Като за празник: 1000 агнета за Гергьовден в село Паталеница

Традицията за агне на ръжен е съхранена в Пазарджишкото село
6 май 2019 15:15,
44

Автор: Павел Гълъбов/ dnes.bg

Виж други галерии »
Село Паталеница посрещна Гергьовден по стар обичай с агнета на ръжен. Или както ги наричат тук "на дупката". За празника се подготвят специални изкопи, в които се пекат осветените агнета.
Още по темата

Гергьовден е! Ето как София ще отбележи Деня на храбростта

Преди самия Гергьовден животните се отнасят в дворовете на двете действащи църкви на селото, имащо си и квартал с името Баткун, за да бъдат благословени от свещеник. Традицията повелява това да се прави за здраве и благоденствие на всяко семейство, празнуващо празника. Тук в Паталеница всеки един жител и гост обича и тачи Гергьовден.

Според местните 1000 агнета ще бъдат изядени на днешния ден. 800 от тях ще бъдат приготвени в различни "дупки", събиращи махалите на общ празник с музика и много часове консумиране на алкохолни напитки, празник е все пак!

Атмосферата в селото е приповдигната, пред множество къщи се виждат спрели автомобили, докарали гостите за празничната трапеза. Агнетата са български, едни са взети от местния Баткунски манастир, други от съседни села, а за трети се ходи до върховете на Родопите и селата там. Паталеница се намира в подножието на величествената планина.

Занаятът по печенето на агнето отдавна не е само мъжки. На всяка една от дупките се виждат и представителки на нежния пол, които също подготвят вкусното гергьовско агне. Печенето отнема повече от 4-5 часа и си има специална технология. Въртенето е непрекъснато, а с всеки час агнето се сваля все по-близо до горящата жарава. Поливането с вода и билки е задължително.

Гергьовден е красив и семеен празник тук в Паталеница. Честити да са всички празнуващи, пожелаха местните жители и поканиха гости и догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Че Гъските месоядни ли са?Или защото с чужденски имена представят България са си сменили и хранителните навици. Ами Евчето Майдел - Астра Зенека Паунова - Дупнишка...
26
2
 
2
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Гадно, кръвожадни, ненаяли се зверове.
25
4
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 4 години
Искрено съжилявам че този път ми липсва да видя Цветанов с черно бял шарен *** калпак и национална носия заедно с местните хора да върти чевермето Ха даим е вкусно .Не вероятно са му спрели тока и асансьора не върви и той неможе да слезе .
24
0
 
4
 
! Отговори
чарли преди 4 години
До ГАДОРЯН:Ако няма жени няма да се сетя за тях.
23
9
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Това му дай на бедния човек - хляб, малко зрелища, едно хоро в реката, и да удари един зад врата на децата. Това е България - чевермета и мъже с шкембета. И някой иска да сме силна и просперираща държава? Къде бе братко ...
22
3
 
25
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Е за това ставаме, не отричам. Да се наредим покрай чевермето и да лющим ракия цял ден, на това сме царе. Ама като дойде време да работим заедно, да направим някаква иновация, да направим някакъв бизнес, да произведем нещо, не ни търси братко. За пиене и едене, малки кютек, и да се топнем у реката, там сме силни.
21
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До АнонименТо само в България се яде месо и за това сме последни.Да ти имам логиката!
20
17
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Ужас. Домашните животни са по нещастни и от тревопасните на свобода. Ония поне имат шанс да живеят. Тука спасение няма. Отвратен съм от човешкия род. Да признавам си и аз ям месо и риба. Но не ги коля нали. Ако не ги колят няма да вкуся месо.
19
1
 
24
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
Че то се падат по две агнета на човек.Беднотия.
18
7
 
28
 
! Отговори
Тато преди 4 години
Така като гледам православната църква все още не знае, че Исус е бил върховната жертва и няма нужда от жертвоприношения от мнооооого години. Тези еитуали приличат повече на езически, отколкото да подхождат на религия, говореща за любов.
17
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Цецо беше ли там?Щото тия дни в едно кюстендилсло село Мария Габриел беше събрала на мегдана цялото село на кебапчета.Та,затова питам.
16
9
 
32
 
! Отговори
Не е за хвалене преди 4 години
Изяли били 1000 агнета.Това добре!А питал ли е някой агнетата дали са искали да бъдат изядени?
15
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви агнета това са овце и шилета агне на шиш , ама толкова им разбирате
14
12
 
18
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Ба си езическият обичай.... Та и отчето замесен в тайфата... Това за хвалба ли е или за съжаление ?
13
7
 
14
 
! Отговори
До браво преди 4 години
"българина" като теб със сигурност
12
14
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
И кой ги плАти агнЕтата? Само питам за един преател
11
15
 
50
 
! Отговори
браво преди 4 години
Булгарина само това разбира под празник: да се наяде, да се напие и да се качи в колата да се прибира. Питай го кой е Св. Георги, не може 2 изречения да ти каже за него. Ама иначе набива агнешко с ръце и мляска "честит Гергьовден".
10
18
 
22
 
! Отговори
Miro преди 4 години
Евала. Най на края нещо нормално, традиционно и позитивно.
9
18
 
26
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Бугарите били уж бедни, а ядът само агнешко, козунаци, кифтета, на почивка ходят само в чужбина, имат по 2-3 коли и партаменти, къщи вили пари на влог. Яко се краде и се крие в тая държава
8
11
 
35
 
! Отговори
Was преди 4 години
Това не е вярно! Народа гладува ,рови по кофите ,няма пари за бензин и шосетата са празни .Няма пари за дрехи и хората ходят окъсани,а децата им нямат нито скъпи таблети нито телефони !Ресторантите и кафенетата стоят празни,а скоро ще избухне и вулкана на Витоша! И за това е виновен само един човек _ Бойко Борисов.Долу Бойко , да живее Нинова!