Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас

Причината - неплатени сметки
Обновена: 21 май 2019 13:01 | 21 май 2019 11:45,
148
Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас
Снимка: Facebook/Димитър Николов

Близо 300 жители на кв. "Победа" се събраха пред Общината в Бургас на протест срещу спирането на водата в квартала.

Гражданите скандираха, че не могат да живеят без вода и се оплакаха, че децата им не могат да посещават учебни занятия, защото учителите ги връщали за това, че били мръсни.

Жителите на квартала, работещи към почистващи фирми, заявиха, че за предстоящия празник на 24 май няма да работят.

Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към стачкуващите с молба за спокойствие.

"Протестът тази сутрин пред сградата на Община Бургас е безпрецедентен. Призовавам всички за спокойствие и за недопускане на напрежение! Надявам се, че няма да има партия, която да подклажда етническо напрежение и да играе на тази взривоопасна тема. Гражданите на "Победа" и "Акациите" имат същите задължения, както всеки един бургазлия. Не съм аз човека, който пуска и спира водата, но като кмет съм длъжен да следя за спазването на правилата", написа кметът във Facebook.

Той заяви, че не може да приеме призивите за оставка на ВиК, защото като кмет не управлява дружеството.

От ВиК съобщиха за подробен списък с абонати, които са ползвали вода без да платят. Една част от тях са започнали да плащат, а други категорично са отказали. Това е и причината за спирането на водата в квартала, заяви кметът.

Той призова протестиращите да уредят неизплатените си задължения, а останалите граждани да не влизат в пререкания с протестиращите, за да не се допусне напрежение в града.

"Убеден съм в здравия разум на бургазлии и ще направя всичко възможно за осигуряване на спокойствието в града", коментира той.

Николов обясни, че всеки може да провери какви са задълженията му чрез партиден номер, лично име и ЕГН, като всеки има право да плати веднага или да сключи договор за разсрочено плащане. Ако тези правила бъдат спазени, кметът заяви, че лично ще настоява за пускане на водата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Не на етническите протести ! Не на етническото рекетиране на държавата !!!
64
0
 
22
 
! Отговори
Митев преди 4 години
До Красю Да съм ти правил аз децата, че да ги издържам от моите данъци?
63
0
 
33
 
! Отговори
Митев преди 4 години
До Анонимен Няма как да им сложат водомери защото копторите им са незаконни. Ако питаш мен: там трябва да минат багерите. И после: който иска да строи да си плати разрешения, право на строеж и т. н. Защо аз за една ограда трябва да плащам, а те-не?! Платили ли са данък сгради, смет и т.н. общински данъци?
62
0
 
35
 
! Отговори
? преди 4 години
Тези дечурлига защо не са на училище? Ето на какво се учат от малки. Да искат, искат, и пак да искат! Но да положат усилия за каквото и да е, освен да искат наготово, няма кой да ги научи. Кой, кога и как ще спре това безобразие? Явно така ще си ги храним, и търпим наглостта и агресията им, докато не изчезнем... Много ром, много права, много безхаберие от страна на институциите, и резултатът е налице. Едва ли може да се спре това паразитиране. Безнадеждно е...
61
21
 
4
 
! Отговори
Красю преди 4 години
Гат ни се усигури работа и да са дадат пари и помощи достатъчно и кат останат ша плащаме и вода и ток и Сичко. Сега кат няма кое по напред. Имам 9 деца и 8 внучета, за сяко дете трябва да се дават по минимум 300 от даржавата за училище, рана , обуфки и очебници. Иначе пари имат да карат мерцедеси хората ама на нас най бедни и измъчени хора ни фърлят по 500 лв помощи на месец и оправяте се
60
0
 
26
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
До Анонимен " А защо който си е платил водата също му е спряна ..." То такива има ли ? Иначе от НПО тата са ги организирали да протестират , раздали са им и някое и друго плакатче да развяват :))
59
21
 
4
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
То пьк в Бегето човек кьде може да почне да работи та плаща вода!!! Няма такава дьржава.
58
0
 
