Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Въпреки строителството, живеем в по-стари жилища
Обновена: 17 апр 2019 07:38 | 17 апр 2019 07:10, Петя Славова
163
Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци
Снимка: Dnes.bg

Макар разходите за храна през изминалата година да са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 г., за първи път те са под 30% от общите разходи на лице от домакинството. Според данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, българинът е изхарчил 29.7% от спечеленото за храна.

Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.

За тези последни 10 години разходите за храна са по-малко, но за сметка на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв, което е с дял от 6.9%. 10 години сумата става 738 лв и 12.8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за  този период намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средно 484 лв., а през 2018 г. - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14.7% от общите разходи, а сега са 13.6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др.

През изминалата година общият годишен доход средно на лице от домакинството е 6013 лв. и нараства със 6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7.3% за това време.

Още по темата

За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.

Допълнителните пари извън заплатата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват значително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приоди за последните 10 г.

Въпреки силният ръст на жилищното строителство 93.2 % от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г. Най-големият проблем у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41.2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 %, а само в 95,2% от домовете.

В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат 14.3% от селските жилища, което е по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.
Около една трета от българските домакинства - 34.1% заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14.3% от домакинствата. За сметка на това 51.1% от тях имат лек автомобил, а 6.1% притежават два и повече.

В днешно време се оказва също така, че 37% от домакинствата нямат нужда от интернет вкъщи, а 38.3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62.6% от домакинствата притежават компютър, а 64.7% ползват услугите и на домашен интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: нсидомакинстваразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозаблуждават - грешка на езика
52
4
 
8
 
! Отговори
До Цонко преди 5 години
Аз изкарвам малко над 1000 лв, защото явно не съм толкова образован, но пък ми стигат, не храня хрантутници и не се оплаквам. Викай ура, защото тук в България малко хора изкарват 3000 лв освен ако не са мошеници или далавераджии
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България живея. Преди няколко дни си купувах готварска печка. Магазинът беше почти празен. Няколко младежи се на въртаха около смартфоните, но нищо не купиха. Казвам ти, че като много българи се самосаблуждаваш за покупателната способност на българина. Ония с широките пръсти, които харчат за световно са малцина.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ай стига бе, то у София голяма скъпотия. До нас в кварталния магазин едно цяло прясно изпечено пиле на грил струва 6.50 лева. Това сам човек не може да го изяде на един път."----Хубаво! Яж си пилето на 2 пъти (примерно обяд и вечеря) и закуска още 3-4 лева и пак ти се събират 10 лв. Ами хлябче? Ами водичка? Ами безалкохолно? Ами доматче за салатка? Сухо ли ще го ядеш това пиле? И пак не излиза сметката, даже и както я искаш. После се чудиш защо си болен, защото ядеш едно и също без витамини.
49
9
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Много ясно, че няма да го изядат всичкото довечера, но прави впечатление покупателната стойност и каза не само в Кауфланд а и в магазини за мебели, техника, телевизори, лаптопи, телефони и т. н. Ако и това не ти прави впечатление с какви темпове се изкупуват и се сменят с нови, особено телефоните, явно падаш от небето или не живееш в България..
48
3
 
9
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
До Цонко (50)Аз изкарвам 3000 лева, защото съм добре образован. Малко са ми защото съм честен и коректен (така са ме възпитали "глупавите" ми родители) и плащам до стотинка задълженията си към държавата. Не ми стигат и защото трябва да хрантутя твърде много готованци, докато майка ми взима пенсия от 260 лева. Аз не мога да й помогна, защото трябва да нахраня първо готованците - псевдополитиоците наричат това "социална справедливост". За тези пари превивам гръб от зори до мрак!
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влез в някой от така наречените биомагазини.Виж какви хора купуват оттам, на какви цени и има ли опашки. Сравнение му е майката.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атака, ОП и ГЕРБ и ДПС е едно и също. Имаме памет, видяхме как се обслужват взаимно в Народно събрание!
45
0
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Цитат: Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.*Разходи за храна на човек2018 - 1714 лева, според новина - намаляли спрямо предишните години2009 - 1216 лева2004 - 765 лева*Разходите за храна са нараствали по-бавно от другите разходи - това е изводът.
44
5
 
