"Абитуриент" в детската градина - харч за поне 150 лв

Грандиозно изпращане с костюми, подаръци, фотограф...
12 май 2019 07:45, Петя Славова
52
"Абитуриент" в детската градина - харч за поне 150 лв
Снимка: архив, Булфото

Поне със 150 лева олекват родителите за изпращането на "абитуриент" в детската градина. През последните няколко години завършването на забавачката се превърна в истински хит, което обаче е съпроводено с доста харчове.

Обикновено програмата по грандиозното изпращане започва с пищно тържество, на което бъдещите първолаци се сбогуват с любимите си учителки. За целта те изнасят програма във физкултурния салон, на която са пременени в специални костюми и представят пред родителите си какво са научили в детската градина, пише "Монитор". Изборът на тоалетите се прави от госпожите и майките на хлапетата. Някои залагат на официални костюми, а други - на тениски в различни цветове и с щампи за конкретния випуск "абитуриенти". В много от забавачките предпочитат децата да са с тоги или шапки, специално поръчани за събитието. Често обаче за тях не се плаща, тъй като са наследство от миналогодишни випуски.

Още по темата

За да бъде по-представително изпращането на децата и за да може майки и бащи да запечатат щастливото събитие, за тържествата се наемат професионални фотографи, за които родителите събират пари. Цената на диска, който ще получат след това, е 10 лева. Отделно около 30 лева се дават за друго албумче с фотографии на децата от групата, което се приготвя поне месец преди завършването.

Изпращането на малките "абитуриенти" обаче няма как да мине без подаръци за учителките, като родителите помежду си сами решават на каква стойност да са те. Обикновено това гълта още между 30 и 50 лева от семейния бюджет. Традиционно всяко дете подарява и букет на госпожите си и на директорката, като цената за всеки един от тях е минимум 10 лева. Това обаче съвсем не е всичко. Кулминацията на изпращането обикновено е детското парти, което инициативни родители и учителите резервират предварително в детски център или ресторант.

Сметките показват, че най-скромното меню излиза около 15 - 20 лева на дете, което включва сокче, топло и студено плато. Ако присъстват на купона, родителите заплащат отделно собствената си почерпка. Има и аниматор, който се грижи за забавлението на малчуганите.

Родителите подготвят за децата си и официални тоалети и обувки, за които харчат минимум 50 - 60 лева. Последните дни в градината родителите имат допълнителни разходи и за приключването на извънкласните им занимания. Често в края на учебната година фирмите, които водят танците и спортните занимания на хлапетата в забавачките, също организират концерти и турнири съвместно с други градини.

Представленията се провеждат в зали извън сградите на детските градини. За да присъстват, родителите купуват покани на символична стойност от 5 - 6 лева за един брой. Ако искат танцувалните умения на малчуганите им да бъдат увековечени, майките и татковците и тук плащат допълнително за дискове, на които са записани концертите. Родителите на малките футболни надежди пък могат да поръчат спортни екипи на децата си за участието им в турнири. Комплектите от шорти и тениски, които може да са с изписано име на детето, струват между 20 и 30 лева.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
многоимотния генофонд се чуди къде да харчи заграбеното...
41
1
 
4
 
! Отговори
Продължение преди 2 месеца
първите по-кокетни обувчици, които повечето момичета бяха получили по случай завършването, бяха обелени от това препускане. после научихме, че класната ни се е хвалила как ни "избила от главичките" решението да седнем "крак върху крак в някоя сладкарница и да ядат мелба!"
Не си спомням с добро чувство тази насилствена разходка в парка, по време на която класната като че ли ни наказваше. Ако предварително бе обявила, че ще ходим на разходка и не ни беше подгонила като добитък, щеше да е друго.
40
0
 
4
 
! Отговори
Продълж. на 39 преди 2 месеца
"Никакво заведение! Екскурзия! Отиваме на Витоша!"
Повечето от нас се осмелиха да възроптаят, не се бяхме приготвили за планина. Последва нов крясък: "Тогава в парка!" И ни подкара на бърз ход, пешком, от центъра на София до Братската могила и обратно, все бързешком. Не разреши дори да седнем на пейки да си починем. докара ни като добитък до училището, каза "Е, хайде" и си тръгна.
Повечето от нас бяха с обелени обувки, първите по-кокетни обувчици, които повечето момичета бяха получили като подар
39
0
 
