Северозападът - сред районите с най-голяма безработица в ЕС

София и Видин са на двата полюса по безработица
Обновена: 30 апр 2019 08:04 | 30 апр 2019 07:31,
27
Северозападът - сред районите с най-голяма безработица в ЕС
Снимка: pixabay.com

София и Видин се намират на двата полюса по безработица. В столицата не само че доходите са най-високите в страната, но тя е и сред районите в ЕС с най-ниска безработица. Северозападна България пък е сред районите с най-голяма продължителна безработица в Европа и съответно доходите там са най-ниски. Това показва голямата разлика в икономическото развитие на различните райони на страната ни, пише "Труд".

Безработицата в регионите на ЕС през 2018 г. варира между 1,3% за чешката столица Прага и 35,1% на остров Майот, който е отвъдморска територия на Франция и се намира в Индийския океан. На следващите места по най-висока безработица са испанският автономен град Сеута (29%), регионът Западна Македония (27%) в Гърция и испанският автономен град Мелила (25,8%). Сеута и Мелила са автономни градове в Северна Африка.

В над една четвърт от регионите на ЕС безработицата е поне наполовина по-малка от средната за ЕС, която за 2018 г. е 6,9%. В тези райони безработицата е под 3,5% като един от тях е Югозападният район на България (2,6%), където попада София. Сред останалите райони с най-ниска безработица в ЕС са 20 региона в Германия, 15 в Обединеното кралство, 9 в Полша, 7 в Чехия, 5 в Унгария, по 4 в Холандия и Австрия, по 2 в Белгия и Румъния и по един в Италия и Словакия.

На другия полюс са 30 региона в ЕС, които имат най-малко 13,8% безработица, или два пъти по-голяма от средната за Общността. Тук влизат 12 региона в Гърция, 8 в Испания и по 5 във Франция и Италия. В Северозападния район на България безработицата е 11,3% и той не е сред най-зле представящите се територии в ЕС. Но продължително безработните в Северозападния ни район са 76,8% (не са могли да си намерят работа поне 12 месеца), което го нарежда на трето място в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
26 преди 4 години
Първо научи български...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз искам да работя като IT специалист ама във Видин няма каде.Даржавата не позволява да се отварят такива фирми във северозапада за да отиват парите кам софия. въпреки че сам с перфектен англиски и мога да разглобя компютар и мога и малко да програмирам няма работа за мене. ще заминавам за софия кадето има много работа за програмисти и много пари . явно.
17
2
 
1
 
! Отговори
Св преди 4 години
Така и не разбрах кога се слага "Й" след "О" и кога не се слага. Но съм спокоен, имам много "колеги", които не знаят. И за всеки случай като тях, винаги чуквам едно "Й" след "О", може да има и шанс да е вярно, колкото повече, толкова по - добре.
16
1
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Защо плачете за Северозапада??!!!Нали беше зор да вземете на хората земята имотите и поминъка?!Е... Взехте ги и ги затрихте!!!!!Радвайте се сега св.и.не комунистически!Сега Северозападната пустиня е ваша и съвсем социалистическа!
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, средната безработица в Испания(14-16%) е по-висока от най-високата в Бг- и пак се оплаквате от ББ. Неблагодарен мат'рял сте и т'ва си е.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от североюгаДва пъти са ме обирали в северозапада, нито един път не бяха роми. Съчуствието ми към тези престъпници се изпари отдавна.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За герб е важно да се взимат по 40-50% от всички сделки. Ако има бизнес , който не разбират и не могат да рекетират му създават нормативни пречки и хората си тръгват. Съсипват всички неудобни. В същност тази партия е разработка на едни *** мафиоти наричащи се масони. Трифонов е приет при тях да ги разсмива и да им служи. Тъй като имат пари и управляват зад кадър политиката и икономиката на бг е трудно на обикновения човек да го разбере и той овиква политиците само които са пионките.
12
1
 
13
 
! Отговори
До 12 Анонимен преди 4 години
непечеливша икономика значи, че всеки месец някой трябва да ти дава пари за да ти покрива загубите.Кой да е този някой?Щом не можеш да оцелееш на пазара - умираш.Щом ние умрем празно в природата няма: напират милиарди от Африка, Близкия изток, Азия. Тогава загубите ти ще са колосални... Ще ни търсиш тогава.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората на Винету разбират само от рекет и груба сила. Не може да се очаква от тях да правят стратегии, оптимизация, ел правителство. При тях се получава силно изкривяване на понятията. Те разчитат на парични потоци от ЕС и от дране на данъци. Свои хора назначават на държавна работа или по доверени фирми. Не може да намалят администрацията щото някой трябва и да работи. Така че освен да ги свалим трябва и да ги съдим. А трябва и да се оправят щетите оставени от тях, а те са много тежки.
10
3
 
20
 
! Отговори
от североюга преди 4 години
От маса години се наливат небивали пари в Южна България. Строи се, подпомагат се начинания.... Не че е лошо, но държавата за едни майка за други мащеха. Имам чувството, че това е умишлено и не виждам логиката, освен ако са решили да подарят Южна България на Турция или Гърция. А, северозапада е изостававен и подбрани кметове, ромски шайки и съмнителни,, заемеделски арендатори доопоскват каквото е останало там. Който не е минавал там, той не е видял какво е.
9
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен11 във всеки случай не да налива пари в мързеливи комунисти.
8
0
 
5
 
! Отговори
Господин Рак преди 4 години
Какво точно е "отвъдморска"?!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
непечеливша икономика значи, че всеки месец някой трябва да ти дава пари за да ти покрива загубите.Кой да е този някой?Щом не можеш да оцелееш на пазара - умираш.
6
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен8И какви мерки да вземе?ти си мързелив, некадърен и ***, правителството да вземело мерки.
5
1
 
23
 
! Отговори
Цв Борисов преди 4 години
АМАН ОТ СТАБИЛНОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ ЕЙ : ))
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както в страната така и в София положението е трагично и само пропагандата и обслужващите статии говорят, че някъде било добре. Зле е и ще става по зле.Орешарски можеше да спре това пропадане но олигарсите и уса не му позволиха. Доган го изигра също. Сега който и да дойде ще трябва много да разчиства администрация, съд прокуратура ,ако иска да подобри нещо.
3
1
 
27
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Интересно ми е какво биха отговорили властимащите, ако хората от там решат, че достатъчно са търпели и е време да се присъединят към Румъния както преди време се споменаваше.
2
0
 
28
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Еми нали построиха Дунав мост 2, нали инфраструктурата подобрявала икономическото развитие.
1
3
 
22
 
! Отговори
Самата истина преди 4 години
В София безработицата е ниска само на документи. Реално много от младите на 18-30 години не работят и разчитат на пари от родителите си или някой богат чичко. Повечето такива са дошли от провинцията и се мислят за много успели като има кой да им дава наготово, а те само да ходят по кафета и дискотеки.Аз също съм от провинцията, но си изкарвам парите с честен труд в София и не завиждам на такива ***. Напротив, даже ми е жал за техните родители