Защо? Българските пациенти чакат най-дълго за нови терапии

От 120 разрешени у нас лечения, достъпни едва 20%
21 апр 2019 11:30, Петя Славова
42
Защо? Българските пациенти чакат най-дълго за нови терапии
Снимка: Reuters

Тежко болни пациенти у нас, страдащи от инвалидизиращо или животозастрашаващо заболяване, които не са включени в клинично проучване, наличните лекарства не им помагат и на практика всички възможности за лечение са изчерпани, ще имат достъп до експериментални медикаменти, предаде "24 часа".

Това е т.нар. състрадателно лечение, при което на болните се дават лекарства, които са във финален етап на клинично проучване или то е приключило, има достатъчно данни за ефикасността и безопасността им, но се чака да получат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

По този начин се лекуват от години пациенти от над 20 страни в Европа, САЩ и Канада. У нас последната стъпка това да се случи - разписването на конкретни правила, които да регламентират прилагането на състрадателно лечение - бе изпълнена преди две седмици, когато здравното министерство публикува промени в наредбата за реда и условията за лечение с неразрешени медикаменти. Сега тече общественото й обсъждане. Европейският регламент завъвеждането на експерименталното лечение обаче е от 2004 г.

Специалистите уточняват, че все пак състрадателната употреба не е механизъм, който ще облекчи и забърза достъпа до нови терапии. Според европейско проучване на българските пациенти са сред тези, които чакат най-дълго за нови терапии - около 550 дни, след разрешаването им за употреба от ЕС. Проучването още показва, че през изминалите години от 2015 до днес ЕМА е разрешила 120 нови терапии, от които обаче към края на 2018 г. у нас са били достъпни само 20%.

Според предложения регламент за възможните терапии, подходящи за състоянието им, пациентите ще получават информация от лекуващите ги лекари. Те пък ще се информират от агенцията по лекарствата, която ще обявява на сайта си медикаментите за състрадателна употреба, за които е дала положително становище. Лечението ще се случва само в болници и онкоцентрове, за да може пациентите да се проследяват от специалисти. Лекарствата ще са за сметка на компаниите, които ги изпитват, като условието е само клиничното проучване да се провежда в България или странат ни да е част от мултинационално проучване. Годишно у нас се провеждат около 200-300 експеримента.

"Прилагането на такива препарати определено може да е последен шанс за тежко болни пациенти. Състрадателното лечение би помогнало при тежки форми на всички видове заболявания, но от нещо ще бъдат обхванати най-вече онкоболните", обясни Деян Денчев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Статистика колко са нуждаещите се от експериментално лечение у нас няма. "Трябва да се знае, че състрадателната употреба е доброволен механизъм. В него няма задължения от страна на компания да осигури съответния медикамент и на лекаря да приложи това лечение.То изисква определена степен на координация и желание от страна, както на лекуващите лекари, така и от страна на компанията тази терапия да се придвижи. Няма как и не бива да се търси задължение от нито една страна. Единствено е задължение на държавата да осигури такава възможност, разписвайк ред, по който да се случва", разясни Денев.

По думите му, механизмите за предоставяне на експериментално лечение са различни.Важно е да има легитимност и да е гарантирана експресността на решението за започването му, да има решение на лекар специалист в тази област и достатъчно документация, доказваща, че това лечение вече е с индикации за ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата ни е скапана като всичко в държавата.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото колкото и да внасяте на Здравна каса дали 2 20 или 2000лв е все тая -това е монопол който краде от тези които внасят най много чудя се само къде е бизнесът а забравих тук няма такъв
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
узаконен рекет от правителството спрямо пациентите да си плащат за консумативи за избор на екип -ето и от моя опит -в хирургия нямат левкопласт и марли да ми обработят раната след операция в същото отделение за което получават пари по клинична пътека а аз съм лекар -това няма абсолютно никакво значение когато рекетът е закоустановен казвам го като лекар
35
0
 
