Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна

Още незконни ромски постройки също ще се съборят
24 май 2019 08:15, Александър Попов
60
Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна
Снимка: Булфото, архив

Багер срина къщата, която е най-вероятната причина за свлачището, което изсипа земна маса по пътното платно на новия бул. "Левски" вчера. Възрастно семейство и млади гурбетчии в Германия са собствениците на сградата на ул. "Сава" 53. Живущите в къщата са отказали да бъдат настанени в общинско жилище, заяви кметът на район Одесос Георги Недев.

Още по темата
Къщата почти не се използвала, тъй като синът и снахата били на гурбет в Германия, а възрастното семейство почти не обитавало сградата. Според Недев вчера с частна жалба е атакувано решението на ВАС, което отменя общинската наредба за събаряне.

Живущите в къщата били предупредени и почти са изнесли покъщнината си, обясни още кмета на "Одесос". Същото важало за обитателите на останалите 20 незаконни къщи по ската, планирани да бъдат сринати от багерите.

Новият булевард "Васил Левски" във Варна бе затрупан от земна маса в локалното платно.

"Случилото се е в следствие на натоварване на ската от постройките и водите. Видимо той се е преовлажнил и това доведе до свличането на земната маса", коментира пред bTV зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

"Има съдебни процедури, които сме длъжни да спазваме. Заповедта на кмета за събарянето на тази постройка беше издадена през март 2018 г. Тя беше обжалвана пред Административния съд и бе потвърден актът на кмета. Последва обжалване и пред Върховния административен съд в началото на януари тази година. Делото е насрочено за 2020 г. Сезирахме Административния съд и поискахме предварително изпълнение на тази заповед. На 21 май бяхме уведомени, че такова не е допуснато. Входирахме дори жалба, а след това настъпиха събитията", обясни зам.-кметът Пламена Маринова.

Другата седмица ще бъдат предприети действия по събарянето и на други незаконни постройки на ската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На помощи, а си построили къща? Какъв е тоя парадокс.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако ще гурбетчий от Луната да са-незаконно построеното,което руши милионна инвестиция е за събаряне,какво си мислят управниците,че ще чистят *** от ската всеки ден ли,тези коптори отдавна трябваше да се разчистят.
2
1
 
38
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Не знам излиза, че кмета за да отстрани едно беззаконие което "незнайно защо е проспал" върши същото интересно ми е, ако общината загуби делото кой ще плати кмета или хората с данъците си.
1
3
 
48
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
време е ромите да спазват законите