Забрава: Декларациите на властта масово с пропуснати имоти

КПКОНПИ с коригиращи данни и за фирмите им
Обновена: 20 май 2019 07:16 | 20 май 2019 07:00, Петя Славова
60
Забрава: Декларациите на властта масово с пропуснати имоти
Снимка: архив, Булфото

Имоти и фирми, които били на шефове на болници, ректори и ръководители в БЧК масово не били обявявани пред държавата, предава КПКОНПИ с коригиращи декларации на властта.

От всички над 5000 души от властта при 738 души е открито разминаване между декларираното имущество и реалното имане, което притежават, съобщава "Монитор". По закон КПКОНПИ има право да провери всички държавни регистри, както и да разкрие банковите сметки на лицата, които са задължени да обявяват публично имуществото си. Така е установено разминаването при 738 души от властта. Те са получили срок от две седмици да коригират декларациите си, 98 от тях обаче не са го направили и затова подлежат на допълнителни проверки от НАП и КПКОНПИ.

Още по темата

Дали имуществото ще се ревизира от данъчните или от антикорупционните инспектори, зависи от това каква е откритата разлика в имането. При разминаване от над 5000 лв. документите се пращат на данъчните, а при разминаване от над 20 000 лв. се подхващат от КПКОНПИ. Сред пропусналите първоначално да обявят пълното си имущество, но след това пуснали коригираща декларация, е председателят на БЧК Христо Григоров. Той е забравил да впише в първата си декларация имот с право на строеж в местността Дългата поляна край Самоков, на обща площ 376 кв. м, цената, на която го е купил, е 7356 лева. Впоследствие той я е коригирал. От документа става ясно, че Григоров ръководи червенокръстката организация като доброволец без трудов договор.

Членът на Националния съвет на БЧК и зам.-председател на организацията Стойчо Петров Стойчев е пропуснал да декларира 1/2 от 7 имота. Става въпрос за два апартамента в Ямбол на обща стойност 635 287 лв. и две половинки от селски къщи.

Управителят на "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Кремиковци" ЕООД Цветанка Христова Зафирова е пропуснала да декларира първоначално вила с вилно място в село Негушево, община Горна Малина, от 620 кв. м, къща с двор в София от 206 кв. м, друга къща с двор в столицата, която е съпритежание с Димитър Георгиев Зафиров и е на 230 кв. м, като цената й е 89 616 лева. Тя е собственик също така и на 1/4 част от къща с двор в София от 69 кв. м и на 1/12 на къща с двор в град Септември на площ от 800 кв. м. Зафирова е пропуснала и три леки автомобила.

Директорът на Многопрофилната болница "Св. Петка" Цветан Иванов Василев е пропуснал да декларира амбулаторията за първична медицинска помощ на жена си д-р Валентина Георгиева Колева.

Александър Георгиев Маджуров, управител на Многопрофилната болница "Д-р Маджуров" ЕООД – Бургас, е пропуснал да декларира притежавани дялове в "Дея фууд" в Бургас.

Управителят на болницата за рехабилитация към ВМА в Хисаря Александър Тонев Александров не е декларирал нива с площ от 5,949 дка в с. Старо Железаре, общ. Хисаря, и дейност като ЕТ "Д-р Александър Александров – амбулатория за индивидуална практика за първична медицинска помощ" в Хисаря, както и данни за съпругата си.

