Замърсяване: Част от Генерал Тошево без вода за празниците

Няма повод за паника, заяви кметът Валентин Димитров
26 апр 2019 13:26, Елка Василева
2
Замърсяване: Част от Генерал Тошево без вода за празниците
Снимка: архив, Булфото

С пестициди е замърсена водата в квартал „Пастир“ на Генерал Тошево. От общината са предупредили всички жители да не я използват нито за битови, нито за хигиенни нужди.

В квартал "Пастир" живеят около 300 души, които по време на Великденските празници ще останат без вода. От водното дружество започват прочистване на водопроводната система, а от РЗИ ще вземат проби от чешмите на хората. Пробите обаче ще са готови до седмица.

Прокуратурата извършва разследване как пестицидите са попаднали в мрежата. До решаване на проблема в квартала ще има водоноски.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров каза, че няма повод за паника. „Към момента няма нищо притеснително. Прави се профилактика на водопреносната системата в квартал „Пастир“ и ще се вземат поредни проби“, каза кметът за „Фокус“.

По думите му вчера около 14.00 часа кметският наместник, пускайки водата в кметството, което се намира почти в центъра на квартала, е установил, че водата се пени и има силна миризма. Веднага е уведомено местното ВиК дружество, което е изолирало водопреносната мрежа на Генерал Тошево. Започнало е източване на системата, взети са проби, предупредено е населението да не ползва никаква вода.

„И в момента се прави прочистване на системата. Вземат се поредни проби, населението е уведомено още веднъж тази сутрин. Осигурена е водоноска, която всеки момент ще снабди жителите на квартала с питейна вода“, обясни още кметът. По думите му към момента няма повод за паника и няма пострадали хора.

Един мъж е бил прегледан в спешния център, но по-късно е бил освободен. Той е жител на квартала и е отишъл на преглед заради лек обрив по ръцете. Човекът няма други оплаквания към момента.

Отровена е водата в квартал на Генерал Тошево

„Има съмнения за източника на замърсяване на водата, но не искам да ги коментирам. Нека разследващите органи да установят. Все пак разследването е за замърсяване на водата по водопреносната мрежа. Всички държавни институции и местната власт са тук. Нека хората да бъдат спокойни. Водоподаването ще бъде възстановено веднага след като излязат резултатите от микробиологията“, каза още Валентин Димитров.

По думите му веднага след почивните дни трябва да станат ясни резултатите от пробите, които ще се изследват в лабораторията в Регионалната здравна инспекция във Варна.

 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес бг, днес е 26 април, забравих те за аварията в Чернобил. Напишете нещо.