Ще намалеят ли джигитите? Гражданската за тях - над 2000 лв

Отличниците пък ще имат бонуси, според Бонус-Малус
12 май 2019 07:30, Петя Славова
105
Ще намалеят ли джигитите? Гражданската за тях - над 2000 лв
Снимка: архив, Булфото

Гражданската отговорност за непослушните на пътя може да надхвърли 2000 лева. Това е възможно с въвеждането на системата Бонус- Малус. Сега новото ръководство на Комисията за финансов наздор преработва и скалата, и правилата за застраховката. Предвижда се тя да бъде по-скъпа за системните нарушители и по-евтина за изрядните шофьори, предаде bTV.

От комисията са категорични, че новите правила ще влязат в сила от следващата година, макар че в края на миналата бяха оттеглени след сериозно обществено недоволство. Тогава се предвиждаше нарушенията да вървят с автомобила, шофьора и собственика на колата. Сега обаче автомобилът категорично няма да наследява греховете на старите собственици.

Още по темата

Според старата скала тежките нарушения можеше да оскъпят задължителната застраховка до 400%. А отстъпките достигаха до 25%. Обмисляната нова скала не изключва възможността поскъпването да е и 700%, което при базова цена на застраховката около 300 лева означава - гражданската да е 2100.

Остъпките за изрядните също може да са по-големи. Те обаче не може да са равни на наказанията. Иначе системата няма да е финансово стабилна.

Нарушенията на пътя ще бъдат отчетени предимно на самия шофьор. Възможно е ако предоставим автомобила на друго лице, извършените нарушения от него да се пренесат и върху собственика. В комисията обмислят да има изключения.

"Много внимателно да се прецизират нарушенията. Основните трябва да бъдат нарушения за скорост, за алкохол - не трябва да има за неспазване на дистанция, за неправилно изпреварване, за обратни маневри", смятат експерти.

Специалисти се надяват, новата система да намали нарушенията на пътя с 10-15 процента, а от там да намалее и броят на катастрофите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Rhrh преди 4 години
Тия неразботар ли че всичко идва от без пари чието кво и да правят винаги ще има жертви хората са изнврвени те мислят закони обратното хотара да каъосстрррофффирратииии
82
1
 
0
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Абе вие четете ли или давате по инерциа.За изрядните шофьори искат да падне.Тук в Англия на мой приятел синът му(17 годишен)взе книжка.Искаше да направи застраховка на колата на баща си(BMW 270 конски сили).Застраховката му е £14000.00. А той работи за £4.50 на час-защото е малък още.Пак ми ревете че ви са скъпи застраховките.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хората вече взеха парите още при предишният опит за бонус малос преди месеци но народа подскочи и го отложиха.но не са се отказали.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата работи срещу хората. От къде на къде един ще прави нарушения а друг ще му ги плаща. Излиза с тия застраховки, че ме наказват затова че съм шофьор. Данък шофьор. Защо по този солидарен принцип да плащам греховете на други шофьори. Освен това храним богато и пребогато застрахователни компании които са се сдушили с държавата да ни ограбват. Модерната държава е лицемерно хайдушко образование за обиране на хората, държавниците да живеят, а плебса да работи.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактНяма да приемат нищо и ще продължат по-стария начин. Защо мислите се пуска ткава фейк новина точно преди избори? След 2 седмици няма да има и помен оттия приказки!
78
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Задължителна застраховка ГО до 4 сегашни средни заплати (медианата). Данък МПС около 20% от медианната средна заплата, толкова и за винетка. Ако случайно колата ти има и Каско - 2-5 медианни средни заплати в зависимост от колата, например 1800 лева за кола на 8 години оценена от застрахователя на 27000 лева. Около 40 лева за задължителен ГТП. Отделно текущите разхопди за гориво и поддръжка. Излиза, че масовия българин работи само за да плаща на мафията на ГЕРБ за това, че има кола.
77
0
 
7
 
! Отговори
az преди 4 години
тия *** не само затриват очите пред очите на всички нас, но вече като турски башибозук идва и почва да те ограбва най-безмилостно...законно...с закони направени за да обслужват лични интереси на олигарси...а тич дето ги правят ще вземат някоя "бяла пара за черни дни" на гърба на всички нас...от утре всички сте едни престъпници...защото някаква група от облажили се никаквици е казала така...с закон който те са измислили....хора това не трябва да се търпи повече...сляпи ли сте...пред парламента
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният грабеж чрез държавата на мафията - типично за ГЕРБ.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия гробари не се наядоха ,отвсякъде скубят народа , още малко и ще са в историята
74
5
 
5
 
! Отговори
дедо преди 4 години
В САЩ застраховката на месец ако си млад шофьор или нямаш досиие в системата е към 300 долара. Евтино е или скъпо?
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джигит - младеж, юнак, боец ....
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарушителите на правилата са малко в държавите, в които техния КАТ работи и това няма нищо общо с измислените увеличения на застраховките, които ни натрапват мутрите чрез техните представители във властта.
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво ще рече джигит , това че си учасвал в птп не те прави джигит или там както му викате , всеки може да катастрофира дори с 20км в час , но това не трябва да ти прави застраховката 2 000лв , това са безбожни пари
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли противозаконно да има много наказания за едно и също нарушение? Когато шофьора е направил нарушението си има наказания по Закона за движение по пътищата - глоби, отнемане на точки, на книжки, евентуално затвор. Противозаконно е да има още една глоба - наречена Гражданска отговорност по някаква измислена от мутрите система за обиране на хората, наречена бонус-малус.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам познат който участва в птп но беше ударен и не е винововен , и с учудване разбра че застраховката му е 2000 лв без да е виновен
68
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Застрахователите управляват България. Това е поредното дране на народа. От всеки събран милион, застрахователите ще печелят по над 900 хиляди, а под 100 хиляди ще са изплатените застраховки.И разбира се застраховката е за колата, а не за шофьора, а шофьора извършва нарушенията и в тази ситуация бонус-малус няма.
67
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо българският народ е безкрайно малък и безкрайно *** ? Защото не е народ, а сбирщайн.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди всичко, което ни ощетява има подходяща медийна кампания и психологическа обработка, внущаващи на хората откровени лъжи. Когато закриваха блоковете на Козлодуй ни обясняваха, как това няма да се отрази на цената на тока по никакъв начин - закриха ги, тока поскъпна, но всичко беше свършен факт и връщане назад нямаше. Когато дойдоха топлинни счетоводители ни разправяха как ще ни е топло и евтино с тях, после се оказа студено и скъпо щото на хранилката има един повече, ама... свършен факт.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата "бонус-малос", така както е замислена в българския й вариант е просто поредната измама, която медиите ще оправдават с напоително говорене, колко справедливо и хубаво ще бъде, и как джигитите ще получат възмездие. Докато българина се радва на нещастието на джигитите, няма да забележи как са го прецакали.
64
2
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Управляващите не разбраха, че много по голяма събираемост ще има ако данъци, такси и други вземания бъдат и по малки и по малко на брой. Но акълът им го няма и за това народът страда.