От днес: Пенсиите ще се изчисляват по стария и новия начин

НОИ пусна електронен калкулатор за пресмятане
7 май 2019 08:20, Петя Славова
24
От днес: Пенсиите ще се изчисляват по стария и новия начин
Снимка: архив, Булфото

От 7 май влиза в сила новия начин на изчисленията на пенсиите, според който НОИ и електронен калкулатор ще пресмятат при кой метод възрастните хора ще имат по-висока пенсия. Така парите ще се изчисляват по стария и новия начин като ще се изплаща тази сума, която е по-висока.

Още по темата

НОИ публикува на сайта си комбиниран електронен калкулатор, който ще смята пенсиите и по двата начина, предаде Нова тв. Достъпът до него е с ПИК -  персонален идентификационен код.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой каква пенсия взима не е показателно за закона на комунистите-социалисти-капиталисти. Истината е колко си е внесъл толкова ще получиш . Неприятно но факт.
23
2
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
От 85 до 89 г.работих в ДЗУ Ст.З-ра и по щат заплатата ми за разряд беше 520 лв.Получавах средно на месец около 750-800 чист.Скоро изисках справка за парите,на които са ме осигурявал и се получи общо взето почти два пъти по-малка сума.Всъщност това е сумата от разряда и т.нар"заработка".Останалите пари са получавани предимно от премии,командировки,награди и т.н.Не че ми дреме,защото сега пенсията ми е изчислена на 1173 лв,но и тогава се правеха врътки с осигуровките,като сега !
22
2
 
2
 
! Отговори
До 16 / до 15 преди 4 години
Никога не са се плащали социални осигуровки върху цялата заплата що се отнася до тези, които са били заработка. 830 лева заплата, 30% социална осигуровка върху 480 лева, 12% ДОД върху цялата брутна заплата. Пише го и в фиша за заплатата. Даже и във ведомостите няма нужда да ровиш. Другата част върху, която НЕ са внасяни социални осигуровки заплатата са командировъчни, икономии и други. Макар, че не ми е ясно как може работника да е бил всеки месец в командировка през целия си трудов стаж ?!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 18Питане:Като ти отпадне коефициента от 3-годишната база и ти отпадне дохода между 1997-2000 , когато си се осигурявал на цялата си заплата ,не са ли игнорирани осигурителните доходи в периода 1982-2000 година?Да действително държавните служители са около 100 хил, на на софрата на държавния бюджет има още 350 хил чиновника и служителя! Защо не им се внасят осигуровки?Пенсиите за стаж и възраст не са социален инструмент за да "помагат" на тези ,които не са работили ,или нямат доход
20
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Държавните служители са под 100 хиляди и не са с най-високи пенсии, както внушаваш. Защо си мислиш, че държавата както всеки друг работодател, не внася осигуровките за работещите за нея? Реални осигуровки плаща само държавата, а частниците масово укриват доходи и осигуряват на суми около минималната заплата, за да печелят повече дебеловратите бизнесмени.
19
1
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Написал си няколко лъжи.Не ти отпада 15-20 години осигурителен доход от преди 2000 година, както си написал. Отпадат ти години само за изчисляването на коефициента участващ във формулата, и това са максимум 6 години - 3 последователни години по избор преди 1997 година и годините 1997, 1998 и 1999, което е от полза на хората с ниски доходи. Тези, които са ощетени сега взиамт тавана на пенсията и евентуално ще взиамт по-малко след години.Държавните служители са под 100 хиляди и не са с най-висок
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да се внасят реални осигуровки и на държавните служители - 450 хил души, 60 хил.полицаи и антураж, 40 хил Армия и още знайни и не знайни връзкари.Това са хората с най високи пенсии !А иначе експертите на НОИ умишлено или по некадърност вкара и Народното събрание и правителството в най глупавия филм с изключването на 15-20 години осигурителен доход от преди 2000-та година. Оти ги ручахме жабетата?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Не мисли за тези,на които държавата е длъжна да внася осигуровките.Да ти обяснявам,как става,едва ли ще разбереш понеже такива като тебе са доста елементарни.Виж ти какво внасяш и какво ти внася работодателя.Ако не си съгласен напускаш и толкова.Досеге частник не ме е цакал с осигуровки!Обаче има една подробност: Инвестирал съм в образование има-няма 18 г и още продължавам,имам търсена специалност,което ми позволява и аз да имам изисквания! Разбрали господин "философ"?
16
2
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Преди 1989 година се плащаха осигуровки върху цялото получавано възнаграждение. Сега има таван на осигурителната сума, укриват се доходи и масово не се плащат осигуровки и ДОД. И тогава и сега в УП1 са сумите, върху които са осигуровките. Преди 1989 година имаше три скали за облагане с ДОД, според размера на заплатата. 12% за заплати над доста голяма сума за онова време, примерно над 1000 лева,което се случваше когато си вземеш бонусите. Доколкото си спомням имаше 3%, 6% и 12% при облагане с ДОД
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви укрити доходи? Никога през времето на социализма на работниците не са се плащали социални осигуровки върху цялата заплата. И от ведомостите не се вземат нетните заплати за УП-1, а само така наречената заработка върху която е внасяна социалната осигуровка от 30%. Брутната заплата се е облагала с 12% данък общ доход (ДОД). Щатните заплати са друга бира.
14
0
 
