Ниски температури и слани попариха овошките в Кюстендилско

За част от производителите годината отново няма да бъде добра
29 апр 2019 22:25, Красимир Ангелов
18

Сериозни поражения в овощните градини със сливи, червени ябълки и череши – това е равносметката от падналите слани и отрицателните температури в Кюстендилско от последните дни.

Най-засегнати са градините по поречието на реките Струма и Драговищица. По-сериозни щети има при сливовите дървета. При ябълките също има поражения, особено за червените сортове.

Между 30 и 80% са пораженията при черешите в някои райони. За част от производителите годината отново няма да бъде добра.

"Състоянието е много лошо, 80% са измръзнали. Няма хубаво опрашване заради дъждовете и тази година реколтата ще бъде много слаба", сподели Ася Симеонова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.откакто пчелите, които опрашват не летят докато вали. Горе-долу от както съществуват самите пчели...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СпокойнаВъзможно е и Вие да сте права.Но, за съжаление, поне в някои села в Кюстендилско сланата е причинила големи поразии. Имам близки там.
15
2
 
2
 
! Отговори
Спокойна преди 4 години
Всяка година едно и също - кайсиите в силистренско, черешите в кюстендилско, мушмулите в чепръчене. Елегантно ни подготвят за цените.
14
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Голи оправдания с цел вдигане на цените. Откога наличието на дъжд стана причина за лоша реколта?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 и 10Вие умствени "капацитети" правите ли разлика между "производител" и "прекупвач"?
12
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 4 години
За съжаление този път казват истината.Толкова студена пролет отдавна не е имало.Имам една череша която явно не можа да се опраши и почти няма плод.
11
2
 
5
 
! Отговори
Панталеев преди 4 години
Подготовка за новите цени,подпомагащи наближаващите избори.После не се чудете кой плаща на избирателите си.
10
4
 
2
 
! Отговори
От дек на дек!? преди 4 години
Пак ли простотии ?Е,няма как алчните прекупвачи да продават черешите по 50 лв.килото! Балъците са на привършване.Остснаха само тези,дето хвърлят пачи с пари от тераси и балкони.
9
3
 
3
 
! Отговори
Шенкела преди 4 години
Тея слухове, колкото и да вдигнат цената на черешите, нещата остават същите - првкупвачите печелят повече от производителите.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От института със сигурност знаят, че традиционните сортове в България не са нискостеблени. Още преди много години абсолютно целенасочено унищожиха истинските местни насаждения, за да им е по-удобно. Като се погледат кадрите, се вижда колко въобще се грижат - треволяк един човешки бой. А дръвчетата -дребни до 3 метра.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5Абе не помня до сега София да е оставала без череши.Кюстендилци като не могат, ще дойдат от Враца ( примерно ).
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нищо ново"И мойте кайсии в карнобатско имат над 90% измръзване!"---Моите кайсии няма да измръзнат. Нося топли боксерки, не излизам навън без да съм добре обут и облечен. :)
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОТ ТОЗИ КРАЙЧереши ВИНАГИ са се отглеждали в Кюстендилско. Макар, че е популярен израза "кюстендилска слива", черешите са преобладаващата овошка. Но друго искам да кажа: При тази провалена реколта, братята роми ) в районахептен ще я закъсат. Няма да има какво да се крадне и да се продава по кръстовищата в София ... :)
4
0
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
И мойте кайсии в карнобатско имат над 90% измръзване! Имаше над 10 вечери със слана, като едната вечер темпетатурата падна до -8С!Миналата година пък падна невиждана градушка, която унищожи на 100% цялата ми реколта! Страхотно е да работиш цяла година и да наливаш пари и за минути природата да те върне в първи клас! Това ще е трета поредна година, в която ще съм назад! Незнам въобще за кво се занимавам вече... Мъж на 34 съм и се опитвам да гледам семейство и да храня дете...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А коя година ще станат?Ще станат ли въобще някога?
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и тази година реколтата ще бъде много слаба"10 пъти режа и все късо идва.Ми кат все не стават череши, не се мъчете повече, гледайте домати.
1
18
 
1
 
! Отговори
ОТ ТОЗИ КРАЙ преди 4 години
В този Район никога не са се гледали Череши , тази мода е от 10 години и само реват че ги е попарила сланата .