3
 
! Отговори
Пазвантин преди 4 години
До АнонименРавносметката е, че платих 1217 лева досега извън нещата по каса и от абсолютно здрав човек на 24 години съм развалина, която трудно стои на крака и всяко ходене до тоалетната ми причинява болка. Родителите ми по подобен начин си заминаха. А разни кожодери със съмнителни знания само се оплакват за заплати. Досега един не каза "сбърках" след като всеки от тях даде различни диагнози и едва ли не сега съм със седем заболявания появили се едновременно.
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пазвантин-------------------------Ами прегледай се сам,вместо да плащаш 50 лв.Ако искаш шреглеждай се по 3 часа.
33
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският пациент колкото си плаща толкова получава,даже и доста отгоре.
32
0
 
3
 
! Отговори
Пазвантин преди 4 години
От месец ходя по лекари след като при една дребна намеса която ми струваше 700 лева един велик специалист така ме скопоса, че вместо да се оправя за три дни ходих на 8 резлични прегледа, 3 изследвания и смених два антибиотика. Ставам все по-зле, а те си нямат идея какво ми е. Всеки си налага лечение според неговата специалност и не проявява никакъв интерес нататък. За триминутен преглед 50 лева такса. Не пия, не пуша, не се дрогирам и си плащам осигуровките. Бесен съм и ме боли всичко.
31
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Защото още не са доизяснили схемата, как да вкарат тия лечения в пътеки, и как да източат пътеките.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото няма такива клинични пътеки а такива няма защото са скъпи ,защото независимо дали ви удържат 20лв или 200лв здравни осигуровки всички получават ограничения лимит по Здравна каса и се питам защо и тези които плащат максимума ще трябва да сключват допълнително здравно осигуряване към фондове ,защото да има откъде Б.б да се пъчи за магистрали които са дупки -такова ни е здравеопазването дупка до дупка по магистралата
29
1
 
3
 
! Отговори
Дали е така преди 4 години
От 120 възможни, разрешени 24 лечения !? От това идва негативното заглавие, че чакаме най-много. Защо е този поръчков негативизъм ?
28
1
 
3
 
! Отговори
коментар преди 4 години
До АнонименАми *** , по време на вашето УПРАВЛЕНИЕ , се обучаваха 12 Министри на здравеопазването????Поредният е бивш Зам. министър на икономиката.......
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите чакат дълго. украинците не ги дочакват. Защото няма.
26
4
 
3
 
! Отговори
пепи преди 4 години
У Испания чакат по над година за нормална операция.Един познат чака за операция на китката над година.Питал той защо толкова - нямаме клинични пътеки му казали.Ако искаш по бързо - частна клиника.
25
0
 
12
 
! Отговори
бай х преди 4 години
... българските пациенти са сред тези, които чакат най-дълго за нови терапии - около 550 дни.... да ама болестта не чака господа чиновници
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До факт"Чакаме дълго защото има тайна директива от едни големи западни държави 40% от пациентите в България да Не бъдат спасявани и да умират в болниците,и това нашите лекари го знаят много добре!"Нашите лекари са много често препознати с Наполеон или Сталин.
23
5
 
7
 
! Отговори
факт преди 4 години
Чакаме дълго защото има тайна директива от едни големи западни държави 40% от пациентите в България да Не бъдат спасявани и да умират в болниците,и това нашите лекари го знаят много добре!
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом БКП е на власт терапиите ще намалеят още повече. Няма Герб, няма БСП, има само БКП.
21
2
 
6
 
! Отговори
защото има... преди 4 години
Видими резултати...
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакат дълго, за да недочакат скъпата терапия и държавата да си спести разходите по лечението. После плюйте по майките, които изоставят в болницата тежко болните си деца, за да не гледат как страдат?
19
9
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Защото все още са екпериментални и с недоказан ефект, и това е от малкото здравомислещи неща на администрацията - да не превърне държавата в безплатен опитен полигон.