6
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Аз 3000 лв изкарвам, но са ми малко... Защото живея в бедна България. И съм леко нагъл..
43
1
 
18
 
! Отговори
До 44 Анонимен преди 5 години
Хората пазаруват храна за най-малко една седмица, затова си пълнят количките. Мислиш ли, че всичко това ще го изядат до вечерта ?! Видял той в Кауфланд ...
42
2
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
като в техните страни! Как така, ако един французин е берач му дават по 10 евро на час с производителност 2кг/ч, а когато купуват от България искат цена от 1,5 евро за килограм готов продукт? Хайде пакета Макрон нашите евродепутати да го обърнат така, че да засегне и Франция и Германия? Защо никои не говори за това? А за някакъв си Брекекзит които ама грам не ни интересува! Това ли е най важно за България? Дали Англия ще излезе със сделка или не? Май е по важно какво ни се плаща за труда!
41
4
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Всеки които работи в производство ориентирано към чужбина ще ви каже - фирмите за които работят са пълни с индивиди които нито правят нещо смислено, нито нищо. Всички проблеми ги решаваме ние, трудът е наш, и накрая ни дават едни жалки евроцентове, а те прибират огромния процент печалба за да си раздават заплати от по 5000 евро. След като Макрон иска пакет мобилност, то тогава да вкараме и пакет Цена производство стока и Европа да е задължена да плаща на Полша, Румъния, България и тн. на цени
40
15
 
5
 
! Отговори
Не е вярно преди 5 години
Стига с тез измислени заглавия как българинът бил беден, пък заведенията пълни, задръствания на всички празници, народа пазарува по магазините като за последно !
39
1
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Сега идват Евроизбори - хайде журналистите да съберат кандидатите и старите евродепутати и да ги питат - как точно мислят да преборят проблема с парите които Европа ни плаща за работя Х? Няма значение кои бранш ще хванете цените които ни дават от Германия и Франция като под-изпълнители за стока Х е цена за 1 кафе в тези страни. Как точно искате да имаме високи заплати когато Европа ни хвърля огризки и с трудът ни си генерират високи заплати, а държавата ни прибира половината от мизерната заплата
38
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха измъчени хорица. Точно такива няма, а само пълнещи колички с невероятна бързина. Аз примерно взема 5-6 неща, а около мен фрашкани догоре от тия най-големите колички.. Бедни, да бе... Разходи се да видиш пазаруването на бедните и не само в Кауфланд..
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да спрем да ядем изобщо и само да плащаме сметки и данъци, искам закон за фотосинтеза, да се храним със светлина
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред Кауфланд опашки. Погледни пазаруващите.Измъчени хорица. Купили си кисело мляко, хляб и сирене от най- евтино то и си броят стотинките.Не се самосаблуждавайте. Богатите ги търсете някъде другаде. А що се отнася до опашките, все пак и бедният трябва нещо да хапне. И залакът ли трябва да му се вземе, за да повярвате, че е беден.
35
18
 
1
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
"Българинът - беден" Тази тема се върти нон стоп и винаги става въпрос, че българинът взима малко, харчи, пуши, пие, стои на опашки по граничните пунктове, но никога не се коментира дали е изработил това което харчи, след като до сега не съм чул го видял под балкона на Борисов, че иска работа, а иска да му плати бензина, парното, тока !Та да питам, дали да пращам ли пари или да ги занеса лятото...ама друг път !?
34
2
 
19
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Така от 3000 лева, които изкарвам, и с които се опитвам да отгледам две деца под наем, държавата директно ми прибира 1516,08 лева. Тук не влизат акцизите върху горива, алкохол и тютюневи изделия, които също влизат в бюджета. На всички оядени управляващи и "бизнесмени" - тарикати (не на всички, има и коректни) пожелавам дълга старост в тежка болест!