3
 
! Отговори
Продълж.на Спомен-38 преди 2 месеца
Класната дойде облечена така, както идваше всеки ден в училището - с една и съща пола и яке от шлиферен плат, което не сваляше от гърба си дори и в клас. Започна подигравателно да оглежда всекиго от глава и пети и, когато оглеждаше момиче, издаваше подигравателни звуци "Уууу", "Пфууу". Подчертавам, че никой не беше облечен по неподходящ за възрастта ни начин. Времената бяха други.
Когато приключи с подигравателния "оглед", който смути всички ни, класната изкомандва: "Никакво заведение!"(продълж)
38
0
 
3
 
! Отговори
Спомен - продължение преди 2 месеца
Директорът на училището застана срещу нас, произнесе кратко приветствие, а след това група по-малки ученици поднесоха на всеки от нас по един карамфил и ни пожелаха на добър час. След това всяка паралелка се разбра къде ще се чакат на следващия ден с класната, за да отидат на сладкарница. Ние направихме същото. И какво се получи?
На следващия ден всички дойдохме на уреченото място в официални дрешки. Дойде и класната - жена над 60 г., но още работеше, защото беше АБПФК. (продължавам)
37
0
 
3
 
! Отговори
Спомен преди 2 месеца
Толкова разходи по случай "завършването" на детска градина не са оправдани, пък и ще обременят излишно по-бедните семейства.
Но и демонстративното пренебрежение спрямо желанието за празничност също не носи нищо добро. Обикновено детско тържество в самата детска градина като че ли е най-доброто решение.
Спомням си завършването на осми клас, беше още социализъм. След последния час, всички осмокласници излязохме на двора, накараха ни да се подредим в една дъгообразна редица (продължавам)
36
0
 
15
 
! Отговори
Поредната преди 2 месеца
нашенска глупост,простотия и тъпотия,дело на "младите,умни и красиви" родители!?!?
35
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
Представям си тези родители еснафи какво ще направят, когато децата им тръгнат в 1-ви клас. Маркови тоалети, скъпи телефони, скъпи букети и подаръци за учителите! Е, това е България! Фукария и простотия до шия! А какво ще излезе от децата им? Просто не ми се мисли! Това го измислят заможните за да се покажат и така въвличат и бедните!
34
3
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 2 месеца
Нема по-неинтелигентно същество от българина ! Абитуриентска на шестгодишен памперс ! И после тия пари ще ги отгладува...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ем моиту седи вкъщи и пак и това е. ..
32
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бях чувал за такава практика до този момент, което означава, че или джурналята си измислят, или се опитват да налагат това като мoдa.
31
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Простотията и снобарство се шири у нас.
Комплексите от една страна и желание за далавера от друга.
Мишоци.
30
2
 
41
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Само в нашата *** родителите се държат с децата си като кучета на киноложка изложба - рожден ден като малка сватба, хАбитуриентски бал за забавачка....после се чудим защо сме в дъното по резултати от децата, не е проблема само в училище...
29
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това се прави така, за да може крещящите истерични мърли на държавна хранилка, да могат да захлебят преди летен отпуск. От всичко им се връща около 35 процента кешбек, като това се одобрява от директора, който пък е на хранилката от 9 септември 44 година. И поне половин година по-рано се обяснява на родителите че е за доброто на децата. И който не иска да плаща и да бъде част от панаира се радва на специално педагогическо внимание и методики.
28
13
 
17
 
! Отговори
Мария Гаргамел преди 2 месеца
Ами ще има, народа натрупа благосъстояние, тия пари трябва да се харчат, Ко да ги правят няма да се събират я. Икономиката е в подем благодарение на управляващите. Средната заплата в София е 3000 лв. ,какво са 150 за почерпка, че детето става ученик.
27
0
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
В България няма забавачки.
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно, две, три ,четири, ееееееееее!
25
0
 
11
 
! Отговори
Мич преди 2 месеца
И от физкултурните салони да преминат в тоалетните в училищата.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Waffen SS

Баловете са хубаво нещо, но трябва да не се провеждат в заведенията а в физкултирните салони на училищата.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен в детската градина е излишно да има бал.
Но в училищата може да почнат да се организират по няколко бала на година и да се провеждат във физкултурния салон.