Европа и GB селото: За едни дели семейства, за други е спасение

Добре дошли в Припек, едно от малкото с пълна детска градина и гимназия
27
Европа и GB селото: За едни дели семейства, за други е спасение
Снимка: Дойче веле

Без Европа селото ни е загубено, казват едни. Други смятат, че ЕС разделя семействата. А трети не усещат нищо европейско в селото. Добре дошли в Припек, едно от малкото български села с пълна детска градина и гимназия.
И такова село има в България - живо, с пълна детска градина, с гимназия, с деца във всички възрасти, които на този ден са облечени в народни носии. В родопското село Припек се провежда традиционният майски събор. Слънцето грее, площадът е пълен с хора, уредбите разнасят мощни звуци на гайда, разказва Дойве веле.

Стигна ли Европа до село Припек?

"Детската градина на селото засега е пълна", казва Диана Шуманова, помощник-възпитател. Тя обаче добавя, че семействата постепенно се изнасят. От всяка къща има гурбетчии, пръснати в Германия, Австрия, Холандия, Англия, Испания. "Това, че сме в ЕС, само за някои е добре, а за повечето е зле. Разпиляха ни се децата, големият е на гурбет в Германия, другият и дъщерята са си в село, а аз от 50 години не съм излизал оттук", казва 76-годишният Росен Смилянов, седнал с други дядовци в селското кафене. Възрастният мъж отбелязва, че помни и комунизма, и демокрацията, "дето все не идва, пустият му преход безкраен". "Не я разбирам аз тази европейска демокрация, щом кметът на нашата община Бахри Юмер напълно ни е зачертал и не стъпва в селото. А тук никой не го подкрепя. Допреди няколко години газехме в кал и мрак, дойде ли зимата - откъсвахме се от света, но вече взе да просветва", констатира той.

"Може и да са малки обекти, но промяната се усеща силно - с финансирането по европейски проекти селото се преобрази. Пътищата са асфалтирани, училището и градината са ремонтирани, изградиха се детски площадки, подпорни стени", коментира Диана Шуманова и добавя: "Иначе без Европа сме за никъде".

Припек е най-голямото село в община Джебел с жители над 1000 души и 346 къщи. То е населено изцяло с българомохамедани, които твърдят, че селото им е единствената българска крепост в общината. Най-малко 700 души постоянно живеят тук. Никой не продава земята или къщата си. Защото всички се надяват, че ще дойдат по-добри времена.

"Ние имаме подкрепата на държавата, но не и на общината в Джебел. Там са напълно безразлични към селото ни, то е като трън в очите им. Това е единственото българско село в района, а сякаш правят всичко, за да го закрият. Българи сме, религията няма значение", обяснява строителят Пламен Бонев. Млади хора не стъпвали в джамията, само най-възрастните. Той казва, че голяма част от младежите вече са кръстени в Христовата вяра, макар родителите им да изповядват исляма. "Но конфликт заради това вътре в семействата няма, възрастните са достатъчно толерантни към децата си", обяснява 40-годишният мъж. Надеждата му е училището да оцелее, за да го има и селото.

За да оцелее селото обаче, са нужни и работни места. Симеон Бонев го знае много добре. Той е собственик на шивашка фирма в Припек. Бил е управител на подобен цех и по времето на Тодор Живков. И тогава, и сега заплатите в сектора били все 500 лева. А това идвало от корупцията - той не можел да изнася продукцията си, защото "горе има мафиотска структура, тя казва кой може да развива бизнес и кой не". За Симеон Бонев Европа е само в София, "в Припек тя още не е стъпила". Според него е несправедливо субсидии за животновъдство да получават само големите фермери, а малките да остават пренебрегнати. Той посочва, че хората в Припек отдавна са се отказали и от тютюнопроизводството. "Цялата работа е объркана от горе. Всички, които напират за постове във властта, нямат реална представа за живота на хората, самозабравили се типове", продължава Бонев. Той смята, че спасението е първо в промяната на манталитета.

"Не може да отидеш в общината или в данъчното, например, и да те гледат като извънземен, те са там, за да решават проблемите на хората, не да дерибействат", казва той. Проблемът, според него, е в безпределното търпение на българите и в липсата на лидер.

Кмет на село Припек е Стефан Джуманов. И той е дошъл на събора, а около него кръжат двете му дъщери. Голямата Теолина е на 21, студентка по химия в университета в Марбург, дошла си е на село за седмица. "Дойче веле в Припек! Първата година в Германия това беше практическото ми помагало по немски език!", възкликва момичето и препоръчва на всички да ползват езиковите курсове на ДВ. Теолина дълго мечтаела да живее в тази страна. "Но пък може и да се завърна някой ден, въпреки всичко", споделя тя.

