Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.

Стара Загора и Варна – в двата полюса по достъпност на жилище
23 май 2019 07:00,
127
Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година за такъв апартамент от 80 квадрата в София беше достатъчна заплатата за 5 години, даже по-малко.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я по-добре кажете по колко вървят яхтите, самолетите? За колко време мога да спестя да си купя самолет например, ама не ща от тия Чесните, щото много падат. Искам нещо по-така, един Лиърджет да си купя, колко месеца трябва да събирам за него на лизинг?
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе що ги четете тия фалшини? Някой изобщо вярва ли на тия измишльoтини?
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента изплащам потребителски кредит.Вноската ми е около 100 лева месечно.Това е максималната сума, която мога да заделям за какъвто и да е кредит.Всички други доходи ми отиват за ядене, лекарства, гориво за колата, друг транспорт, дрехи, да не ходя гол и бос.Пряко сили, ако си позволя нов кредит, да кажем мога да взема със вноска 150 лева месечно, ама не съм сигурен дали ще мога да ги изплащам.А сметнете за колко години ще си купя ново жилище?
89
0
 
17
 
! Отговори
??? преди 4 години
Странна статия. След макък брой пресмятания на базата на числата в статията, излиза, че средната заплата в София трябва да е 2844 лева, а в Пловдив 1744 лева, което очевидно не е вярно, при това без да се смятат лихвите. В самата новина има средни заплати за София и Пловдив от 1433 и 892 лева.
88
2
 
22
 
! Отговори
гражданин от село преди 4 години
Не мога да си купя жилище в София, а момичетата само това питат "имаш ли апартамент". Ще си умра стар ерген.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бас държа че тоя ми брои имот годен за живеене и бараката на вилата!
86
8
 
4
 
! Отговори
И.А. преди 4 години
В Стара Загора живея от няколко години. Баща ми и майка ми заедно на месец получават около 3000 лв общо, баща ми само около 1600, майка ми-1100. Но все още живеем под наем. Не се събират пари за жилище лесно. Да, не се лишаваме от нищо, включително от скъпи стоки, доста добре сме най-вероятно в сравнение с хората от повечето градове, но жилище може да се купи за 5-6 години, ако и аз почна работа и заплатите се събират, но засега нямам желание, защото мои роднини ме викат в САЩ.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама ако отделяме ЦЯЛАТА ЗАПЛАТА БЕЗ ДА ЯДЕМ , ПЛАЩАМЕ СМЕТКИ И ТН!Тва ако е живот - здраве!
84
2
 
6
 
! Отговори
Павел преди 4 години
До анти 75.Ти си безнадежден случай другарю.Неграмотен при това. Къде се пише пълен член знаеш ли?За такива като теб социализмА беше супер,ясно ми е. Много плюсове имаш,*** народ сме
83
1
 
6
 
! Отговори
ЛЛ преди 4 години
Доста подвеждаща статия! Да предположим, че има кой да издържа спестяващия пари. В този случай инфлацията неумолимо изяжда поне половината спестено. Така че, като добавим фактора, че всеки трябва и да ЯДЕ става още по-зле.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес БГ е поредното средство за масова дезинформация. Не е важно как наистина живеят хората, важно е как пишат медиите, че живеят хората. Не е важно, че килограм лук е 2,50 лева, а картофите са 2 лева, важното е, че според медиите тънем и живеем в охолство, а Корни харчи само 2500 на месец !
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само, че освен, че не трябва да се яде, трябва и осигуровки и данъци да не плащате, щото това са средните брутни а не нетни заплати. така, че ако едно семейство с деца умее да се храни чрез фотосинтеза и нищо друг не му е необходимо за 20 години ще си купи двустаен от 57 кв. метра. И пак сте забравили да обясните, че няма балон при цените на имотите и даже чакате ръст от 3-5 процента, ама обяснявайте ги тия неща, някой ще вземе да се откаже от 40 годишната ипотека.
80
1
 
24
 
! Отговори
Иги преди 4 години
По голяма глупост не бях чел...
79
0
 
22
 
! Отговори
Питам се преди 4 години
Като слушам предизборните приказки се питам , аз ли не живея в България, или тези които рисуват един нереален свят?
78
1
 
11
 
! Отговори
Oleee преди 4 години
Не знаех, че имам 3 апартамента. Ще трябва да си ги потърся, щом така казват ...
77
0
 
12
 
! Отговори
Работник преди 4 години
И колко трябва да взимаме за да заделяме по 1800-1900 лв на месец за да изплатим апартамент в София за 9 години? В сметките броят ли се другите разходи - или няма нужда, ние си караме на фотосинтеза
76
2
 
26
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Пълни глупос.ти ! Работя вече 15 години - 13 над средната за София, а все още живея под наем ! Да не говорим, че през последните 7 години съм семеен, така че двама събираме за апартамент !Повтарям пълни глу.пости !
75
3
 
8
 
! Отговори
beden starec преди 4 години
Добре че имам 6 апартамента в центъра на софия от измами на старци друг начин не виждам как да си ги набавя
74
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балаци,Вместо да си намерите добре платена работа вие бачкате по 30 години за мизелна и вмирисана панелка от 50кв