Във Видин мечтаят за католическа църква, но...

Вече 10 години храмът не бива довършен
43

Трябва ли му на Видин католически храм? Въпросът отново излиза на дневен ред преди пристигането на папа Франциск. Вече над 10 години в града се строи мащабна католическа църква, която обаче е обвита в пълна мистерия. Чия е инициативата за храма във Видин?

Още по темата
Католиците в града не са много - около 250 души. Йосиф и Ели са от Италия. Дошли преди 5 години с петте си деца в най-бедния район на Европа, за да проповядват благата вест. Сега Йосиф и семейството му се чувстват щастливи във Видин.

Заедно с всички, които изповядват католицизма, изказват почитта си към Господ в малък салон, разположен между банки и магазини за дрехи втора ръка.

От 10 години във Видин строят католически храм. Частен инвеститор започнал строежа, фалирал и градежът спрял. От общината казват, че мащабната конструкция е частна инвестиция и не се наемат да я довършат, съобщава Bulgaria ON AIR.

И макар и без църква, католиците във Видин усилено се готвят да посрещнат папа Франциск след броени дни, а три деца от общността ще вземат и първо причастие при папата на 6 май в Раковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
mvp преди 3 месеца
До Жител на град Видин Комунизъма ли ви отрови дотолкова....че за вас христянството не е традиционно.
29
3
 
4
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
До:29 Аз ще ви кажа г-жо, да, парите са водещи. Първо, майка ми е от Видин и имам село до Брегово, и второ, най-добрият ми приятел е свещенник.Знам нещата от първо лице. Най-вероятно знаете, че за всяко кръщене, сватба, опело,водосвет и т.н се плаща на попа, той плаща 5-10% на синода от тези пари, другото в джоба му.Сега, самата отговорете защо няма попове по селата?! Къде са парите и кой къде предпочита да служи!? В селото (100-500 човека) или в града?!
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе стига вече с тази католическа църква и смотания папа, дето нашите управници щели да го целуват ... те си знаят къде!Надухте ни главите, спрете да досаждате вече!!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Прсвославна преди 4 години
Хората от селата във Видинско си искат поповете, тъй като и през турско и през комунизма въпреки гоненията е храмовете имаше служба (особено във нощта на Христовото Възкресение). А тази година...мнозина останаха изненадани. Какво се случва с православието? И тук ли парите са водещи (сиреч няма пари за заплати на поповете та те служат само в градските храмове. Селата без попове ли остават ????) Кой ще ни каже ?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26За-***-бе-няк!!!!!!!!!!!!!
25
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Католиците не са комунисти!Долу проруското червено православие!Анатема!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу руското офицерско православие.Анатема!!!!!!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво е на Видин тази църква!? Знете ли къде е построена? Пред иконата и емблемата на града.... завода "Видахим", ако се сещате за него. Когато Видин бе 70000 жители, в него работеха 8-10хил. работници, а за гумите "видинки" се записваше да си вземеш, защото се изнасяха. Унищожиха завода през 90г., а сега сте се загрижили за тази недомислица точно там....... Боже, каква държава сме.... милеем за чуждото, а нашето разграбваме и и оставяме да се руши
22
7
 
4
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
Целото българско православие е пропити от руския комунизъм, затова съм с Евангелисти те.БОГ ПАК Е С НАС!!!!!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен15 Защото комунистите я забраняваха,по заповед на Москва.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Българина19 Невежа,православните братя Св.Кирил и Св.Методий,са патрони на Европа и техните изображения,стоят редом с тези на Христос и св майка.Западът е предоставил много храмове,в които да се молят православни от Русия,България,Сърбия...биито граждани живеят там.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите ограбиха Северозапада и сега Видин е най-бедният град в ЕС,благодарение на тъмночервената номенклатура.Руският слуга Дометиан,вече покойник,бе заменен от друг покорен на Руската православна църква -Данаил,за съжаление.Той се противопостави на искането,БПЦ да помогне на Македонската църква,да получи независимост.Ако видинчани пожелаят,трябва да имат католически храм.
18
8
 
2
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Католиците са тези които измислят насила разликите от православието, за да се отличават. Ние оправихме родното православие, с католици ще се занимаваме! Колко православни църкви има в западна европа?
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде трябва да има католическихрамове.Бог е навсякъде!
16
8
 
12
 
! Отговори
Жител на град Видин преди 4 години
Цитираните в статията личности не са от града. Ние сме щастливи с митрополит Даниил. Няма нужда да ни налагате нетрадиционни за нас религии. По-добре да реставрираме православните си храмове. Бог поруган не бива.
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да строят църквата. Аз немога да си обясня защо са толкова малко католическите църкви в България.
14
6
 
4
 
! Отговори
еврокитаец преди 4 години
Не,80% са романоезични,демек власи
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите пък искат храма на центъра на София да се нарича отново Св.Св. Кирил и Методий !
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат да са католици !
11
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Само индоазиатците може да са...И талянските им еуропейски последователи... За облаги от баш католика...