Започна строителството на магистрала "Европа"

Борисов: От Бургас до Белград, Мюнхен - не трябва да има светофар!
23 май 2019 12:15,
61
Започна строителството на магистрала "Европа"
Снимка: bTV

Започна строителството на автомагистрала "Европа", която ще свързва София с граничния пункт Калотина. То е част от трансевропейския коридор между Европа и Азия, съобщи bTV.

Първият етап от строителството включва 17-километров участък от Калотина до Сливница на стойност 117,3 млн. лв. Днес стартът беше даден от премиера Бойко Борисов.

"За Нова година - догодина, трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар", заяви министър-председателят.

Предвидени са и средства за разширение на граничния пункт "Калотина" заради притока на инвестиции в страната, посочи Борисов. Очаква се засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването на му.

Магистрала "Европа" ще е дълга 48 км и раделена на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Първият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се сещам за какво е тая глупост, когато нямаме Е-79 и мостът при Видин не може да си избие парите. Направете Петрохан и Шипка!
2
9
 
35
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
и кой пък е луд да се друса 24 часа в таралясник до Мюнхен? айроплани няма ли?
1
7
 
41
 
! Отговори
Православен преди 4 години
явно мутрата не знае че магистрала минава през центъра на Белград! Явно не му се ходи много много в Сърбия, защо ли?