За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови

Реколтата ще бъде с по-лошо качество заради градушките
22 май 2019 15:58, Анисия Иванова
6
За втора година: В Сливенско очакват по-слаба реколта от праскови
Архив: Булфото

За втора година в Сливенско се очаква по-слаба реколта от праскови, съобщи председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.

Причини за това са лошите метеорологични условия - падналите в края на миналата седмица градушки и сланите в началото на април.

Повече поражения от градушки имат стопаните от района на селата Ковачите, Старо село и Злати войвода. Близо 50 процента по-малко са очакваните количества праскови. По думите на Петров, освен като количество, реколтата ще бъде с по-лошо качество, защото плодовете са били натъртени. Те ще бъдат използвани за сокове и ракия.

Голяма част от производителите не са застраховали продукцията си, посочи Коста Петров. Според тях, застрахователните фирми, които са много, не са коректни и не изплащат адекватни суми.

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара, като през миналата година са били засадени нови прасковени дръвчета, предимно компотни сортове, припомня БТА.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Местните индианци ще изядат прассовите още зелени.
5
0
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 1 месец
Подготвят хората за високите цени.
Важното е да са високи.
Няма нищо общо с добива.
Ако има богат добив... Цената пак е висока.. Няма значение с какво ще се оправдаят.
Дали с цената на бензина, тока, разходите за заплати, тол системата, долара, международното положение...
4
2
 
10
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 1 месец
И тия като черешаджиите от Кюстендилско - от 20 години все слаба реколта...
3
1
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
Добре мама му да з а е ба ,всяка година едно и също пролет бури градушки лоши реколти помощи... ам дайте им няква помощ да сложат мрежи и за тия ракети да не виждам всяка пролет едно и също хората без слънце произвеждат масово ние нищо само тъпотии. Тва като асвалта щото от зима ставало лято и се напуквал аманакодум само тука ли е топло и студено стига глупости без желание няма как да промениш нещо ,но и без акъл не става
2
0
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 1 месец
Те скоро шопите няма да пътуват по тази магистрала, а по магистрала Струма. За да им е гадно на черноморските хиени и жалките им хотрлчета и кръчми.
1
0
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 месец
И силна и слаба, все ще им виси в щайгите край пътя, шопите отдавна не минават по пътя край градините им... Магистралата им изяде хляба.