са именно неща които купуват бедни хора, защото искат да се изкарат, че са средна класа. Богати хора купуват не пасиви, а активи! Неща които ще им носят още доходи и няма да им се налага да теглят кредити. Колко българи имат застраховка живот? А здравна застраховка? Колко българи разчитат на доход различен от доход по трудов доход? Колко българи имат дълготрайни инвестиции (различни форми и видове), колко българи имат дългосрочни влогове или спестявания?
65
4
 
0
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Това не е Америка с торнада, да си правиш застр. за жилища. И щом взимат кредит, значи могат да го обслужват. И почти всеки къта пари-наскоро имаше данни за сметките на българите и как непрекъснато се увеличават. Но и без тези данни това се вижда..
64
1
 
8
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До До 61Добре бе, хем колите масово са стари дизели - хем били сме богати. Това за целогодишни почивки ги разказвай на някои в ИТ сектора, нормалните работници няма как да отидат на почивка за цяла година (това са лафове на тия които така или иначе нищо не работят и ако ги няма никои няма да забележи разлика), я кажи една шивачка как я виждаш да отиде на почивка всеки месец до Малдивите? Това за бабите - продали са имоти и са кътали (друго поколение са, с други устой) и сега ги лъжат.
63
11
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До iceblast88Хората на Запад живеят изцяло на кредит, а собствени жилища имат само около 10% от населението.В България собствено жилище имат 95% от населението, а това че имат по 2-3 кредита означава именно висок стандарт. Щото тия 2-3 кредита са за телевизор за 2000-3000 лв. и маркови дрешки, за втора или трета кола в домакинството и за екскурзия я в Тайланд, я В Бали, я в Дубай. Това не са неща, които купуват бедни хора.
62
1
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До айти специалистПарите на всеки работещ трябва да стигат за достоен живот ако ги харчи разумно (да масата пак няма да го правят, но не и да си работещ просяк, защото държавата краде 50+% от заработката ти, за да я даде на мързеливците). Просто трябва да се промени данъчната система и социалната система - помощите да са % отстъпка в данъците, а не пари на ръка. Да се въведе различна ставка на ДДС за различните стоки, да се вкара най накрая опция за възстановяване на данъци на физически лица.
61
8
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Ами бабите, дето хвърлят по десетки бона на измамниците.. И те са бедни.. Оплакват се, ама всички успяват да заделят. А тези за чужбина си пътуват не само за три дни а целогодишно. Изчакай само през лятото да видиш какво става. Виж си фейсбука. Няма човек, който да не се похвали с екзотични снимки от чужбина,. Казваж лизинг за колите. Аз не бих си взел нова кола, ако не изкарвам пари, дори и на лизинг... Нещо за апартаментите и обзавеждането да кажеш.. Всички имат мн. добър вкус май, май..
60
1
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До айти специалистДа съгласен съм, че трябва да се учи. Но също така трябва да има условия за достойно заплащане на труда (защото всеки труд е ценен и достоен за уважение), да чистача няма да може да си позволи кола като твоята, но ще е хубаво най накрая държавата ни да осъзнае, че в училище не се учат най фундаментални неща като: трудов договор - права и задължения, Кодекс на труда - права и задължения, базова финансова грамотност - лично и семейно счетоводство (базово), кредит - трябва ли ми?
59
3
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Всеки втори се е нашил с по 2-3 кредита и това го наричаш висок стандарт на живот? Масово са без застраховки на жилищата, масово са без спестявания за черни дни, масово са без доход различен от заплата по трудов договор (инвестиция която да не зависи от личния ти физически труд). При най малкото сътресение се налага да събираме с дарителски кампании пари за елементарни неща сигурно защото хората са с добри доходи и висок стандарт? Налага се да купуваме апаратура за болници със СМС дарения!
58
1
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 61Масово са или със заеми или запори вече. Виж, че всяка втора реклама е за бърз кредит или лизинг. Това нормално ли е? Това, че сега се канибализира това което родителите ни са оставили като го ипотекираме? Това е живот сега за сметка на миналите и предстоящите поколения! Масово хората нямат елементарна финансова и документална култура (нито знаят как се ползва застраховка, масово не четат договори, масово не си правят сметка за дали им е нужен даден кредит, как се попълва молба не знаят!)
57
10
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Разходи се навън. Виж колите. Вдигни поглед към блоковете-всички с модерни дограми.. Сега за Великден забележи репортажите за границите колко човека ще тръгнат за чужбина, огледай се около те - дали има човек изкарващ по малко от 1000 лв, да не говорим за повече. Пробвай да си вземеш нещо от нета- всичко изкупено. Човече, осъзнай се...
56
2
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 61Това, че хората успяват да съберат за една почивка от 3 дена (да не говорим за това, че в чужбина е по евтино отколкото в България) не ги прави богати или изкарващи достатъчно. Не знаеш кои през какви лишения минава за да си позволи няколко дни да се почувства и той човек защото и той/тя ходи цяла година на работа и се претрепва. Това с магазините за техника и колите - масово са на лизинг (това, че не се учи базово финансово образование е голям проблем за обществото) и не ги прави богати
55
10
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Разходи се навън. Виж колите. Вдигни поглед към блоковете-всички с модерни дограми.. Сега за Великден забележи репортажите за границите колко човека ще тръгнат за чужбина, огледай се около те - дали има човек изкарващ по малко от 1000 лв, да не говорим за повече. Пробвай да си вземеш нещо от нета- всичко изкупено. Човече, осъзнай се...
54
2
 
3
 
! Отговори
До Цонко преди 5 години
"плащам до стотинка задълженията си към държавата."Който прави това в ТАЯ "държава" е пряк съучастник на мафията!