Не глоби, а затвор за незаконните ловци на трюфели

От бранша настояват за по-строги мерки в законодателството
30 апр 2019 17:37, Екип на Bloomberg
54
Не глоби, а затвор за незаконните ловци на трюфели
Снимка: Pixabay

 Глобите за незаконния добив на трюфели у нас са по-скоро символични за един толкова богат пазар, според Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България. Той коментира предложения законопроект от Обединени патриоти за регулацията на бранша в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

„Към момента глобите от 1000 до 3000 лв са прекалено малки, но желанието ни е по-скоро незаконния лов на трюфели да се криминализира“.

Законопроектът предвижда регистрация в лицензирани асоциации, в които да се провеждат обучения на хора и кучета за правилното експлоатиране на българските залежи от благородната гъба в природата.

„България е най-големият износител на трюфели в света, а Италия е най-големият вносител“.

Цената на кулинарния деликатес достига десетки хиляди евро в зависимост от сорта, размера и качеството на трюфела. За миналата година бизнесът е отчел над 200 млн. лв. приход, което само доказва нуждата от регулация в сектора.

Всичко по темата можете да научите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Оги преди 4 години
Ще си пати нормалния Българин от тия патриоти във КАВИЧКИ
40
1
 
3
 
! Отговори
Гн Миташки преди 4 години
До 48 да така е
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гн МиташкиА,за апартаменти ,къщи за гости ,продажба на Български паспорти ..................
38
1
 
9
 
! Отговори
Гн Миташки преди 4 години
Те едни патриоти това е най важното във България да спасим трюфела те изсякаха гората и я продадаха
37
1
 
7
 
! Отговори
Gandi преди 4 години
Само глоби и данъци на тоя самозванец със трюфелите
36
1
 
3
 
! Отговори
Coniston преди 4 години
Да бяха само 200 милиона😁
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов спиш ли,тоя Самозванец и сие при 200 милиона приходи ти колко данъци прибра?
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я вземета да напишите нещо и за ,,Законните Ловци'' на трюфели нещо.Да не би да ги вядят от на мйка си ,,задният двор'' случайно. Стига сте толерирали бизнесът на мутрите.Всички знаят че иманярството е законно ако работиш за мутрите,и техните покровители от ДС. Сега се опитват да канализират и бизнеса със скъпите гъби.То е от ясно,по ясно.И правото да се вадят трюфели в българия се дава отново на хората от малцинството.все едно държавата е тяхна.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият термин "лов на трюфели" е образец на малоумие! А "Асоциация на ловците на трюфели" е направа комично. Ще създадем "Национална лига "Свободен трюфел"" с девиз "Гората е голяма, място много!". За копане...
32
1
 
10
 
! Отговори
До38 преди 4 години
Как кой,по горе има изказване на въпросният"председателя "поредният берач който щял да регламентира,първо ще си платиш за всичко де си оскубал че чак после ще парадираш за наредби.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре! Трюфели сме изнасяли! А аз да не знам! На пазара няма. Не съм хапнал нито веднаж. Та тази земя да не би да не е и моя? Както бера манатарки, булки, пачи крак (бера 18 вида гъби), така ще разровя и за трюфели ако видя признаците, за които съм чел в книгата на Сечанов. Аз бера и гледам, че дивите прасета са разровили замята, а са оставили манатарки! Значи те могат, а разни търгаши ще ми създават лобистки закони! Че и асоциация имат! Да го видя тоя, дето ще дойде да ме глоби!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Регламентиране на"лова"на трюфели,търсещите трябва да имат разрешителни за строго определени региони,така е в Италия въпросният "ловец" кой му дава право да рендосва цяла България!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама моля ви се! Дайте направо каторга да даваме! Кой ще го плаща този затвор, бе умници? Колко струва издръжката на затворник, сградите на затвора, охраната? За всяко нещо - затвор, за който плащаме ние. Ами то нямаме нужда от бракониери тогава. Вдигаме броя затворници и ще останем без пари и без "помощта" на бракониери. Трябва да се мисли как да се направят санкциите ефективни, а не как да плащаме още повече за затвори.
28
1
 
12
 
! Отговори
трютрю преди 4 години
а пък моите прародители бяла ЛОВЦИ на зеле, тикви, домати и други страшни и бързобягащи зеленчуци, плодове и гъби
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ловци на трюфели" е ново постажение след "криминалистически деяния", "атниваксъри" и "самосатастрофа"Много научавам в този сайт, мерси
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За манатарките,булките,печурките и т.н. кога.Закон де!
25
1
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Затвор ДА!! ама за тези които ги изнасят тези трюфели!! Пуснете ги на БГ пазара бре- хората така и така са гладни - ами поне да си хапват трюфели по 10 лв КИЛОТО))Ми то тези същите бракониери са гладни за много и бързо и пазара ги "дърпа" навън. На теб ако ти предлагат повече ще откажеш ли?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП Русе да направи една хубава проверка на лицето,за съдействие може да потърсят Кпконпи.
23
2
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Най-добре да се криминализира цялата тая дейност по ровене в корените на дърветата, защото така за някаква си миризлива гъба се разрушава естествения баланс и дърветата могат да бъдат нападнати от ***,които поразяват корените им и просто загиват..
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като председател на берачите(ловците)на див шафран искам също закон!Искам лицензирани търговци,регламентирани период през който да се събира и изкупува също, специално изтъкани Торби за бране на суровината!!