4
 
! Отговори
Малко статистика преди 4 години
2018 годинаПенсионери 2,05 милиона, намаляли с 19327 за 2018 година.Пенсионерите с трета категория труд са 49,8% от всички пенсионери, следвани от тези със смесен осигурителен стаж (категория труд) - 45,7%. Общо разходи за пенсии - 9,46 млрд. леваСума за пенсии изплащана по ДОО - 8,33 млрд. леваСредна пенсия за 2018 година - 357,50 леваСредна пенсия на фуражките - 629,86 леваСредна пенсия на хората пенсионирани за трудов стаж и възраст - 384,36 лева
13
1
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Средната пенсия сега е около 330 лева....Ти пишеш за 447 лева?!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Укриването на доходи си е чиста печалба за дебеловратите бизнесмени. От всеки 1000 лева укрити доходи и платени под масата на работника, мафиота печели 345 лева, а тези 345 лева са чиста загуба за работника.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите за пенсии са 25% от бюджета или 11 млрд лева на година. Пенсионерите са 2050000. Това прави по 5365 на година, 447 средно на месец на пенсионер. Това е абсолютния максимум. Както и да се смята. Ако искат съществено увеличение на пенсиите, пенсионерите да си намалят бройката. Толкоз!
10
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Престъпното укриване на доходи и осигуряване на минимални суми има поне две последици. Едната последица се проявява сега - парите от осигуровки са около два пъти по-малко и съответно два пъти по-малко са сумите за здравеопазване и за пенсии, два пъти по-малки са и сумите, които ни плаща НОИ за болничните. Втората последица се проявява когато човек се пенсионира. Изчислената му песния обикновено е под минималната пенсия, заради укриването и човека врещи - 40 години съм работил, а пенсията малка.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До1. Толкова ли неразбираш "защо така се осигурява на Минимална. Осигуряват се на минимална заплата. СМЕЕ ЛИ ДА КАЖЕ НА ШЕФА СИ ОСИГУРИМЕ НА МАКСИМАЛНА. И , ако е частник и му изпаднат пари да се осигури на максимална. Ще отидат в общия кюп на НОИ. И ще потънат в Безкрая и джоба на администрацията.НИКОИ НЯМА ДОВЕРИЕ В Н О И
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До6. Не е едно и също да те осигуряват от бюджета Държавата. Като този да е с частна практика и да си взима от залъка и да внася в Държавния бюджет. А това да стане на индивидуална сметка в НОИ. Както е в ЕС. Значи да падне Конструкцията на Корупцията.От къде ще взимат пари за администрация , ОХРАНенители, бюрократи, синекурни длъжности
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЧКот бюджета...държавата е най-богатата фирма, не знаеш ли!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина ли сме толкова прости и нахални или да. Пенсията и сто пъти да я изчисляваш, като не си правил вноски ще ти е малка и Държавата не ти е виновна. Най справедливата пенсия е с индивидуален пенсионен код. Колкото си внасял толкова ще получиш. Да ама тези , които сега реват няма и пенсии да имат.
5
6
 
8
 
! Отговори
ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯТА преди 4 години
КАКТО И ДА СМЕТАШ ПЕНСИИТЕ ЗА НАС Е ВСЕ ЕДНО-50% ТИ ГИ ПРИБИРАМЕ ЗА "СГРАДНА МОЩНОСТ.ОСТАНАЛИТЕ 50% ЗА ТОПЛАТА ВОДАПРИ НАС НИЩО НЕ СЕ ГУБИ-ТА СМЕТАЙТЕ СИ КАКТО ВИ ХАРЕСА