Стара Загора приема рекорден брой участници на географски фестивал

Петото издание събира над 600 души
19 апр 2019 07:38,
0
Стара Загора приема рекорден брой участници на географски фестивал
Снимка: Reuters

Рекорден брой участници - над 600, са регистрирани за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април 2019 г. в Стара Загора, съобщават от организационният комитет, пише БТА.

Първото издание бе в Ямбол през 2015 г., следващите се проведоха в Казанлък, Пазарджик и Русе.

Фестивалната програма включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са участниците от Стара Загора, Казанлък и Варна, ще дойдат отбори от малки населени места като Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа, традиционно участие имат отбори от Добрич и Враца.

Официалното откриване е в събота, 20 април, от 13:00 ч. в залата на Държавната опера. Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е хора, занимаващи се с география под различни форми - като наука, образование, хоби, бизнес, да се срещат и общуват неформално, да се организират събития, показващи възможностите за професионална квалификация, учениците да видят програмите на университетите, в които могат да се обучават, студентите да видят бизнеса, който се занимава с география. Идеята е приета от образователния портал Географ БГ и Българското географско дружество, които са основните организатори. Съорганизатори на местна почва са община Стара Загора, РБ "Захарий Княжески" и Второ основно училище "Петкор Р. Славейков".

В състезателната част влизат отборното състезание "Географиада", което се провежда в два кръга, индивидуалното "Разходка с изненади", при което след разходка из центъра на града и беседа участниците решават тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски круиз.

Във фоайетата на Държавната опера, където ще се проведат основните събития, ще бъдат разположени трите изложби - на Българския антарктически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, "Географията - пътешествие и приключение" с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт инсталация с пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.

За пръв път тази година ще има обучение за работа с картографски софтуер Map Creator. Презентациите са няколко - на председателя на Българското географско дружество доц. Климент Найденов, посветена на 100-годишнината му; на доц. Георги Бърдаров "Началото и краят на света", която ще запознае присъстващите с богатствата на България; на доц. Стоян Недков, научен секретар на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, която се нарича "География и екосистемни услуги - как да живеем в хармония с природата"; а доц. Стелиян Димитров ще представи новата специалност "Геопространствени системи и технологии", създадена от Геолого-географския факултет съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Съоснователите на Географ БГ, д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова, ще представят 5-годишната му дейност.
В събота от 11:00 ч. в Художествената галерия е представянето на най-новата книга на известния пътешественик и писател Симеон Идакиев "Омагьосаните острови", от 15:30 ч. в Операта ще бъде представен филмът "Полярни изследователи" на Мария Чернева за българската експедиция. Филмовата продукция ще бъде представена лично от проф. Христо Пимпирев. В съботния ден ще бъдат обявени победителите в националните географски конкурси, съпътстващи фестивала - за любителски фотографии, за образователни дейности в училище, за картографски изображения за студенти и др.

Предфестивалната програма днес започва с географски презентации в старозагорски училища. От 18:00 ч. организаторите канят на лекцията на Симеон Идакиев "Светът и всичко в него", в РБ "Захарий Княжески", а от 19:00 ч. доц. Георги Бърдаров ще покаже презентацията "България - география на свободата!".

В логото на Българския географски фестивал винаги има елементи, свързани с града домакин. За Стара Загора това са липовият цвят и перото, напомнящо, че това е градът на поетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари