500 ракети срещу градушките за годината. Но стигат ли?

Все по-голяма територия от страната е защитена
Обновена: 8 май 2019 09:12 | 8 май 2019 09:12,
12


Сериозни поражения на земеделската продукция нанесоха силни градушки, които ударха някои части на страната в последните няколко дни. Според земеделците реколтата от рапица и пшеница е напълно унищожена.

На този фон министърът на земеделието Румен Порожанов анонсира нов законопроект за третиране на буреносните облаци.

Още по темата

"Обстановката в Южна и Северна България е изключително спокойна. Няма облаци и опасност от дъждове и градушки", заяви експертът Стефан Георгиев от Агенцията за борба с градушките в "България сутрин".

Той обясни, че прогнози за евентуалното развитие на градовите облаци се извършват всеки ден, така че още от сутринта е ясно дали има опасност от образуване на градушки.

"Когато видим, че даден облак има градовидни характеристики, веднага се подават команди към ракетните площадки, където биват изстрелвани ракети с цел да се намалят щетите от падналия град", посочи Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от началото на тази година са предприети 16 въздействия и са изстреляни над 500 ракети, като тя е по-слаба от предходната 2018 г.

"Работните площадки са 199, но тази година се откриват още 63. Увеличава се защитаваната територия. Радарите, които наблюдават атмосферата са пет, предстои да се отворят в село Ярово и в Шумен. По този начин ще разполагаме със седем и ще има пълен мониторинг на цялата страна", коментира експертът.

Той обясни, че ракетният способ обхваща малка част от територията на страната и затова министерството е предвидило друг начин за борба с градушката - самолетния. Необходимо условие е агенцията да предоставя радарна информация на цялата страна, защото самолетът не може да навлезе в градоносен облак.

По думите му той наподобява ракетния способ, но е по-благоприятен, защото има забрана за стреляне над населени места, а със самолета би могло облаците да бъдат отработени в много по-ранен етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
MGS преди 4 години
В допълнение - същите земеделски "стопани" плащат "Пълно Каско" за джиповете си, но се стискат за застраховка на продукцията си.
7
0
 
2
 
! Отговори
MGS преди 4 години
До 1234Застраховката е единственото решение, просто да плати пълната стойност на премията, за да му се компенсират 100% от щетите. А това което не се случва ( а би трябвало ) застрахователя да плати на службите по градушки, за да не му се налага да изплаща 100% щети. Но в БГ стопаните са стиснати, а застрахователите се мислят за банки и за това и ракетите са ни криви.
6
0
 
2
 
! Отговори
Вбл преди 4 години
Чували са но не плащат измекярите
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градушката все по яка става от тези ракети.Скоро с размера на портокал ще ни мачка..С природа шега не става.
4
0
 
23
 
! Отговори
да, ама не преди 4 години
Миналата година лично Тиквун разказваше как щял да купи ракети и да реши всички проблеми. Предишната година също. А ракети няма. Има апартаменти, имения и офшорни сметки.
3
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 4 години
От заглавието оставам с впечатление, че на година се изстрелват 500 ракети, ама те били 500 само от началото на този сезон според съдържанието на статията. Ако бяхте потърсили малко информация щяхте да разберете, че годишно се купуват12-13 000 ракети, ама то журналистиката си иска малко усилие...
2
2
 
12
 
! Отговори
Todor преди 4 години
Какво значение има дали е застрахована, ако няма реколта? Застраховката ще покрие щетите на стопаните, но няма да осигури храна. Пари ли ще дъвчем?
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За застраховане на земеделска продукция не са ли чували?