След проверка: Рисунките в пещера "Магура" не са били надраскани

Снимката, разпространена в социалните мрежи - фалшива
Обновена: 16 май 2019 16:43 | 16 май 2019 15:40,
15
След проверка: Рисунките в пещера "Магура" не са били надраскани
Снимка: Facebook

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива, това заяви кметът на Белоградчик Борис Николов, съобщава БНР. 

"Ради, Павчо, 2019 Антов" ли е новото "Локо СФ"? Този път в "Магурата"...

Николов е категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов.

От Facebook групата "Българска история" споделиха видео, което показва реалното състояние на пещерата днес. Видеото поражда множество въпроси за опазването й.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
0
 
! Отговори
Убредебре преди 4 години
Какво ли е посланието на древните предци графити към нашите съвременуци.?Лъкове сопи и един с ерекция.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха им изтрили графитите на първобитните. Сега пред какво щяхте да хълцатеЗа тези рисунки щяхте да кажете че са пошли и нецензурни. Ама са примерно преди 10000г.
9
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Хубавото е че рисунките не са засегната.Трябва да благодарим на лицето , което е подало сигнала.В пещера ,, Магура,, просто няма никакъв контрол.Туристите се пускат да влизат без екскурзовод от години.Това е недопустимо и освен вандализъм , е възможно да се случи инцидент с посетител.Дано този репортаж доведе до въвеждането на ред при посещенията в пещерата.Моето мнение е залата с рисунки да е затворена за посещение.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държава отдавна нема баце ... Секи ден го виждаме това.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според друга медия даже се е израпортувало, че фалшивите надписи вече били заличени и да сме се непритеснявали, щото не били баш върху рисунките, а малце встрани...
6
11
 
5
 
! Отговори
да помислим преди 4 години
Ми тия едно време преди не знам си колко хиляди години, и те са драскали у пещерата, ама са драсканиците им се водят археологическо наследство. та споко. сегашните драсканици, които се виждат на видеото, след 5 хил години и те ще са археологическо наследство. погледнато в перспектива - всяка драсканица е безценно наследство след време :)
5
4
 
9
 
! Отговори
HELL преди 4 години
Замазват с ЛЪЖИ, защото ако кажат истината ДЪРЖАВАТА Е НЯМА И ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА НА ТОТАЛНА АНАРХИЯ!Чекайте си ОКУПАТОРИТЕ БАЛЪЦИ ДОРИ И ГОЛЕМИТЕ ТАРИКАТ_ЧЕТА СТАХА БАЛЪЦИ
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фотошоп. Така навремето на една позната и бяха пуснали гола снимака в мрежите, ама ние веднага хванахме измамата щот тя има татус на мушито, а на снимката немаше.
3
2
 
6
 
! Отговори
HELL преди 4 години
ХАХАХАХАХАХда бе КОЙ вярва на ЛЪЖИИИИИЕдин КАЗАЛ, друг ПРОВЕРИЛ И "УВЕРИЛ", че няма дрсканициТУКА ВСИЧКИ ВЯРВАТЕ НА НАПИСАНОТО РИБКИДА ПОМНИТЕ ИГРАТА "РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН" 1:1
2
3
 
12
 
! Отговори
бай тошо преди 4 години
А купищата коментари за демокрацията и за соца и те ли са фалшиви.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами който е пуснал фалшивата снимка, да си сърба попарата. Все пак е добре, че историята е с щастлив край.