Защо? Българските пациенти чакат най-дълго за нови терапии

От 120 разрешени у нас лечения, достъпни едва 20%
21 апр 2019 11:30, Петя Славова
42
Защо? Българските пациенти чакат най-дълго за нови терапии
Снимка: Reuters

Тежко болни пациенти у нас, страдащи от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не са включени в клинично проучване, наличните лекарства не им помагат и на практика всички възможности за лечение са изчерпани, ще имат достъп до експериментални медикаменти, предаде "24 часа".

Това е т.нар. състрадателно лечение, при което на болните се дават лекарства, които са във финален етап на клинично проучване или то е приключило, има достатъчно данни за ефикасността и безопасността им, но се чака да получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

По този начин се лекуват от години пациенти от над 20 страни в Европа, САЩ и Канада. У нас последната стъпка това да се случи - разписването на конкретни правила, които да регламентират прилагането на състрадателно лечение - бе изпълнена преди две седмици, когато здравното министерство публикува промени в наредбата за реда и условията за лечение с неразрешени медикаменти. Сега тече общественото й обсъждане. Европейският регламент завъвеждането на експерименталното лечение обаче е от 2004 г.

Специалистите уточняват, че все пак състрадателната употреба не е механизъм, който ще облекчи и забърза достъпа до нови терапии. Според европейско проучване на българските пациенти са сред тези, които чакат най-дълго за нови терапии - около 550 дни, след разрешаването им за употреба от ЕС. Проучването още показва, че през изминалите години от 2015 до днес ЕМА е разрешила 120 нови терапии, от които обаче към края на 2018 г. у нас са били достъпни само 20%.

Според предложения регламент за възможните терапии, подходящи за състоянието им, пациентите ще получават информация от лекуващите ги лекари. Те пък ще се информират от агенцията по лекарствата, която ще обявява на сайта си медикаментите за състрадателна употреба, за които е дала положително становище. Лечението ще се случва само в болници и онкоцентрове, за да може пациентите да се проследяват от специалисти. Лекарствата ще са за сметка на компаниите, които ги изпитват, като условието е само клиничното проучване да се провежда в България или странат ни да е част от мултинационално проучване. Годишно у нас се провеждат около 200-300 експеримента.

"Прилагането на такива препарати определено може да е последен шанс за тежко болни пациенти. Състрадателното лечение би помогнало при тежки форми на всички видове заболявания, но от нещо ще бъдат обхванати най-вече онкоболните", обясни Деян Денчев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Статистика колко са нуждаещите се от експериментално лечение у нас няма. "Трябва да се знае, че състрадателната употреба е доброволен механизъм. В него няма задължения от страна на компания да осигури съответния медикамент и на лекаря да приложи това лечение.То изисква определена степен на координация и желание от страна, както на лекуващите лекари, така и от страна на компанията тази терапия да се придвижи. Няма как и не бива да се търси задължение от нито една страна. Единствено е задължение на държавата да осигури такава възможност, разписвайк ред, по който да се случва", разясни Денев.

По думите му, механизмите за предоставяне на експериментално лечение са различни.Важно е да има легитимност и да е гарантирана експресността на решението за започването му, да има решение на лекар специалист в тази област и достатъчно документация, доказваща, че това лечение вече е с индикации за ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте се паникьосвали , да , чака се дълго в болниците , ако си обикновен гражданин ,но така шар..ла..та ..ните в БГ ти дават възможност да се явиш по- бързо при Създателя а те остават тук на земята и както казваше Мамалев в един скеч"мъка, мъка" - къде и за какво да похарчат спестеното -Въпросът е къде са водачите ни към "европейски" ценности в тези случаи ..?? ами борят се и те с дълга си към народа...пак ги избирайте ,преходът към отвъдното още ще се съкрати в наша чест защо да се мъчим
17
3
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да затворим руските болници и да ни дойдат американски болници!
16
10
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Над 70% от болниците у нас са турски или руски, а на тези хора Българи не им трябват- пречат им да обявят, че Европа е "цивилизована" от тюрки и "славяни" (т. е. руснаци)!
15
1
 
11
 
! Отговори
Бай Тодар преди 5 години
Уважаеми дрогаре и дрогарки демократи и демократки. Докато чакате за лечение яжте банани. Бананите съдържат полезни за здравето витамини.
14
1
 
15
 
! Отговори
геноцид преди 5 години
Какво значение има дали си русофил или предпочиташ брюнетки? А за здравната каца made in BG е по изгодно да *** отколкото да се харчат излишни пари от "търговските дружества".
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората не ги лекуват, а ги изнудват за пари - поликлиники, болници, лични лекари, частни лекари, зъболекари!
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилът се ражда с диагнозата си, но вместо да ходи да се лекува на Исток, отива на Запад...и плюе !
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Ползвай "Бояришник"... изпитано широкоспектърно "лекарство на изток !"Рая" е гарантиран от "бащицата".
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото бг пациенти трябвада умрат по-бързо,ане да бъдат излекувани.
9
5
 
10
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Бедни ама не по-нещастни от богатите старци на запад от нас. Бедна ви е фантазията какви нови лекарства се мъчи да произведе фармацевтичната мафия на запад. Не ви съветвам да тествата и наскоро пуснатите в употреба велики новооткрити лекаства. Става въпрос чисто и просто за пари за фармацевтичната мафия.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
слава камунизма
7
21
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Чакат, защото са бедни. Бедни са, защото са ниско образовани и защото тези, които сега са във възрастта на болестите, 45 г работеха за една партия, вместо за семействата си и собственото си благополучие. Ако бяха работили за себе си, сега нямаше да са бедни и щяха да могат да си позволяват много повече. Това е положението. Всичко друго произтича от ония 45 г.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия наистина са правели експериментите с лекарства върху концлагеристите. В следствие все още се ползват ефективни продукти от това време.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако за нищо не се вдигнем на бунт, то знайте, че това е най-важното, за което да го направим!
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за тези болни това са последните шансове за живот, затова! а инак докато не се премахне тъпата идея - болницата да е търговско дружество МЗ ще търгува с животите ни. Срам, срам!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са видимите резултати на комунистите от герб. Не че е по-различно от това което се случва при комунистите от бсп.
2
6
 
14
 
! Отговори
ТУИТЬР преди 5 години
ВЕЧЕ НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
1
10
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Защо с болните ще експериментирате лекарства ?!Лекарства експериментирайте с затворници които имат доживотни присъди без право на обжалване ! Заразявайте ги с разни болести и после експериментирайте новите лекарства ! Така поне и престъпниците ще дадат своя принос за развитието на човечеството !