От чужбина: Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон в България

Българското Черноморие прочуто като дестинация за изгодна парти почивка
14 май 2019 20:50, Елка Василева
90
От чужбина: Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон в България
Снимка: архив, Булфото

Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон: българското Черноморие се прочу като дестинация за изгодна парти почивка. Ето какво пишат няколко чуждестранни издания.

Плажно парти

Парти почивка в България - с наближаването на летния сезон тази тема все по-често привлича вниманието на чуждестранните медии. Дойче веле цитира по-важното от няколко публикации.

„Яките Златни пясъци" - под това заглавие булевардният германски вестник „Билд" публикува на сайта си поредица от видеорепортажи за „якия купон", който тече в българския черноморски курорт. „Най-красивите жени на Европа разкриват своите тайни" и „Лято, слънце, сангрия" - с такива обещания изданието се обръща към потенциалните германски туристи.

Вече от няколко години германските медии наричат Златни пясъци „новия Балерман" - по аналогия с легендарния клуб в Майорка, който служи и като събирателно понятие за купона на този испански остров. Берлинският „Тагеспшигел" тези дни определи „Златните" като отдавна утвърден наследник на „Балерман", а друг германски вестник, „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг”, публикува пътепис от 19-годишен младеж, който споделя своите непосредствени впечатления от българския курорт.

"Златни пясъци по нищо не отстъпват на Балерман"

Защо ли някому ще хрумне да отиде на почивка точно там? - риторично пита 19-годишният германец Бен Кьорте. И си отговаря: „Много е просто. След матурите исках си изкарам с приятели една хубава лятна парти почивка. Важно беше да намерим най-изгодната оферта, която обаче въпреки това да ни предлага всичко полагащо се".

На Бен и приятелите му бързо им става ясно, че онова, което търсят, са тъкмо Златни пясъци. Абитуриентите научават още, че българският курорт е новият „Балерман" и че тъкмо натам се отправят мнозина техни връстници от Германия. Авторът на пътеписа добросъвестно разказва как са подбрали офертата и каква е била организацията на почивката им: „Трансфер от летището, осигурена храна и нещо, което за нас беше изключително важно - безплатен алкохол. Всичко това влизаше в офертата".

Бен Кьорте пише накратко и за Варна - град с международно летище и голямо пристанище, който някои дори наричали „тайната столица на България". За Златни пясъци той обяснява: „По пътя дотам си принуден да прекосиш едни не толкова атрактивни предградия, очевидно изграждани по социалистически времена. Но когато те останат зад гърба ти и се озовеш на Златни пясъци, пред очите ти се разкрива една гледка, която много наподобява на двояко прочутата „Шинкенщрасе" на Майорка. Казано с две думи: откъм клубове, купон, щандове за сувенири, туристически атракции и гастрономия Златни пясъци по нищо не отстъпват на „Балерман". (…) Противно на очакванията ни и на рецензиите в интернет, според които плажът бил мръсен, а водата - пълна с боклуци, изхвърлени от многобройните туристи, ние се натъкнахме на един чист плаж и на кристално бистра вода. Но ако си търсите спокоен и не толкова претъпкан плаж, Златни пясъци определено не са за вас", пише абитуриентът и описва един свой ден в българския курорт:

„В зависимост от това как е протекла предишната вечер, човек се събужда сутринта или по обяд. Това се случва в някой от еднотипните хотелски комплекси, край които - в зависимост от местоположението им - обикновено вече се разнася силна музика, а на улицата тече бурен живот. Когато закусите (или пък обядвате, в зависимост от формата си), имате няколко избора. Много от парти туристите прекарват деня си край хотелския басейн или пък се излежават на плажа директно пред хотела. Вечерта идва ред на купона, организиран от туроператора - партита, посещения в клубове и други мероприятия. Това е класическият кръговрат за всеки турист на Златни пясъци, който се повтаря всекидневно до края на почивката. Заедно с приятната среща с трилитрова бутилка бира."

В края на своите впечатления абитуриентът предупреждава, че всеки, който отива на Златни пясъци, трябва да е наясно с едно: „Освен вече изброените възможности курортът не предлага почти нищо друго, а ваканционните му приоритети са ясно дефинирани: колкото е възможно по-евтин купон. Онези, които искат през почивката си да опознаят културната специфика или населението и неговия начин на живот, не бива да ходят на Златни пясъци. Защото, също като „Балерман", този курорт е ориентиран преди всичко към парти туристите и бързата печалба. С други думи: Златни пясъци осъществяват в пълна мяра своята главна цел, формулирана от медиите и от съответните власти в България. Също като на „Балерман", тук човек може да си изкара типичната евтина парти почивка", пише абитуриентът Бен Кьорте във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг”.

"Голи партита и пиянски изстъпления"

И други чуждестранни медии информират за възможностите за евтина почивка в България. Франс прес например цитира статистика, според която в България туристите плащат за храна и подслон 58% по-малко, отколкото в Германия. А британският „Дейли мейл" посочва, че за втора поредна година Слънчев бряг държи първото място в класацията за най-изгодна почивка. Тази класация оценява туристическа кошница с осем продукта, сред които храна за двама, напитки и слънчева козметика. Дневната ѝ цена в България е 36 паунда, а на Сейшелите - цели 182 паунда.

