Военните за полигона в Црънча – Предизборно говорене!

Писмото е антибългарско и непатриотично, смята ген. Явор Матеев
Обновена: 23 апр 2019 07:40 | 23 апр 2019 07:23,
16
Военните за полигона в Црънча – Предизборно говорене!
Снимка: BulFoto архив

68-ма бригада "Специални сили" - Пловдив тренира на полигона край пазарджишкото село Црънча с леко стрелково оръжие, а не с танкове и съоръжението е основното за обучението на военнослужещите. Това каза командирът на военното формирование бригаден генерал Явор Матеев по повод искането на жителите на селата Црънча, Паталеница и Дебръщица военното съоръжение да се закрие, пише БТА.

Още по темата

Според протестиращите от непрекъснатите стрелби "с тежка техника - танкове и артилерия", къщите им са напукани, а самите те са подложени на непрекъснат психически тормоз. В писмо, придружено с подписка, жителите на селата настояват за закриване на полигона и дават за това на министъра на отбраната Красимир Каракачанов един месец, като в противен случай заплашват с блокада на пътя до полигона.

"Ние сме военни, но виждаме, че когато наближават избори под една или друга форма, различни хора и организации, поставят искания, на които при друго време никой няма да обърне внимание", каза ген. Матеев. Той уточни, че полигонът съществува от 50-те години на миналия век и ако в началото е бил използван за стрелба с танкова и тежка артилерия, то сега на него се води обучение с извънредно леко стрелково оръжие - пистолет, автомат и много рядко лека картечница. По думите му през всички тези 70 години на този полигон нищо не се е променило и съоръжението се е използвало само по предназначение.

До момента до командването на бригадата не е идвала информация за напукани сгради или някакви щети и никой не е поставял някакви искания относно дейността на полигона, каза още генералът. Той е категоричен, че цитираните по-горе оръжия в никакъв случай не могат да нанесат подобни поражения, както и да се чуят на такова разстояние. Като сравнение той посочи, че на самия полигон има много стари постройки и на нито една не е констатирано счупване на прозорци или други поражения вследствие на стрелбите.

Специалните сили осъществяват своите стрелкови тренировки на този полигон повече от 20 години по-рядко, но той се използва и от службите на МВР от Пловдив и Пазарджик, каза още ген. Матеев. Другите видове подготовка са военна топография и оцеляване, за които дори не е необходимо оръжие, добави той. Полигонът е изключително малък в сравнение с останалите в страната и е предназначен за стрелби на къси дистанции с леко оръжие, подчерта още веднъж генералът.

Според командира на бригадата писмото най-вероятно е писано от хора, които никога не са били на място и добави, че в самото село Црънча има дървообработващо предприятие, чийто шум е много по-силен и дразнещ и който се чува и пречи на военнослужещите на полигона, когато са в режим на почивка. Убеден съм, че на 500 метра от полигона не се чува нищо от стрелбата с пистолет, като се има предвид, че преди години направихме вътрешни диги и прегради, които допълнително изолират разпространението на звука, заяви генералът.

Относно оповестителната система ген. Матеев каза, че тя е много точна, след като през всичките
тези 70 години не е пострадал нито един човек или животно. Всяка тренировка се провежда съгласно специални инструкции и предохранителни мерки, за които всички от местното население са запознати, отбеляза той.

Като пълно недоразумение и като абсурдно определи генералът опасенията от химическа и радиоактивна зараза, тъй като от пистолет и автомат не се отделят радиочастици. В България няма въоръжение и снаряжение, от които да се отделят радиактивни вещества, категоричен е ген. Явор Матеев.

Според ген. Матеев с това писмо, което циркулира в медийното пространство и при предишни избори, се спекулира и с това се застрашава националната сигурност. Силите за специални операции не трябва да се използват по този начин, заяви той и го определи като "антибългарско, антихристиянско, непатриотично и абсолютно лъжливо и е срещу интересите на държавата".

