По-скъпо гориво за празниците: Спекула или отражение на пазара?

Само за януари петролът е скочил с 37%, посочиха експерти
Обновена: 25 апр 2019 11:12 | 25 апр 2019 11:10,
49


Традиционно преди празниците цените на горивата отново скочиха. Поскъпването на бензина е второто повишение в рамките на седмица, след като цената на А-95 се увеличи с 3 стотинки.

След вълната протести от края на миналата година цените тръгнаха надолу, но с идването на новата година и по-топлите сезони, отново скочиха. Така в сравнение с януари днес плащаме с 25-26 стотинки повече.

Още по темата

"Ако следим цените на основният петрол на Европа само за януари има поскъпване от 37%, подхранено от доста геополитически фактори - ситуацията в Иран, във Венецуела. Мисля, че съответства на тези в страната", коментира финансистът Преслав Райков  в "България сутрин".

Цените на горивата скачат, а колко ще ни струват през лятото?

По думите му движенията на суровия петрол в страната имат асиметрично движение. Когато петролът се покачва много по-бързо, това бързо се отразява на бензина и дизела. Когато спада, това става по-бавно, което създава усещане на хората, че цените на горивата не спадат със същия темп.

"Цените на горивата биха се повишавали от тук насетне. Ако проследим това, което се случва в последните месеци, покачването на цените на нефта и го обясним с това, че се дължи на рестриктивната политика на ОПЕК и Русия и невъзможностите на нефта в САЩ да компенсира, бихме виждали по-голяма заинтересованост от ОПЕК и Русия да се да се задържат тези цени", посочи Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

От днес по бензиностанциите - подробни касови бележки

По думите му това, което се е изнасяло от Иран до този момент, трябва да бъде компенсирано от някой друг.

"Пазарът ще бъде дисбалансиран от това, което посочи г-н Кънев. Очаквам да се появи  свръхпредлагане. Това поскъпване на глобавния пазар е по-скоро от спекулативен характер, защото спекулантите са първите, които реагират на политически решения, пазарът след това обаче придобива реално измерение. До две седмици цената на нефта ще се понижи", обясни енергийният експерт Васил Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на финансиста Преслав Райков протестите не биха могли да решат проблема с цената на горивата.

"Държавата трябва да се намеси по косвен начин, като насърчи конкуренцията чрез ясно регламентиране на законите за данъчните складове - темата, която повдига най-голям дебат в сферата", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
БОРЯТ СЕ ЦИОНИСТИТЕ ПИЛИГРИМИ ДА ЗАПАЗЯТ МАЛКО ОТ ДОМИНАЦИЯТА СИ -ТА ДАНО ОТЦЕЛЕЯТ !!! КАК СВАЛИХА ПЕТРОЛА НА 25 ЗА ДА СЕ ПРЕБОРЯТ С РУСИЯ ...НО ЯДЕЦ ! СЕГА СРЕЩУ ТЕЖКИЯ ПЕТРОЛ НА ИРАН И ВЕРОЯТНО ВЕНЕЦУЕЛСКИ И...И ...ПАК ЩЕ ИМА ЯДЕЦ -ПРОСТО НЯКОИ ИНСТАЛАЦИИ ПРИНУДИТЕЛНО ЩЕ СЕ ПРИСПОСОБЯТ КЪМ "ЗАМЪРСЕНИЯ ПЕТРОЛ" ОТ РУСИЯ ,А САУД АРАБИ -ВЕЧЕ Е РЕШИЛА -С КОГО Е И СРЕЩУ КОГО Е !!!!!!!!!!!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
всичко е спекула цените са полудели на всичко
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мръсни крадливи г.рберасти начело с мухабоико време е да ви изметем
37
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
НАШАТА *** ЖУРНАЛАЙЩИНА- НЕ СИ ДАВА СМЕТКА , КОЙ ПОЛЗВА ИРАНСКИЯ ПЕТРОЛ !!! НЕЩО ГОВОРИ ЛИ ВИ ИМЕТО ЯПОНИЯ ??? АБЕ ДЖАПАНИ ,ТОЛКОВА СТЕ БЛИЗКИ С РУСИЯ И КИТАЙ ,А РУСНАЦИТЕ / ПОБЕДИЛИ КВАНГТУГСКАТА ВИ ЕЛИТНА АРМИЯ/ НЕ ВИ НАКАРАХА ДА СИ ЯДЕТЕ "ЛАЙ-НАТА" КАКТО ГО НАПРАВИХА И ПРАВЯТ САЩ -ВЕЧЕ 75Г. !!! АМИ ИЗГОНЕТЕ ЦИОНИСТИТЕ И СЕ ВЪРЖЕТЕ С РЕСИЯ И КИТАЙ И ЩЕ СТЕ САМУРАИ ОТНОВО !!!!!!!!!!!!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До God 32-Защото в цената на горивото петролът е малка част. След нея има разходи за производство и транспорт, печалби на производител и търговец, акциз, такси и ДДС. Още толко. Капиш...
35
0
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Спекулата е само в този сайт! Всичко останало си е пълна измама
34
1
 
