"Абитуриент" в детската градина - харч за поне 150 лв

Грандиозно изпращане с костюми, подаръци, фотограф...
12 май 2019 07:45, Петя Славова
52
"Абитуриент" в детската градина - харч за поне 150 лв
Снимка: архив, Булфото

Поне със 150 лева олекват родителите за изпращането на "абитуриент" в детската градина. През последните няколко години завършването на забавачката се превърна в истински хит, което обаче е съпроводено с доста харчове.

Обикновено програмата по грандиозното изпращане започва с пищно тържество, на което бъдещите първолаци се сбогуват с любимите си учителки. За целта те изнасят програма във физкултурния салон, на която са пременени в специални костюми и представят пред родителите си какво са научили в детската градина, пише "Монитор". Изборът на тоалетите се прави от госпожите и майките на хлапетата. Някои залагат на официални костюми, а други - на тениски в различни цветове и с щампи за конкретния випуск "абитуриенти". В много от забавачките предпочитат децата да са с тоги или шапки, специално поръчани за събитието. Често обаче за тях не се плаща, тъй като са наследство от миналогодишни випуски.

Още по темата

За да бъде по-представително изпращането на децата и за да може майки и бащи да запечатат щастливото събитие, за тържествата се наемат професионални фотографи, за които родителите събират пари. Цената на диска, който ще получат след това, е 10 лева. Отделно около 30 лева се дават за друго албумче с фотографии на децата от групата, което се приготвя поне месец преди завършването.

Изпращането на малките "абитуриенти" обаче няма как да мине без подаръци за учителките, като родителите помежду си сами решават на каква стойност да са те. Обикновено това гълта още между 30 и 50 лева от семейния бюджет. Традиционно всяко дете подарява и букет на госпожите си и на директорката, като цената за всеки един от тях е минимум 10 лева. Това обаче съвсем не е всичко. Кулминацията на изпращането обикновено е детското парти, което инициативни родители и учителите резервират предварително в детски център или ресторант.

Сметките показват, че най-скромното меню излиза около 15 - 20 лева на дете, което включва сокче, топло и студено плато. Ако присъстват на купона, родителите заплащат отделно собствената си почерпка. Има и аниматор, който се грижи за забавлението на малчуганите.

Родителите подготвят за децата си и официални тоалети и обувки, за които харчат минимум 50 - 60 лева. Последните дни в градината родителите имат допълнителни разходи и за приключването на извънкласните им занимания. Често в края на учебната година фирмите, които водят танците и спортните занимания на хлапетата в забавачките, също организират концерти и турнири съвместно с други градини.

Представленията се провеждат в зали извън сградите на детските градини. За да присъстват, родителите купуват покани на символична стойност от 5 - 6 лева за един брой. Ако искат танцувалните умения на малчуганите им да бъдат увековечени, майките и татковците и тук плащат допълнително за дискове, на които са записани концертите. Родителите на малките футболни надежди пък могат да поръчат спортни екипи на децата си за участието им в турнири. Комплектите от шорти и тениски, които може да са с изписано име на детето, струват между 20 и 30 лева.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
49
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Радвам се, че напуснах тази държава преди децата ми да станат "абитуриенти" в детската градина. Обществото оглупява прогресивно. Чакам да стават все по популярни тържествата тип "сватба" за първото ходене на гърне.
21
1
 
16
 
! Отговори
Машина на времето преди 10 месеца
Това си е подготовка за абитуриентския бал!
20
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българската простотия и паравенющина нямат край!
19
6
 
37
 
! Отговори
Waffen SS преди 10 месеца
Асимилиран народ -чалгализиран,небръснат,тантурест,татуиран,размъкнат, неграмотен,престъпен,безидеен,некадърен,без морал и ценности - живеещ за едните съмнителни удоволствия,без никакъв поглед в бъдещето. Оцеляване тоя път наистина няма да има.Може пък да е за добро.Все пак тази хубава в климатично и почвено отношение територия не трябва да остава ненаселена.Ако продължи глобалното затопляне тук ще дойдат хора от ниските и гъсто населени страни,като Холандия,Бангладеш,Дания,Ю.Корея и др.
18
0
 
67
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 10 месеца
Това не сме го празнували, но виж един детски рожден ден на дъщерята струва колкото моите всички рожденни дни до момента...
Адската снобария и няма измъкване, щото всички правят така. Уж всяка година говорим това да е за последно ама и на мен не ми се вярва..
17
3
 
60
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Добре,че не съм от тези,които се интересуват за какъв ме мислят!Карам си 20 годишната кола,нося си дрехи от Лидъл и си живея без предразсъдъци!
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за малките кифлички има ли скъпи роклички?
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пълни глупости

на 1ви юни се прави стандартно тържество за децата където най-големите си взимат чао без никакви подобни истории
14
4
 
62
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
Луда работа.Масово народа изпростя.
Има едни майки които само за това мислят.Ако се остави всичко в техни ръце ще празнуват и след всеки срок.Лошото е че и малкото трезвомислещи се вкарват в тази снобарска мелачка и няма мърдане
13
4
 
45
 
! Отговори
ДртПрч преди 10 месеца
После като искаш в 1-ви клас да им събереш по 5 лв за да подобриш обстановката, в която децата ще прекарват по 8 ч всеки ден през следващите 4 г, всички се дърпат. Сигурно връщат кредита за "абитурентската".
12
4
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 10 месеца
Ами не е лесно да си парвеню.Трябват материални средства а се поддържа имиджа между себеподобни "выскочки".Такива примери за подражание има на най-високо държавно ниво.
11
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 11

Асимилиран народ - чалгализиран, небръснат, тантурест, татуиран, размъкнат, неграмотен, престъпен, безидеен, некадърен, без морал и ценности - живеещ за едните съмнителни удоволствия, без никакъв поглед в бъдещето. Оцеляване тоя път наистина няма да има.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
чалгаре!
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Факт!

Не сме мръднали от 150 години. Още кога е писал Алеко Константинов...
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Тиквено-чалгарска нация какво друго да очакваш освен низ от простотии.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Са

"Господин за един ден" - може да нямаш, но да се покажеш, че не си на геврека д.упката. После връщаш дълго дълго време.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еми как.
Няма нашто дете да е по-назад от богаташчетата.
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страховита простот.ия броди по нашите земи.
4
1
 
33
 
! Отговори
а преди 10 месеца
....е човешко заболяване .В компект с простотията става нещо страшно!
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ужас.Човек да се смее ли да плаче