За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!

Било предназначено за Гърция, но от там го върнали, и...
21 апр 2019 12:05, Петя Славова
182
За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!
Снимка: архив, Булфото

Преди отбелязването на Великден български производители видяха нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги.

Още по темата

От овцевъдната и козевъдна организация и държавата посъветваха да намерим българското месо. От там вече приеха регламент – червен печат за чуждо месо, син за българско. От организацията обаче имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа.

"Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме Агенцията по храните да си свърши работата", коментира пред Нова тв Симеон Караколев. "Това е нереално по-ниска цена. Било е предназначено за Гърция, но гръцките търговци са го върнали и те са го пратили тук", предполага Караколев.

За потребителя излиза само с 20-30 стотинки по-малко. "Превръщаме се в консуматорска нация", предупреждава специалистът. По думите му, у нас има достатъчно българско месо за празника. "Българските овцевъди спокойно могат да нахранят българския народ", категоричен бе той.

"Извършваме проверки преди всички празници. Започнали сме проверки още от 15-и. Получихме сигнали за нечетлив печат и веднага направихме проверки. В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи.

В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме", заяви д-р Станимир Спасов, областна дирекция по безопасност на храните. Той увери, че от агенцията ще направят всички необходими проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
32
 
! Отговори
КЪДЕ Е БЪЛГАРСКОТО преди 5 години
Македонско месо, турски домати, гръцки краставици, френски или египетски картофи, полски лук, полски ябълки и яйца. Дори българската лютеница се прави с китайско доматено пюре.
117
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично предпочитам македонско агне и въобще македонска храна пред българските.Много по-екологична е. Също и сръбската.Зная че лум пен патрЕотите ще ми наслагат минуси, но всеки който е опитвал, знае че казвам истината.
116
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До ДИВАК 108 Шегувам се приятелю.Шегичка.Ветеринарен лекар съм.
115
2
 
0
 
! Отговори
Ради преди 5 години
До wgwНяма проблем. Въпросът е да се посочи като такова, а не да се представя за българско (ако такъв е случаят).
114
3
 
3
 
! Отговори
wgw преди 5 години
И какво като е С.Македонско? Важното е да се знае от къде е. Агнето с *** трудно можеш да го нахраниш.
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонските агнета са доста по-добри от българските.Хранят ги с естествена храна, а не с ГМО.
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коректността изисква в заглавието да пишете Северно Македонски агнета.
111
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално, то от десетина години е така.Тиквите изнесоха българските агнета в С.Арабия.;Македонските станаха български.
110
0
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До off - нямам против вашият вкус но , от полето агне не е с качеството на агне от планината - вупрос на вкусово възпитание , желая Ви да бъде вкусна вашета трапеза !
109
2
 
19
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Ние и нашето правителство ПРЕЦАКАХМЕ малките и средните български фирми ,но положихме червен килим за добре дошли чуждестранните вносители и търговски фирми за да ни бутнат хранителни продукти с неясен произход или второ и трето качество за български народ .
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живо тегло върви по 6 лв навсякъде
107
3
 
6
 
! Отговори
ТУИТЬР преди 5 години
всичко е менте
106
3
 
6
 
! Отговори
off преди 5 години
Че то пак е Българско агнешкото.
105
2
 
10
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Питам - мой приятелю , "месо като месо , какво му е " - РАЗЛИКАТА м/у "месо като месо " е тази , че "конвейра " храни с "добавки" химии за "помпане" и вдигане на килограми . Планинското агне , теле е вдигнало килограми с паша на трева и най-вече с билки , вкуса на планинското агне или теле спрямо отглежданите на "ясла " е от земята до небето !!!
104
1
 
8
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Че какво му е като е от С.Македония ?Месо като месо.
103
1
 
18
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
АЗ от РИЛА ПЛАНИНА имам 27 агнета за продан , който желае да има истинско агнешко , добре ми дошъл , цената е 6,50 за килограм живо тегло !Черпа и червено вино със старец мое производство ( безплатно ) . ДОБРЕ МИ ДОШЛИ !
102
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Истинско прясно месо само директно от овцевъд. Иначе 99% ще е някакво менте. Да прецакаме големите вериги за Великден
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ми то си е нашенско.. в СЕВЕРНА македония има чудесно пасища и хора които ВСЕ ОЩЕ се занимават със селско стопанство без да им се налага да се съобразяват със Монсанто и Европейски идиотщини ...аз бих си купил
100
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако България намаше такива продажници те не са от сега такива са си били винаги от Стамболов насам и беше просперирала т.е беше си запазила заводите производството македонците сами щяха да кажат че са българи без ние да им го налагаме
99
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
печат та печат - смешни сте ,един печат струва 7 лв ! кеф ти син кеф ти бенбен !ко са праите на ущипани и "проверяващи" - тировете с месо дето влизат и без мито са на Наши хора-Големите риби .