43
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Крайно време е да им се набие в тиквите, че правата вървят ръка за ръка със задълженията!!! Кратко, точно и ясно!!! По просто от това няма как да се каже, като си изпълнят задължението да платят досега използваното, тогава вода. Ако не им харесва да си ходят в Индия и да се къпят в реката! В Европа има канализация от преди христа и тя се поддържа с данъци и такси! Като не плащаш, няма да ползваш! До кога за белия задълженията, а за черния само права? Да си намират работа и да плащат данъци!
57
4
 
30
 
! Отговори
sid преди 4 години
Виждате ли българи как се стачкува.Бият се,викат,крещят и пак няма да си платят водата.Защото ще дойде умиротворителят Б...и ще каже,че държавата ще отпусне поредните пари,да им затворим устите.И ние ще платим техния дълг.Ще ни увеличат таксите,данъците,лихвите на задълженията ни.И така всички ще сме доволни.И Б.... доволен,защото има мир и спокойствие, и ние спокойни,защото сме овце и ходим на там на където ни бутат и братята р... и те доволни и спокойни.Само мир да има.
56
1
 
17
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Правилно който ползва трябва да плаща но и друго има защо никой не се обоснова за ненормалните цени на водата само поясняват в Малта намали естествен източник на питейна вода но там водата е по евтина вярно само първите 10 кубика но е по евтина а и после разлика та в цената не е такова голяма представетеси какво щеше да е тук а не а кметът ще му кажа вярно ти не пускаш и неспираш вода ама назначаваш директора на ВиК и той толкова ли е кадърен че близо 20 години няма алтернатива
55
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надписите на плакатите са един и същ шрифт. а те не могат да пишат. Следователно, НПО ги организира.
54
1
 
47
 
! Отговори
odpo преди 4 години
*** да ходят да си платят водата бе, техната кожа... И на мен са ми спирали водата, ама отивам, плащам и ми я пускат! А не стачкувам... Наглост "ромска" КРАЙ НЕМА.
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гербавите мошеници пак обявха че бесепето се грижело за електората на батето от банкя айде сти га де знаят хората че сте лъжци мощеници ама спрете се малко
52
1
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен55 Във всички случаи-повече, отколкото Герб.ти ми кажи, обаче, какво направи Герб? Сещам се само за Дунав мост 2, но не Герб го започнаха.Инфраструктурата след Видин си е още от времето на Бай Тошо. Не е икономисвал нито от материалите на асвалтовата смес, нито от широчината на пътя, нито от дебелината на асфалта, и за това и до днес се кара по тях.За друг-изобщо не се сещам, на север от София.Виж, на юг е друго.И още нещо-ела развивай бизнес тук, където всеки си брои стотинките...
51
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аййй електората на банкянската диария останал без водаи кой ги воде - българка от европата - респективно от неправителствените организации на шороштоя дето орбан го изрита като мръсно коте от унгариятоя дето създаде гробарската партия и им праща външни и финансове министриспокойно римляни бате ви от банкя мисли за васще платим от бюджета и вода ще има
50
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаСори миличък - не стопляш - Северозапада винаги е бил силно червен - какво направиха червените, за които давате гласа си за вас през многото години.?
49
1
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен53да , сещам се. Защото в цяла Северозападна, Северна и североизточна България, живеят само мързеливи и неграмотни некадърници. Един свестен няма.За това сме така, нали? Ти какво си помисли, че е заради стратегията за развитие на Северозапада, че ни направиха всичко необходимо, облегчиха ни живота и работата, данъци ни намалиха, а народа не ще да се връща тук, да работи, предпочита си Испания, Англия Германия, даже и Румъния, пред облекченията, които ни направи Герб тук.
48
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тия - на плакат пише "Искаме водомери"!Че то е лесно - отиват във ВиК, подават си документите, плащат си таксата и им поставят водомери. После си плащат водата.
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Северозапада Герб, на влас сте с малки прекъсвания от 2008 -------------Първо - на власТ се пише и после - а преди 2008 година. Стига си се вихрил и пенил само, а мисли. Мисли защо вие в Северозапада сте на това дередже. Сещаш ли се ?
46
0
 
42
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Ромите за последните 10-15 години станаха огромен брой. Някой имат над 10 деца. Ако те са бъдещето на държавата, не знам как ще се пълни хазната без даннъци и такси.