Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.

Стара Загора и Варна – в двата полюса по достъпност на жилище
23 май 2019 07:00,
127
Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
24
 
! Отговори
пецата преди 4 години
10бачках като проклет и 2014 преди скока на цените на копторите още не ми достигаха към 7000-10хил евра да купя 3стаен и да направя семейство, докато си бачках спокойно и чаках заплатката цените скочиха с 40% но заплатата ми е същата , сега трябва да бачкам още 15г , защото и цените на всичко скочиха , семейство няма да имам но поне ще оцелея, Благодаря!
52
1
 
18
 
! Отговори
Бо Велики преди 4 години
глупости аз за 5 години, купих Вила в Барцелона и Имение в Палм Бийч Флорида, а май и цял Гръцки Остров, вече съм загубил бройката!!
51
0
 
17
 
! Отговори
Сиреч преди 4 години
5000 лева е средната заплата в С-я, глупости на търкалета!Чакайте млади хора да ви раждат в БГ, ще останат само децата на определени съсловия, изкуствено толерирани от държавата заплати и доходи, изводът: тотален демографски срив.А определени професии вече изчезват.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сме от групата на ББ може за девет години, но за обикновения човек е цял живот.
49
7
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
По времето на социализма обикновените хора изплащаха апартаментите си по 20-25 години, а като годишна заплата и повече от 9 години ни трябваше! Това защо не го отчитате? Естествено не става дума за богопомазаните, които ги получаваха на готово за смешни пари и на наш гръб.
48
1
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До гербисто-патриот9 години ако не ядеш, не купуваш дрехи и не плащаш данъци и винетки, нали? Твоя дебилен ентусиазъм си го заври някъде, където слънце не грее. ГЕРБ е провал за БЪлгария! БСП, ДПС, АТАКА, Воля и прочие парламентарна ***, също!
47
3
 
8
 
! Отговори
умрела софия преди 4 години
На кой пък му трябва жилище в София
46
0
 
24
 
! Отговори
Видял и препатил преди 4 години
Никаква инвестиция не е имането на жилище. Само му плащаш данъците. Набълбука се с жилища, а няма кой да ги наема. Всеки иска да взема наеми, капани много, но мишки няма.След 10-20 години като остареят и почнат да текат и да се напукват мазилки и чудесии, ще дадете още толкова за ремонти (ако намерите майстори, а вече и такива няма).
45
0
 
25
 
! Отговори
- преди 4 години
9години? При средни цени в София 900-1100 Евро на квадрат , какви 9 години , по-скоро 90
44
0
 
9
 
! Отговори
цв 6-ка, не 7-ка преди 4 години
р0бе, не забравяйте да гласувате за мойте, ние за 9 години, си купуваме по имат на година!!
43
21
 
3
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Ето, че вече се виждат видимите резултати от нашето 10-годишно управление. Девет години са един приемлив срок за покупка на апартамент, за да може младите да се радват и да живеят добре в съвременна евроатлантическа България. И умната на изборите в неделя, не бива да оставяме комунистите да спечелят.
42
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не се казва, че за 9 години човек ще си купи апартамент.Казват, че равностойността на средна заплата за 9г е колкото цената на един апартамент.Просто дават заплатата като ориентировъчна мерна единица. Не знам какво всички скочихте, че трябват и пари за ядене, съвсем първосигнално четете.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам съсед стар ерген,който постоянно се ограничава в разходите и спестява пари като с тях купи две жилища плюс това,в което живее.Не ги и дава под наем,но казва,че ги купил ,за да си съхрани парите.Щото жилището не искало хляб и вода.С това мислене цените на жилищата все ще са високи и младите семейства на които им трябва жилище ще са принудени да плащат високи цени.
40
2
 
9
 
! Отговори
въпросче преди 4 години
през тези 9 години, дали Ядеш, дали Плащаш Наем, Дали Купуваш Дрехи и Обувки, дали плащаш по 1.60 за билетче Градски транспорт, Дали Плащаш Ток, Вода и Парно или Гол, Бос, Бездомен Живеещ на Улицата, ходиш на Работа пеша?!
39
2
 
26
 
! Отговори
Моля преди 4 години
2 000 заплата с 1500 живея, 6000 една година пестя, 10 г. 60 000 или 30 000 евро, такива цени в София йок, 20 години трябва да пестя, но забравяме инфлация, поскъпване на цени, 5 години разлика инфлация и др.И се оказва, че през Соца чакахме 15 г.През добрият капитализъм без кредит 25.Не можем да стигнем стандарта при Тошо - Смешници.Отделен е въпросът, че съотношение създаден продукт - заплата, в някой сектори е изкуствено завишен - при нотариална заверка в БГ 150 лв,САЩ - 17 лв.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е,че има много необитаеми жилища,защото много народ като спестят пари и купуват жилище,а като наследят не продават.И пазара се изкривява,щото хората ,които търсят жилище да живеят в него не са чак толкова много.И все повече ще намаляват заради демографската криза.
37
5
 
5
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
абре щом я дека цел живот не съм работил имам 5 апартамента 3 вили тука и една на санторини кво се оплаквате
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как решихте, че Пловдив е най-оживен пазар за жилища? Българите сме народ на крайностите. Бургас с две улици реши, че е Маями, а тези от Пловдив си помислиха, че са Париж. Обичам Пловдив, но пресолихте манджата вече.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дюнерджия прави по 80 000 на сезон. Ресторантаджия прави по 150 000 на сезон"---Абсолютно вярно! Потвърждавам! Само дето собственикът на дюнерджийницата ги прави, а работникът който е наел да се пече на горещо до шиша взима заплата по около 2500-3000 на месец.
34
13
 
3
 
! Отговори
Да преди 4 години
Вярно е. С 21 години стаж съм. Имам вече 2 апартамента и гараж.Мисля за 3ти.