Въздухът в BG: Най-мръсен във Видин, а София не е в топ 3

Печките и трафика са сред най-големите замърсители
21 апр 2019 07:30, Петя Славова
41
Въздухът в BG:  Най-мръсен във Видин, а София не е в топ 3
Снимка: Bulgaria ON AIR

По време на отоплителния сезон въздухът в градовете и селата става по-мръсен. Оказва се, че във Видин са дишали най-лошия въздух, показват измерванията на гражданското сдружение "AirBG" за зимния период от септември до април, предава Нова тв.

От общината в града с най-мръсен въздух, признават, че печките са причината за замърсяване през зимата с 5 пъти над нормите. Местните власти вече са изготвили проект за пречистване на атмосферния въздух на стойност над 12 милиона лева, който чака одобрение.

Още по темата

Според Световната здравна организация дните с мръсен въздух не трябва да превишават 35 годишно. От общо 160 дни отоплителен сезон обаче цели 91 са били с повишение на фините прахови частици във Видин. На второ място в класацията е Русе, следван от Пловдив.

Въпреки едни от най-сериозните оплаквания, в столицата въздухът не е най-мръсен и София не попада в топ 3, а е в средата на класацията с 41 дни с лошо качество на въздуха.В столицата основният замърсител на въздуха за отминалата година остава трафикът. На 1000 души се падат близо 700 автомобила, като в повече от половината от тях се вози само по един човек.

Според експерти причината е в благоприятния климат тази зима. Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора.

Жертви на мръсния въздух в световен мащаб стават 7 милиона годишно. Според наши лекари лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България. Като най-честите причина за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите. Медиците предлагат мерките за борба да започват още от университетите.

От организацията "Спаси София" съветват, че най-важните мерки за по-чист въздух е да се увеличат  честотите на движение на градския транспорт, увеличаване на скоростта чрез бус ленти и трамвайни коридори и ремонт на спирките, така че те да бъдат адекватно укритие от атмосферните влияния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отоплението е главен фактор за замърсяването, само във София трафикът е по-сериозен фактор (не че замърсяването не е и там). Който живее в столицата лесно може да сравни въздухът в неделя с другите дни в седмицата. Елементарно е.
14
0
 
10
 
! Отговори
без катализатор преди 4 години
Трафика във Видин е ''голям'' само около празниците със повече почивни дни, когато гастарбайтерите се прибират да нагледат възрастните си роднини.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие май и в неделя пак само коментирате без да четете. Написано ви е, че във Видим отоплението е главна причина, а в София трафикът. Прочетох само последните 2 мнения под мен и щом и двамата са на принципа Чукча не читател, чукча писател, се отказах да чета и другите коментари. Типичен електорат сте на кликата герб/бсп/патриотари. Гласуват за едни и същи и после искат промяна...
12
7
 
8
 
! Отговори
Млад софиянец преди 4 години
До Стар софиянецСтар и без акъл си, ако смяташ че въздуха е мръсен от КОЛИТЕ.
11
2
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Голям трафик ще да е у Видин.А може би не колите са виновни, а прашните улици и кюмюра, а?
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига лъжи. Какъв трафик има в умиращия Видин?!По естесвенпът това е невъзможно.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закони няма, или има - но никой не ги спазва, а държавата не прилага глоби. Един етнос е богопомазан и живее по-зле отколкото в каменната ера - горят се отпадъци, плаcтмаси, гуми и каквото им попадне. Ако това стане в нормална държава след 30мин пожарникари чукат на вратата ти и глобата е солена.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У Перник въздухо е кристален...
7
8
 
25
 
! Отговори
Стар софиянец преди 4 години
Печки и котлета на дърва и въглища винаги е имало и ще има,даже бяха много повече,но София беше с три пъти по малко население и сгради /и квартали/.Сега ако по дълго си бил в провинцията ,като се връщаш още от околовръстното се усеща промяната и ,,аромата" на почти 3 милионният град. Трафика е безумен за тази затворена котловина и въпреки липсата на Кремиковци/помним!/ въздухът ,,ухае" на автомобилните изпарения.Какво да се лъжем,в София въздухът е ужасно замърсен ,именно от колите.Усеща се !!!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бургас с най-добрите показатели???? Муахаахаххаа... То затова като духне вятъра от Нефтохим-а и целият град замирисва на петрол.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да забранят дизелите без катализатор и филтър за твърди частици.Повечето от бензинките са на газ и не цапат толкова много.В София живеят много роми.Те палят печки.Също така обичат да горят отпадъци.Всяка година стават все повече и повече защото правят много деца.Те живеят като родителите си.Също така трафикът на самолети става все по-интензивен.
4
9
 
14
 
! Отговори
GERBer преди 4 години
пълна забрана на колите (освен тези на партията майка) и отоплението! ако садите картофи ша ви е топло!РЕКОХ! КАЗАХ! НАРЕДИХ! ЦЕЛУНАХ ПАПАТА!
3
1
 
19
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Как точно с 12млн ще прочистват въздуха не знам.Може би на хартия.По добре да ги инвестират в газификация ама кой ли съм аз да давам съвети
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
там е, там, идете в определени квартали да видите вечер какво е
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По мръсен въздух от София няма.