Като за празник: 1000 агнета за Гергьовден в село Паталеница

Традицията за агне на ръжен е съхранена в Пазарджишкото село
6 май 2019 15:15,
44

Автор: Павел Гълъбов/ dnes.bg

Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на ръжен. Или както ги наричат тук "на дупката". За празника се подготвят специални изкопи, в които се пекат осветените агнета.
Още по темата

Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта

Преди самия Гергьовден животните се отнасят в дворовете на двете действащи църкви на селото, имащо си и квартал с името Баткун, за да бъдат благословени от свещеник. Традицията повелява това да се прави за здраве и благоденствие на всяко семейство, празнуващо празника. Тук в Паталеница всеки един жител и гост обича и тачи Гергьовден.

Според местните 1000 агнета ще бъдат изядени на днешния ден. 800 от тях ще бъдат приготвени в различни "дупки", събиращи махалите на общ празник с музика и много часове консумиране на алкохолни напитки, празник е все пак!

Атмосферата в селото е приповдигната, пред множество къщи се виждат спрели автомобили, докарали гостите за празничната трапеза. Агнетата са български, едни са взети от местния Баткунски манастир, други от съседни села, а за трети се ходи до върховете на Родопите и селата там. Паталеница се намира в подножието на величествената планина.

Занаятът по печенето на агнето отдавна не е само мъжки. На всяка една от дупките се виждат и представителки на нежния пол, които също подготвят вкусното гергьовско агне. Печенето отнема повече от 4-5 часа и си има специална технология. Въртенето е непрекъснато, а с всеки час агнето се сваля все по-близо до горящата жарава. Поливането с вода и билки е задължително.

Гергьовден е красив и семеен празник тук в Паталеница. Честити да са всички празнуващи, пожелаха местните жители и поканиха гости и догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
26
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Честит празник, Българи ! Гергьов Ден...
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мбрееерееее юбререр... Юбре? Юбрееее ее! Юбре юбрее юбрееее!
5
7
 
23
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Да не би и живите да смятат.Като няма и 1000 човека кой ще яде 1000 агнета ха ха !!!
4
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подготвили ли са кучета за тричане след напиването?
3
8
 
11
 
! Отговори
БабъАнифеотКурудере преди 4 години
Въй, при мазе не а таквиз убаво работи... Язък, Алааа да ни помага, и Бойко Паша дълго дъ живей...!
2
4
 
24
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Нито веднъж не ди споменал папата в цялата публикация, което означава, че си расист, ислямофоб (каквото и да означава това) и хомофоб! Това лично ще обиди главния имам, ЛГБТ общността и Бойко Борисов!
1
8
 
33
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Да са живи и здрави паталенци и техните...помагачи в яденето на опечените агнета.Гледал съм снимки от дрон на селото на този празник.Поне на 5-6 места се виждат как пекат на шиша агънцата,което започва от ранни зори.След опичането,шиша с агнето се отнася от фамилията в двора и всички го започват,без да го свалят в...чинии.Това е един хубав и здрав обичай,още от много старо време,даже Гинес и Юнеско...писаха за него.Да са живи и здрави всички паталенци,които ни...прославиха.