5
 
! Отговори
Така де преди 4 години
Спекула и отражение на ГРОБ.
33
0
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 4 години
Трябва да взимаме пример от САЩ - там бензиностанциите по закон могат да слагат надценка максимум 10% от горивото. На който не му харесва - не се занимава с този бизнес. 10% е достатъчно добра печалба, но не и за алчния "БГ бизнес"
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не се случваше по всички празници, да си помислим, че причината е в глобалните пазари...
31
7
 
4
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Гледам всеки около мен се кани да ходи я по хотели, я по Гърция! Никой не гледа цената на бензина, наливат и карат! Богат урожай за бензиностанциите. После българите били бедни... НЕ СА! Само се ОПЛАКВАТ!
30
0
 
10
 
! Отговори
God преди 4 години
Навремето цената на петролът като се срина повече от 2 пъти защо цените у нас не паднаха 2 пъти?
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се променят нещата в БГ-тото са необходими два закона.Първия да е забрана за лобиране.И втория закон,да е срещу спекулата.Само така може да се даде реален шанс на пазарната икономика.Спекулата и лобизма са изтръгване на само на парите ами и ноктите на потребителя,защото той се е вкопчил здраво с тях в "пазара" на горива.Така е понеже не може сам да си произведе гориво,като марулята например.А и производителя е само един и с вносителите спекулира,като са в едно с Държавата,заради лобизъм.
28
0
 
11
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Кое увеличение на цените в България не е спекула?
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да монопола е частен защото и Държавата е частна.Ето защо през зимния сезон цените падат и частната Държава пак печелим от оборота на бензинаджиите.През лятото пък печели не само от оборота ами и от по-високите цени на горивата. И в крайна сметка,реален пазар на горива няма,а си е чиста спекула с помощта на частната Държава.Спекулата,тази сладка далавера,не е от вчера.
26
1
 
20
 
! Отговори
ьььь преди 4 години
Пак лъжи пак спекули само и само да вдигнат още цените.Началото на януари 53долара в края 61 долара.8 долара 37% ли са айде не ни правете на прости и така наречените платени специалисти които лапат от газовите и петролни компании да замълчат най-накрая.
25
1
 
13
 
! Отговори
Monopoly преди 4 години
При положение, че както отдавна е известно, картел няма, а има тотален частен монопол, вдигането на цената през лятото си чиста спекула. А начисляването на ДДС върху акциз прави ддс-то на горивата на практика към 40% което си е мъдра държавна политика отвсякъде. Обаче когато някой 0лиг0френ мaлoyмeн излезе путиливизора да обяснява за котировки на Брент и международното положение, това вече идва в повече. Всеки нормален монополист би трябвало да може да поддържа стабилни цени в дългосрочен план.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спекула е, разбира се.Тия глупости дето ги дъфчат някакви "експерти" са само за да хвърлят прах в очите на хорицата.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От две години съм извън БГ и тук цената и на дизела и на бензина имаше промяна само веднъж. През януари 2018 цената на дизела от 1,19 евро стана 1,23 и от тогава не е мръднала. Та така.
22
13
 
9
 
! Отговори
Случаен превоз преди 4 години
Аз не познавам някой, който да е казал "Аз няма да пътувам, защото горивата са скъпи". Напротив, всеки се бута, да се хвали, колко отпуска си взел и как щял да пътува някъде. Няма как хем да е скъпо, хем всички да купуват. Щом се купува, значи или не е скъпо, или народа има достатъчно пари, за да купува скъпото. И в двата случая цената не е проблем. Тука работата е, че задължително трябва да се реве за нещо, особено, ако няма за какво.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВАН ДИЗЕЛ БЕНЗИНОВЕй ама какъв си специалист и как добре знаеш от какво се печели.Досега колко си спечелил?баре едно 100 милиона имаш ли?