Трите спасени доспатски мечета вече са на свобода в Балкана

Български и гръцки експерти се погрижиха за кафявите мечки
7 май 2019 09:57,
9

Снимка: Четири лапи

При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите и „Четири лапи“ в Национален парк „Централен Балкан“ бяха освободени вчера три млади мечета, които преди година бяха спасени край язовир Доспат, съобщиха природозащитниците.
Още по темата

Трите мечета от Доспат – осиротели и много изплашени

Радостина, Митко и Йонас
прекараха близо година в спасителния център „Арктурос“ в Гърция, където по специална програма за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа, съобщиха от Парк за танцуващи мечки в Белица.

Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са достигнали възраст и размери, подходящи за връщането в естествената им среда.

През уикенда екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и „Арктурос“ направиха преглед на мечетата и ги подготвиха за около 10-часов път от Гърция до България.

Мястото, на което мечетата бяха освободени, беше определено от експертите от двете страни. То отговаря напълно на изискванията за успешна реадаптация на мечетата. Попада в границите на резерват, в който се осъществява контрол от служители на Дирекция НП „Централен Балкан“, растителността в тази местност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от вида кафява мечка и е отдалечено от населени места.

Преди да бъдат транспортирани и освободени, на трите мечета бяха поставени нашийници с GPS устройство за проследяване, които ще дадат възможност да се следи поведението им и тяхната реадаптация.

Подобна спасителна акция, продължила около година, се осъществява за първи път у нас. На европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки.

Въпреки всички усилия, все още няма пълна гаранция за успех на мисията, тъй като процесът на реадаптацията е труден и специфичен за всеки отделен индивид. Предвид бързите и адекватни действия на всички участници обаче, шансовете мечетата успешно да се върнат към своя естествен начин на живот са доста големи.

Трите мечета бяха намерени в края на април миналата година до шосе в близост до язовир "Доспат". Тяхната майка не беше открита, като предположенията са, че или е била прогонена от човешкото присъствие в района, или е била преследвана от бракониери. Възрастта на мечетата беше определена на около три месеца. Първия месец, след като бяха спасени Радостина, Митко и Йонас прекараха под карантина и наблюдение в Парка за танцуващи мечки край Белица, а след като укрепнаха достатъчно и състоянието им позволяваше, те бяха транспортирани до разположения в Северна Гърция спасителен център „Арктурос“, който има голям опит и добра успеваемост в реадаптацията и връщането в дивата природа на осиротели мечета.

България е една от малкото европейски страни със стабилна популация на кафяви мечки. Според последните проучвания, в дивата природа у нас живеят между 500 и 1000 екземпляра от този защитен вид, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в съседни на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Ралица Къналян преди 4 години
Адмирации на Четири лапи ,фондация Бриджит Бардо и техните колеги от Гърция за положените грижи !!!!Страхотна работа!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На европейско ниво са единични случаите на успешно отгледани и върнати в природата кафяви мечки"Ами много ясно - в Западна Европа мечките отдавна са избити и изядени. В Европа мечки има в скандинавските страни (без Дания), Испания, Полша, Австрия, Румъния, Беларус и най-много - в Русия. Нашата популация е изключително добра, едри и спокойни животни, спящи зимен сън и подхранваме мечата общност в Гърция, Сев.Македония и малко - в Сърбия. Последното е под въпрос. От там към нас преминават рисове
4
0
 
8
 
! Отговори
Учен преди 4 години
Това не са нашийници,бе момчета,а гривни за проследяване ! Гледайте научни предавания,образовайте се...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, те се го измислили нашийника. Нали не мислите, че ще ги спасяват една година, че да ги пуснат с тясна примка на врата и като пораснат и да ги удуши... Няма такъв филм. Хората не са малоум.ни.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До питащНашийниците се сменят. Знам, че всички са глупави, а ти си най-умния ама хората са го помислили.
1
12
 
9
 
! Отговори
питащ преди 4 години
когато расте това мече -кой ще му разширява нашийника-или ще умре до 1г-за да го изучавате-баси и грижата за животните