"В нашето село живеят хора на дадената дума и честта, с характер като на тази планина отсреща. Никой не може да ни пречупи", казва кметът Стефан Джуманов. ГЕРБ е неговата партия и той я благославя, защото в селото вече нямало режим на водата, улиците били асфалтирани и проблемите се решавали. "С подкрепата на държавата в

Припек вече усещаме европейския дух, макар да сме в абсурдна изолация откъм общинската управа в Джебел.

Последният ни одобрен проект за европейско финансиране в размер на 1 055 000 лева по мярката за развитие на селските райони съм го работил аз с помощта на консултанти и експерти", гордее се той. Предвижда се цялостно строителство и асфалтиране на шест улици, а това е важно заради терена на селището - къщите му са пръснати по баири и скатове, което прави придвижването проблемно. "Онези проповедници, които се натискат за място в Европейския парламент с цел да разрушат съюза и да се установи някаква Европа на нациите, грешат дълбоко. Ако не е сегашният ЕС, малките населени места ще останат на светлинни години от съвремието", заключава кметът Джуманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: селоЕСПрипек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 4 години
Много хубаво селце, с живописна природа.Като дете живях там една година и имам приятни спомени от хората.Повече не се върнах, така тръгна животът, обаче е хубаво да прочета нещо позитивно за Припек.
23
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Е по добре ли щеше да е да си седят и да мизерстват в селото и да нижат тютюн, поне сега имат алтернатива. Те пак щяха да работят в германия ама без документи нелегално и за по-малко пари. 500лв по времето на Живков си бяха бая пари, малко хора вземаха такива пари, заплатите бяха 180- 350лв. Това беше горе долу тавана на заплатите без далавери, миньорите взимаха по толкова.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавото и ,че даже в най-затънтеното село хората разбират ,че т.н. "патриоти" дето искат Европа на нациите са платени руски матрьошки.
21
1
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""Европа и GB селото:За едни дели семейства, за други е спасение Добре дошли в Припек, едно от малкото с пълна детска градина и гимназия""Ама тук не става дума за английско село,а за българско.Не е лошо "списвачите" да знаят,че международния знак за Българие е BG.Все още не сме колонизирани напълно,въпреки тоталният неолиберален и евроатлатически натиск
20
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
"Бил е управител на подобен цех и по времето на Тодор Живков. И тогава, и сега заплатите в сектора били все 500 лева"А цените на стоките сега са поне по 5-7 пъти по -високи.Това е най-ясно изразено при хранителните продукти,което показва,че покупателната способност на населението е спаднала поне 4-5 пъти, а това рефлектира върху качеството и продължителността на живота,което беше и една от целите на безкрайният преход ,и така наречената демокрация
19
0
 
4
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 години
Зъ сажълинее тукову ни и нивоту нъ списвачити
18
2
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
БГ мохамедани са били винаги най коравите и здраво работещи хора,техните села са винаги по добре изглеждащи и поддържанино и там поради ниска квалификация няма нищо друго за работа освен тежък труд
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Престанете да ни тикате всеки ден тази *** пропаганда на доиче зеле. ... "".......................виж ако гурбетчиите ходеха в братския Съветски Съюз ...
16
1
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ако аз така си вършех работата,както ти хлапе си написала статията,с камъни щяха да ме убият моите шефове.И С ПРАВО!!!
15
0
 
27
 
! Отговори
хехе преди 4 години
Неграмотно написана статия, с тъпо заглавие. Или Сашето или Камелия ги пишат така.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vildan fantasy.
13
1
 
42
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Не знам как е в ЕС но при социализма журналистите занеха какво значеха BG и GB. Сега станаха като политиците - чели само Винету.
12
29
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
Преди Европа при социализма селата бяха обезлюдени и пустеещи, а при Европа и ЕС селата са пълни със стадиони, спа центрове, балетни зали и деца, детски градини и гимназии. Без ЕС българското село при социализма щеше да бъде загубено.
11
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Европа и GB селото"Що е то GB село? Село във Великобритания ли?
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Карай да върви" - къде BG къде GB. Не било Шведско , а било Съветско
9
5
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Интересна статия. Поздравления за българомохамеданите приели християнството, много работливи и честни хора.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В по общ обзор. Не е от значение да ли работят в с. Припек или в Германия. Всички сме в ЕС. Същото е да ли от с. Припек са дошли в София. Ще си спечелат пари и ще вложат в Припек.
7
12
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да бяхте сложили надпис до заглавието на статията платена реклама за гербавите да не си губим времето да я четем.
6
4
 
34
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Между BG u GB има три часа разлика.
5
1
 
35
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Помислих, че става въпрос за село в UK.Трябва да се направи всичко, за да се спре масовия отлив от селата. От новината личи за пореден път как общините нехаят. Интересуват се от хората само преди местни избори. Същото е и в София.