Друг британски вестник, "Сън", също публикува обширна статия за Слънчев бряг, в която се казва, че хиляди любители на купона, които се интересуват от дроги, алкохол и проститутки, насочват поглед към този български курорт. Голи партита и пиянски изстъпления - това са само част от "събитията", с които булевардният вестник свързва Слънчев бряг. Миналата година 281 000 британци посетиха България, като много от тях заминаха директно за Слънчев бряг, пише вестникът, като пояснява, че в България вече се взимат мерки срещу разюздания парти-туризъм.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
2
 
! Отговори
Ичкия преди 4 години
до ПияндеВиж, братко, тук в България на евтин алкохол идват мизерните западно европейци. Работил съм на Черноморието преди и ги знам. В своите държави се цепат от бачкане и нвикъде не излизат защото е много скъп там нощният живот. Като дойдат тука и изпускат контрола и се стига до крайности. Идват също и младежи с цел по-лесни мацки.
52
0
 
0
 
! Отговори
Ичкия преди 4 години
Навсякъде има такива курорти и семейните, пенсионерите или пък тези дето не отиват за купон, а за релакс просто НЕ ХОДЯТ ТАМ.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз никъде не виждам да пише за България като цяло, а за курорта Златни Пясъци. Явно според бг джурналистите Ибиса е Испания, Канкун е Мексико, Лас Вегас е САЩ и т.н. - това бива да си ***, но това вече е жалка комплексарска история. Навсякъде по света има курорти зъ млади хора които търсят купон и за пенсионери които търсят тишина и спокойствние. В България си имаме пенсионерски курорт като Албена, имаме си младежки курорт като Слъчев бряг - къде е проблема?
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавленията са според туристите. Щом туристите искат да се напият и да се държат като животни, дебеловратите бизнесмени им го осигуряват. Разбира се дебеловратият даже не знае, че има и хора различни от него и от туристите му, които държат на други неща и са значително по-платежоспособни.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова ли е зле в България, както ни описват тези пияници?!
48
7
 
8
 
! Отговори
Факт!=червен урод преди 4 години
Над двата милиона емигрирали българи доказват думите ми.И процеса продължава.
47
2
 
30
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Мммм да в БГ можеш да риташ и биеш камериерки да се напоркаш до козирката и никои нищо няма да ти направи. Виж Пулев как за една целувка го наказаха тук за бои на камериерка ги мъмрят. Оня дето ритна камериерката ако го бяха съдили по педерасоамериканските закони щяха да го наврът в доживотен затвор.
46
9
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
А бе България.Никога това име не е свързвано с нещо велико някакво постижение.Били сме Франция 1994 голем праз.Държава васал преди на турци после на руснаци.Не сме случили на поробители.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!С матреал като теб как да гледа бе
44
11
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Така че поне откъм платени жени сме номер 1. Млади и красиви, ако нямате чак пък толкова пари, винаги можете да си вземете една за 1 час, все ще намерите 150 лв отнякъде. За алкохола и дрогата обаче е кофти, защото по курортите масово дават най-некачествения и евтин алкохол, дрогата като цяло в бг НЕ СТРУВА.
43
11
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Живял съм в Холандия, Испания, Англия, Италия и Перу. И не за месец - два, а за година минимум. Проститутkите навсякъде са красиви, във всяка една държава, но мога смело да заявя, че нашите са най-хубави, макар и да са най-скъпи, колкото и невероятно да ви звучи. Говоря за ВИП ескортите, не са някакви магистралки или дето се мотат из градинките. Един наш ВИП ескорт минимума му е 1000 за нощ, в в Перу бяха по 300 соли, тоест 150 лева за нощ. В Европа също можеш да ги уговориш за по 300-400 за нощ
42
2
 
39
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Евтина храна, евтин хотел, ефтин алкохол, ефтина дрога, евтини заплати, проституция! Това ли ни е туризма с който се гордеем? Дори не осъзнаваме, 4е трябва да се срамуваме.
41
4
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Западът гледа на България така, както ние гледаме на някоя туземска държава, където можем да отидем за евтини удоволствия. Всъщност явно вече 30 години се работи в тази посока - да сме бунището на Европа, на което западняците да захвърлят човешкия си *** - пенсионери, наркомани, алкохолици и всякакви пропадняци-западняци. Браво !Докъде докараха някогашното райско кътче България ! ...
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Anonime 42Напрово не вярвам, че не ми харесвате коментара. България е загубена ...
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Знаеш ли, че в Норвегия има изкаване "Прилича на тишажа, дето ходи в Sunny Beach"
38
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората по цял свят се кефят на България. ..Само бай *** сам си храчии отгоре. Каква класика. Еми не ходете на море ..ходете в скучната Гърция в камъните. Аз повече вярвам на западните туристи. .За разлика от вас ..Те обикалят цял свят. Не са ходили до Кавала и да се мислят за баровции :))
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40То Котел вече стана Махлата...
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разврат, пиянстване, дандания и хаус.Какво стана с любов, забавление, отдих и спокойствие?
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного са красиви да - основно от Сливен и Ямбол.---Тия от Сливен са от квартал "Надежда". Забрвих как се казваше махалата в Ямбол, ама пак са оттам и са от тези, красивите. А, има и от Котел, от махалата ...
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе знам на какво си свикнал, но ако не набучиш хляб в салатата и не ядеш свинско със зеле и боб, не си българин! :)