9 нападения от мечки за последните 5 дни в Родопите

Затоплянето на времето събуди мечките от зимния им сън
8 май 2019 09:40,
19
9 нападения от мечки за последните 5 дни в Родопите
Снимка: pixaBay

Зачестиха нападенията на мечки върху селскостопанските животни в Родопите. Набези е имало в седем населени места в област Смолян.

Само за пет дни са регистрирани девет нападения от мечки.

Стадото на един от овчарите, Тодор Рудев, било нападнато само преди дни. Убито било едно животно, а няколко били ранени. Самият обор се намирал само на 2 км от селото.

„Вечерта ги вкарахме, сутринта всичко беше касапница, кучетата са ранени. Добре, че няма човешки жертви“, коментира Рудев пред bTV.

Един овчар нищо не би могъл да направи срещу заплахата и не би си жертвал живота за овцете, допълни той.

„Точно сега са мечките, те сега са станали от сън и са гладни. Няма какво да ядат, ще ядат овцете, след някой ден ще ядат и хора. Преди 10 години тука имаше два случая.”

От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита.

„След проекта, който приключихме, ние раздадохме електропастири и кучета, леко се занемари тенденцията за предприемане на персонални мерки за защита на селскостопанското имущество. Искам отново да обърнем внимание на разрешените места за паша. Да се засили контролът”, заяви Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Общо 19 набеза на кафяви мечки са регистрирани от началото на годината. Макар и да получават обезщетение за пораженията, овчарите започват да се притесняват за собствената си безопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за мен лично мечката е второто след *** човекопобно осбенно задните и ходила приличат на човешки всеядна е човека също е хищник ако вземеш малко мече и го упитомиш ще бъде по верно от човек
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това да не е реклама на новият филм за "джунглата" ? веднага някакви хора борещи се с мечки излязоха под коментарите.
14
2
 
2
 
! Отговори
Уфолога преди 4 години
Усещам, че мечките ще изядат антифриза тези дни!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я каква е сладурана мецанката на снимката и как умничко гледа!Сигурно са я снимали в момент, в който преценява откъде да мине, за да атакува вече набелязани кошери.
12
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Анонимен 3Мечока в съдебната зала ли да го доведат, за да чуе присъдата?Ще ги даваш на прокурор, а?
11
0
 
1
 
! Отговори
Дааа... преди 4 години
Така е :''Сития на гладния не вярва''.Та така и тука граждането мечки им се иска да има из горите,а на селяните Дааанебостъргачи из градо.
10
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Ходи в клетката на някой лъв и му кажи,че го обичаш и няма да го закачаш.И разчитай и той така да ти отвърне.Срещал бил той в сънищата си Мечо Пух,ходи ги разправяй тия ПРИКАЗКИ на пострадалите от набезите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Мечо Пух преди 4 години
"19 набеЗа" ?!? Вече е десет и половина, дори и аз се посъбудих.
8
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 4 години
Мило дете, ти още си под впечатление от приказките за лошия Кумчо Вълчо и Баба Меца. Ходил съм много по големите баири и 1 км по следите на огромен мечок, добре запазени в торфа. Голяма радост беше, че бяха в обратната посока! Имаше много деца, нито едно не прояви страхА популацията на вълците е много рехава. През нашето селце беше минал огромен единак.Снимах следата му с ролетка до нея. 11 см! Специалистът каза, че е рекордна.Веднаж чух и вой на единак - чудесно изпълнение!Обичайте природата!
7
0
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Не са мечки , не лъжете хората .Най ми било гладни за апартаменти и евро служби политици и местни власти
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами така ще става, като изпотрепаха дивите животни, изсякоха горите.. Тези мечки от какво да живеят според вас? На фотосинтеза ли да карат
5
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 4Не ти дреме, защото от София не излизаш, но има хора по селата на които живота им е в постоянен риск от УВЕЛИЧАВАЩАТА се непрекъснато популация на мечки и вълци! Виждал ли си вълк на метри от себе си? Ще се наакашш на момента
4
8
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Не живеем в Живково време а сега, така, че млъквайте с тия тъпотии - на никой не му дреме за Живково време.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Машини за убиване!Да им видят чиповете и да ги дават на прокуратурата.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова мигранти, а няма ядене за мечките - срамота! Ето един начин да бъдат в помощ на България и дивия свят. И без това са щели да умрат или да бъдат изядени от по-екзотични животни, но ето причина за техния поход - да станат фураж за дивите животни. Колко хуманни! Веднага да се разпише порциона за мечките и да се започва с подобряване на менюто.
1
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да Ви вметна, че по Живково време мечки, вълци ги отстрелваха до санитарния минимум и нападения нямаше! Сега обаче тепърва ще гледаме такива новини на изядени хора и ще ни обясняват, че ние сме им влезли в тяхното пространство и че такъв е живота!