Управителят на МБАЛ "Царица Йоанна" ЕООД – Сливен, не е упоменал изтеглен ипотечен кредит от 75 800 евро. Ректорът на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в столицата пък е забравил да декларира, че е председател на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство Стати Статев е пропуснал да декларира участието си в три сдружения. Това са Сдружение на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, на което е заместник-председател и член на управителния съвет. Статев е член на управителния съвет и в сдружение "Регионален център за компетентност за дигитални решения в креативните и рекреативните индустрии" в Бургас. Третото сдружение, в което членува, но ректорът на УНСС е забравил да посочи, е членството си в централното ръководство на сдружение "Съюз на тракийските дружества в България". Христина Георгиева Янчева, която е ректор на Аграрния университет – Пловдив, не е отбелязала в своята декларация, че е член на управителния съвет на СНЦ "Сдружение Национален аграрно-технологичен парк Тракия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
31
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен 20 Снимки със софри, казваш, задръствания по празниците от коли, и всичко това-заради ББ??? А 2-та милиона навън, емигранти, които се връщат само лятото, докато са живи родителите им, а после-ще продадат всичко, за кой колкото даде, и няма да се връщат? Те чие дело са? Расипаната икономика, работеща вечно на ишлеме, или разчитаща на европрограми? Селското стопанство, подарено на селски хитреци и градски мутри?Армията-един стадион хора, с оръжия от преди 50-60 години?
32
2
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 22 Да ама по Конституция частната собственост е неприкосновена и никой не може да ти я конфискува ей така, като едно време след 9-ти Септември.
31
13
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 18 Само с лаене нищо добро не ни чака.... Така е приятел , ама виж как Корнелия иска с лаене да прилапа и държавата.
30
1
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Тези декларации за имуществено състояние са велика глупост. Не знам от къде е прекопирано , или е наш патент.
29
1
 
15
 
! Отговори
Тези тарикати преди 4 години
нямаше да са във властта, око не бяха селски хитреци! Българската алчност няма насита, колкото по имат, толкова повече искат да трупат! Затова НЕ на Боковите хитреци!
28
0
 
7
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Ako be6e niakoi obiknoven 4ovek 6tiaha da go raspar4etosat,ama nali sa upravliava6ti ni luk, ial ni mirisal.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налага се да накачим стълбове и дървета с гербавите крадци!Всеки ден го повтаряте това. Досадни сте вече.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Налага се да накачим стълбове и дървета с гербавите крадци!А крадците от бсп кога?
25
0
 
40
 
! Отговори
безинтересно преди 4 години
Селски вили, дворчета, участие в дребни фирми... това са баналности. Когато излезат данни за недекларираните милиони в офшорки, палати извън България и сметки в швейцарски банки, ще стане интересно. (Тоест, никога)
24
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало, който работи в държавни структури, да няма право на фирми. Ако иска да е частник, да напусне държавната служба.
23
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налага се да накачим стълбове и дървета с гербавите крадци!
22
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което не е декларирано, да се конфискува. Ще видите как бързо ще се научат да дакларират всичко!
21
1
 
23
 
! Отговори
dmx преди 4 години
20 процента са само, които са достатъчно глупавите да не сметнат няколко числа и прекалено самонадеяните да не ползват подставени лица. Иначе корупцията гони 100 процента.
20
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,добре де,кога е било по-различно ? Кога Т.Живков е живял панелка,кога Луканов,кога Сакскуборготдски,кога Станишев ? Ония от БСП милиардери.Милен Велчев и бандата му да не живяха в двустайни ?Аман от профани ! Шилета загубени ! Ония с Виденов фалираха държавата от бездарно крадене,нямаше какво да се яде,ББ сега им крив,че пълно с коли и задръствания,по фб само снимки със софри и екзотични места,във всяка стая телевизор,разни таблети,телефони,ремонти на апартамента,...ай по сериозно
19
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 лв. платих че закъснях да декларирам имота си. Срокът беше 6 месеца. Те го променили на 2 месеца. А нащите управници въобще не ги декларират. *** то държавата. ***. Пак ли де изберем?
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И вместо да се правите на остроумни в някакъв форум с тея суджуци и имоти( друг е въпроса,че всеки един от вас на тяхно място,не би направил нещо различно),излезте и поискайте увеличаване на мин.раб.заплата,намаляне на акцизите,данъчни облекчения,по-високи социални правомощия.Само с лаене нищо добро не ви чака и при следващите.Защото има милион начина да се ИЗПЕРАТ пари и пак ще си живеят в лукс.Като не искате ГЕРБ,поне покажете на следващите ,че ви интервсува вашият живот,а не техния.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ако тия не декларират , другите защо трябва да декларират. Те за *** ли са.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До11 И какви са да имат право да не вписват. Двойни стандарти ли има. И как така хем на държавна ясла и на действаща фирма. И как ще се оправи тая институция/ като са малко служители/ със сивата " криминална дейност. Като е в пъти повече от легалната.
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали е публично какво притежават, защо да го декларират, пълни глупости са тези декларации.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговският регистър, Имотният регистър... Голямо заличаване пада май.