След грипа - ред на вирусите: Висока температура, хрема...

Лечението да не се почва с антибиотици, съветва лекар
2 май 2019 08:30, Петя Славова
9
След грипа - ред на вирусите: Висока температура, хрема...
Снимка: архив, Reuters

Наблюдава се остра заболеваемост на остри респираторни грипоподобни инфекции,съобщи общопрактикуващият лекар д-р Бисер Георгиев.

По думите на специалиста, все пак не може да се говори за честотата на грипната епидемия. Вирусът поваля и малки, и големи, но по-честите случаи са при децата, пише "24 часа".

Започва като типична вирусна инфекция с възпаление на дихателните пътища - първоначално горните, с болка в гърлото, секрети от носа. Може температурата да се повиши в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и засяга долните дихателни пътища с бронхит или пневмония.

Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща отпадналост, обясни още д-р Георгиев. Според медика, лечението не трябва да започва с антибиотици. Препоръчва се на пациентите да си приемат общоукрепващи средства и витамини. При нужда от лекарства, които са ефективни при екстремна температура, и такива, които облекчават другите оплаквания - главоболие, гърлобол, кашлица, хрема, отпадналост.

Болните да си стоят вкъщи, за да се възстановят без усложнения, а и за да не разпространяват инфекцията.
По думите на лекаря, вирусът се предава много бързо и повсеместно. Диагнозата се поставя по клинична картина, а какъв точно е патогенът, може да каже единствено вирусологично изследване.

След затихването на сезонната грипна епидемия специализирани тестове се правят по-рядко - след изпращане на проби от лечебни заведения, в които са постъпили болни с усложнения в тежко състояние.

В националния център по заразни и паразитни болести, където е референтната лаборатория по грип, последните обявени резултати са за периода 22-28 април, когато са уточнявани 9 случая. В пробите от болните обаче не е бил открит грипен вирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Олег преди 4 години
След като създадеш бактерии-убийци се появява някой във форуми като тоя, дето почва да вика, че ти ги пуска някой.
8
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 4 години
Кое да не слиза на долу?! Антибитикът убива само някои бактерии, които не са резистентни към него! Вирусите могат да си слизат надолу колкото си искат. Да, наистина пиенето на антибиотик би попречило вирусната инфекция да стане бактериална, ама само при положение, че случайно пасне на бактериите, които се намират в тялото. Ама случайно ако не са достатъчно чувствителни към него (примерно си ги пипнал от болница) ще им дадеш възможност да станат резистентни и така създаваш убийци за хората.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПлавникАнтибиотик от първия ден при ВИРУСНА инфекция?То затова микроорганизмите стават все по-устойчиви към антибиотици и те стават безполезни.
6
1
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Антибиотик се пие точно, за да не слезе вирусната инфекция към долните дихателни пътища и дробовете и да ви разкаже играта. Срещу вирусната инфекция лечение няма. Затова се пие витамин Ц и парацетамол, ако температурата е много висока. За да ви излезе по-евтино обаче антибиотика се започва още в първия ден иначе с разни имуностимуланти, спрейчета, тайлол и незнамсиоще какви тъпотии за една инфекция може да снесете 50-60 лева. Вече почти няма вируси без усложнения към долните дихателни пътища.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ги напускахте вирусите
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, в България грипът се лекува с антибиотици. Явно нашият е бактериален. И настилката така - от пиене на студена кока-кола и сладолед.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си мислех че грипът е също вирусно заболяване. *** може да бъркам, българските доктори сигурно лекуват от някакъв друг грип.
2
1
 
14
 
! Отговори
Ахааа преди 4 години
Точно така, след грипа поръсихме обилно отгоре и........вирусииии!
1
8
 
14
 
! Отговори
Пациента преди 4 години
Аре д-р Бисер Георгиев да не ми дава съвети кога да почна с антибиотиците! Ти "докторе", колко пъти досега прати проби за бактериално изследване, та му се назначи на пациента правилно лечение? А, нито един път, а ?! За това, вдигнете ли температура, моментално започвайте с широкоспектърен антибиотик защото скоротечна пневмония може да ви умори и 48 часа! И се пазете от доктори като тоя със съветите.