Изпълненията на исканията на протестиращите ще доведе до лишаване от възможност на Специалните сили от тренировки и подготовки, които са абсолютно безопасни за хора, въздух и почва. Това е формирование, което поддържа постоянна готовност за противодействие на тероризма и за изпълнение на най-рискови задачи в страната и е абсурдно да се спре подготовката му, добави ген. Явор Матеев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
BCD преди 4 години
Изборите, жаждата за власт и антибългарското поведение е всамо вглавите на политиците от последните 30 години. Втрещен съм как може един български военеен да лъже най-нагло и безцеремонно. Живеч в селото и от половин година се използват такива адски взривове, които се чуват на 20 километра. На ден е имало десетки взривове. Хеликоптерите минават на метри над къщите, парашутисти падат в дворовете. Никой не е против спец. частите. Искаме да се премести на друго подходящо място.
9
0
 
2
 
! Отговори
Д. С. М. преди 4 години
На 47г. съм. Живея в близост до полигона. Вярно е няма тежки оръдия и танкове, но че се стреля само с леко стрелково оръжие не е вярно. От години работя на 3сменен режим (и не съм само аз), когато стрелковите занятия съвпаднат с нощните смени нямаме пълноценна почивка. Така, че по твърдението на гн. Генерала, че всичко е цветя и рози може да се спори. Трябва да се намери разумно решение за всички потърпевши. За коментарите на(анонимното другарче) да пише колко време е живял в с. Црънча.
8
2
 
0
 
! Отговори
johny преди 4 години
България приключи с армията 1944, от тогава е само бутафория-води се че има, а няма Като войник във Враня съм умирал от смях от всички танкове работеха само 2 калашниците бяха от 63г до един с криви дула може да убиеш другарчето до теб. Свързочната техника беше като от тримата от запаса говоря за 1997г..Територията е необходима 45 г я ползва СССР сега я ползва NATO по-добре слава на бога!
7
9
 
5
 
! Отговори
от раиона на полигон преди 4 години
Този проблем е от години. Откакто влезнахме в нато , незнам с какви снаряди стрелят / лъжат че е само леко стрелково оръжие / но в близките села няма реколта на плодовете и зеленчуците ...
6
17
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
БГ армията е пълна пародия-и поради простата причина че за нищо не става-Тя е решила да пречи на мирното население- дали някоя стена ще убие човек -дали ще вдигат шум за да развалят съня на отрудените роби- Досега армията в нищо полезно не се е намесила- Армия Параван за да се сключват сделки за -3-4 милиарда за самолети и 1-2 милиарда за катери Беден народ Бананова Република- Ненужни Военни сделки за милиарди а НЕК е пред фалит и пари за пенсии се взимат от НЗОК? -Много генерал малко индианец!
5
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво "тренирате" бе?турците с 2 роти са за 4 часа пред "коня", бля.довете няма нужда и да идват - 2 искандера са достатъчни, гърците - влизат за 24 часа, сърбите имат да си връщат, мамалигата - има числено предимство!с други думи със или без тренировки - "валат"!
4
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборни лъжи на министър с престъпно придобити имоти....
3
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 4 години
И се вижда с какви танкчета стрелят играят на компютърни игри
2
13
 
35
 
! Отговори
редник преди 4 години
Какви танкове бе, какви оръдия ?! Кой измисли тая глупост. Че ние нямаме пари за учения с танкове и оръдия. Ей, съсипахте и разоръжихте армията и не ви стига! Още искате, тва, американските ме.керета и техните еничари!Дано си платите един ден за всички предателства!
1
28
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
стреляли били с леко оръжие... та вие не приличате на армия бе мъжлета... за времето отпреди, за което споменавате имахме армия, от която се страхуваха половин европа и съседите ни отдолу, дето се настаниха на наши земи... те по онова време и аз бях войник (в истинския смисъл)