Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.

Стара Загора и Варна – в двата полюса по достъпност на жилище
23 май 2019 07:00,
127
Работим по 9 г. за жилище в София, в Стара Загора – малко над 7 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 години и 4 месеца работа - толкова са нужни на жител на Стара Загора да си купи жилище от 80 квадрата в града, ако получава средната работна заплата. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа.

Стара Загора и Варна са на двата полюса на класацията за достъпност на жилищата Много близо до резултата на Стара Загора е Русе, където са необходими 8 г. и 6 месеца работа, за да се купи аналогично по големина жилище, пише "24часа".

София и Пловдив - двете населени места с най-оживен пазар на жилища, са някъде по средата.

Още по темата

И в двата града е необходимо местният жител да получава средната за града работна заплата в продължение на 9 години и 2 месеца и, разбира се, да не я харчи за нищо друго, за да си купи с натрупаните пари дом от 80 кв. м. Бургас е непосредствено преди Варна - там са необходими 10 години и 4 месеца.

Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Макар че между София и Пловдив няма разлика в достъпността на жилищата, всъщност цените на имотите в двата града далеч не са еднакви. Според последните данни на НСИ в столицата средната цена на квадратен метър апартамент в момента е 1999 лв., докато в Пловдив е 1247 лв. Става въпрос за средна цена между ново и съществуващо строителство.

Но и средните заплати в двата най-големи града се различават съществено: в столицата тя е 1433 лв., докато в Пловдив е 897 лв. Освен това столицата има доста голям пазар на имоти и цените в някои квартали се различават двойно от цените в други. Разликата в средната цена между квартала около Докторския паметник и “Обеля” може да стигне и три пъти.

МРРБ: Жилищата у нас са повече от домакинствата

Броят на жилищата в България е много по-голям от този на домакинствата. По статистика има средно 550 жилища на 1000 души, а броят на необитаемите е около 31%.

Според него 97% от собствеността на жилищата в страната е частна. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

“Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони”, каза Йовев.

Един от приоритетите на МРРБ е подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации, за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ченгесарското ceляндypче цецко ухото с чакрите и енергията, колко е работило?
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овце, работите ли за собствен асансьор?
11
3
 
41
 
! Отговори
Хм преди 4 години
А Цецо колко време работи за половин декар апартамент в центъра на София с личен асансьор от гаража до спалнята?
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега сметнете колко години би трябвало да е работил Цвъки със заплатата си на депутат и преди това на шеф на МВР, за да може да си вземе последния му апартамент в колекцията-този с асансьора.
9
2
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Ха ха За 10г.всички Софиятци.....
8
2
 
39
 
! Отговори
Йосарян преди 4 години
Айде бе...9 години ?!?В София ти трябват поне 100000 ойро да си купиш апартамент 80 кв и да го направиш за живеене. Това прави да спестяваш по 11000 ойро на година, а средната заплата в София за година е 8700 ойро. Даже двама да са със средна заплата прави 17400, което означава, че трябва да живеят с 6400 евро на година цялото семейство или с 1000 лв. на месец.
7
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учите, с наученото си намирате добре платена работа, купувате колкото са ви нужни жилища. Това е толкоз просто и логично. Аз какво да направя, че сте неуки и бедни?!
6
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To в статията си пише - при положение, че не харчиш заплатата за нищо друго, в идеален вариант един вид.
5
5
 
39
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Да, но нямате асансьор от гаража и къщичка за гости на покрива.
4
2
 
49
 
! Отговори
Браво преди 4 години
То излиза че при 2 бона квадратния метър на един обикновен човек със средна заплата няма да му стигне цял живот да изплати един средно голям апартамент.
3
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бяхме млади с жената си купихме гарсониера. Родиха се децата, купихме по-голямо жилище. Поотраснаха децата, станаха ученици, купихме близо до училището. Сега ще ме намразите, че имам три апартамента. Ами, така се случи.
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДнесБг.... наистина голяма глупост изръсихте! Е*** ти и журналистиката!
1
2
 
44
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Доста забавна статия, като за Добро утро...