С 1000 места повече в детските градини. И пак не стигат!

Изграждат се и нови сгради, обясни Тодор Чобанов
12 май 2019 09:35, Петя Славова
48
С 1000 места повече в детските градини. И пак не стигат!
Снимка: архив, Булфото

Има около 14 000 места в детските градини в София, което означава, че са с 1000 повече от 2018 г. Срокът за записване е 23 май, после приемат още 3500 деца.

13 948 свободни места за детските градини и ясли в София бяха обявени на първото класиране, което се извърши в петък. На първо класиране бяха приети 10530 деца, а общо са кандидатствали 19 903. От тях 2227 са искания за преместване в друго детско заведения, регистрирани в електронната система.

"От 2006 г. насам Столична община е построила 92 нови сгради на детски градини. При редуцирания състав на броя деца в групите, в момента 46 600 деца в София са обхванати от системата на предучилищното образование. Това е огромен брой и той постоянно нараства", заяви зам.кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Той подчерта, че усилията на общината са насочени към разкриване на нови места в яслените групи. Затова продължава строителството на нови детски градини. В момента се изгреждат 7 сгради в районите "Искър", "Нови Искър", "Красно село", "Лозенец", "Витоша" и "Студентски". Предстои да започне строителството на още осем детски градини в районите "Овча купел", "Искър", "Люлин", "Подуяне", "Изгрев", "Триадица".

За второ класиране, което ще бъде обявено на 24 май, пък ще останат 3500 свободни места. Срокът за записване на приетите на първо класинаре деца е 23 май. Третото класиране ще се проведе на 7 юни, а четвъртото - на 21 юни.

Стана ясно и какво точно трябва да знаят 3-4 годишните от първа възрастова група в детската градина, разясняват от МОН. Книжките за малките от следващата учебна година са много и на различни издателства, но всички отговарят на държавния образователен стандарт за възрастта и трябва да доведат до конкретни резултати, пише "24 часа".

По български език 3-годишните трябва да овладеят употребата на стандартни думи, използвани за поздрави, извинение или благодарност. Друг очакван резултат е да могат да опишат играчка по цвят, големина и предназначение.

По отношение на литературата се очаква да разбират съдържанието на кратки произведения и да могат да задават въпроси по конкретен текст. Очаква се от малките да рецитират кратки стихчета и гатанки. Вдетската градина често приказките се драматизират. "Децата обичат да играят. Това също е един от очакваните резултати - да могат да играят роля на свой любим герой", обясни Ваня Трайкова, експерт в дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.

По математика 3-4-годишните трябва да умеят да броят до 3, да различават едно от много и да могат да определят мястото на предмет спрямо собственото си местоположение - горе, долу, отпред, отзад. Децата от втора група вече броят до 5 в прав ред и трябва да отброяват предмети, да назовават и показват дължина на предмети, като използват дълъг, къс, по-дълъг, по-къс. Трябва да разпознават също така кръг, квадрат и триъгълник. Сред задачите в новите познавателни книжки ще трябва преброят до четири и да оцветяват. Да намерят картинки, които приличат на квадрат, да оцветяв автомобил в определен цвят, ако се движи надолу или нагоре.

Още по темата
"За тази възрастова група от съществено значение са социалното и емоционалното развитие. Те са застъпени в стандарта на образователно направление "Околен свят", където очакваме детето да описва себе си, да назовава името си, имената на близките си, да изразява предпочитания към облекло и играчки, да описва собствените си преживявания, да демонстрира предпочитания към играчки и към място за игра, към съиграчи, да си създава приятелства, да посочва това, което харесва или не харесва, и във втора група вече да изразява причините за това", обяснява още Ваня Трайкова.
Според нея е важно детето да споделя играчки - това е значимо в тази възраст. Част от социалното обучение е и да опитвада изрази желанието си, но и да се съобрази с възможностите на другите.

По музика детето от първа и втора груба ще учи 3 песнички и ще възпроизвежда мелодия според възможностите си. В направлението конструиране и технологии се очаква децата да могат да сгъват, да залепват, да изработват по указания на учителя модели. Могат да изработват картички за подарък на мама.

Във втора група очакванията са вече и да може да реже с ножица по права линия, да подрежда прибори за хранене, да има представа за изискванията за безопасност и чистота.

Познавателните книжки отразяват съдържанието на държавния стандарт, който за тази възрастова група е в 7 образователни направления - български език и литература, математика, околен свят, физическа култура, конструиране и технологии, музика и изобразително изкуство. Във всички образователни направления има очаквани резултати за първа и втора възрастова група.

Децата в тази възраст могат всичко. Каквото и да направят, то все е хубаво и все е вярно. В тази възраст е много важно да се насърчава увереността на детето. То трябва да вярва, че може всичко. Дори да не се справя най-добре, да знае, че и то умее по свой начин да го прави, разяснява още експертът.
 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Fake news. Bg medii sa teror mafia.
41
5
 
1
 
! Отговори
Панталеев преди 10 месеца
Не стигат защото всички от чужбина се връщат в България и младите вече наблягат на семеиството и децата .Раждаемостта се покачва непрекъснато,а смъртността намалява от доста време на сам и всичко това благодарение на добрата работа на Правителството на Борисов.
40
1
 
4
 
! Отговори
24281 преди 10 месеца
Няма как да стигат детските градини в София - цялата провинция се изсипа тук. Покажете каквое положението в другите градове - достатъчни ли са детските градини там? При такава ниска раждаемост, да няма мета в детски градини и ясли - значи има нещо друго, което не се съобщава... Или убягва и на журниластитие, и на НПО...
39
1
 
0
 
! Отговори
Видим резултат преди 10 месеца
от бойкоикономиката! А какво пеоизвеждат в София освен фекални води? Ако може да каже с примери!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 35

Аз пък не мога да ви разбера.
Хем искате деца, хем искате някой друг да ви ги гледа, па ако може и за без пари...
37
0
 
2
 
! Отговори
ЧНГ 2019та преди 10 месеца
На кораба с 1000 пътници сложиха още и още нови спасителни лодки, с които местата в тях се увеличиха двойно в сравнение с миналата година и станаха 400!
И пак не стигат????????
Голяяяяяма гербава новина!
Евала!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 1989 година София се управляваше само от Сините и после от ГЕРБ. Благодарете им на тях, че допуснаха огромно презастрояване без никаква допълнителна инфраструктура, вкл. детски ясли, детски градини и училища. По същият начин без инфраструктура се построиха цели нови квартали с мафиотската благословия на управляващите в София. Иначе децата в София не са мног - преди 1989 година бяха няколко пъти повече, както навсякъде в България, където живеят българи.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 1989 година 100-110 хиляди деца имаше в детските ясли и градини в София. Сега местата били около 14000. Как става тази работа?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уж демогравска криза, няма места. Герберщина На ул. Захари Круша ртече ремонт на детска градина със срок 14 месеца. За това време хората в белия и жълтея свят строят небостъргачи. Фандъковщина.
33
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Не стигат местата в София! Младите са там, с децата си, а провинцията затихва! Там се затварят детски градини и училища и хората остават без работа! Цялата икономика е съсредоточена в София и големите градове, което е голяма грешка на управляващите! Цели региони опустяват и трудно ще се възстановят!
32
0
 
11
 
! Отговори
Шукариева, магистър преди 10 месеца
Цели села стоят празни, къщи, дворове пустеят. Натъпкаха всички пари в София и Пловдив и Кърджали и сега квичат. Прост народ се управлява просто - с тояга без морков.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Олег

Ако си мислиш, че на столичани им пука з хората извън столицата... Ккво слив съм чувал! Обидни и зли! Че сме били долни и Ганди тварии че с ебили винов и за всичко... Ние от провинцията.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 15

Не е това. Лошо управление му се веки.

Има достатъчно сгради за ясли, но типично на народни му, проблемите не се решават...
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 20

Ти си купи жилище, па ше го мислим.... Ама с тея цени, 90% от хората под 30мше си купят на герека дупката...
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Некадърност и корупция облечени с власт и места в детските ясли и градини няма
27
0
 
14
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Кандидатстващите за дески ясли и градини са с 43% повече от местата в тях!!! Колко детски ясли и градини закриха Янчулев и Мафиянски, както и Борисов и Фандъкова в началото на мандатите й? Сега децата в София са около 3 пъти по-малко в сравнение с годините преди 1989 година. Кка тогава за всички деца оимаше места, а сега няма?
26
0
 
4
 
! Отговори
Олег преди 10 месеца
Освен това политиката за София не е дошла от някакъв заговор, ами Защото:
- В другите градове търпят всичко на гърбовете си
-Много на брой избиратели, които трябва да бъдат замайвани за избори.
25
1
 
2
 
! Отговори
До Олег преди 10 месеца
До Олег

Напълно съм съгласен. Така е. Като цялата икономика се бута в София. Нали и Фолксваген щели да строят завод, нали и той ще е в София. Трябва като каталунците да се вдигне провинцията за независимост та малко да ги сплаши онея свине в парламента. Ама народа спи :)
24
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 10 месеца
Седят празни разбира се, защото то в София едвам става за живеене, какво остава другаде.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ще стигат като от 30 години политиката е всички инвестиции да се бутат само в София. Градините във Видин, Търговище, Смолян стоят празни