Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна

Още незконни ромски постройки също ще се съборят
24 май 2019 08:15, Александър Попов
60
Багер срина къща над новия бул. "Васил Левски" във Варна
Снимка: Булфото, архив

Багер срина къщата, която е най-вероятната причина за свлачището, което изсипа земна маса по пътното платно на новия бул. "Левски" вчера. Възрастно семейство и млади гурбетчии в Германия са собствениците на сградата на ул. "Сава" 53. Живущите в къщата са отказали да бъдат настанени в общинско жилище, заяви кметът на район Одесос Георги Недев.

Още по темата
Къщата почти не се използвала, тъй като синът и снахата били на гурбет в Германия, а възрастното семейство почти не обитавало сградата. Според Недев вчера с частна жалба е атакувано решението на ВАС, което отменя общинската наредба за събаряне.

Живущите в къщата били предупредени и почти са изнесли покъщнината си, обясни още кмета на "Одесос". Същото важало за обитателите на останалите 20 незаконни къщи по ската, планирани да бъдат сринати от багерите.

Новият булевард "Васил Левски" във Варна бе затрупан от земна маса в локалното платно.

"Случилото се е в следствие на натоварване на ската от постройките и водите. Видимо той се е преовлажнил и това доведе до свличането на земната маса", коментира пред bTV зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

"Има съдебни процедури, които сме длъжни да спазваме. Заповедта на кмета за събарянето на тази постройка беше издадена през март 2018 г. Тя беше обжалвана пред Административния съд и бе потвърден актът на кмета. Последва обжалване и пред Върховния административен съд в началото на януари тази година. Делото е насрочено за 2020 г. Сезирахме Административния съд и поискахме предварително изпълнение на тази заповед. На 21 май бяхме уведомени, че такова не е допуснато. Входирахме дори жалба, а след това настъпиха събитията", обясни зам.-кметът Пламена Маринова.

Другата седмица ще бъдат предприети действия по събарянето и на други незаконни постройки на ската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
5
 
! Отговори
Арнолд Шварцнегер преди 4 години
Този път момчета взехта де преигравате, след като тръгнахте дазащитава подобни мракобесници и отявлени крадци, като този измекярин . . .варненския кмет ! Този който само от "елипсовидно-кръговото" кръстовище в града, завлачи бюджета на държавата със 110 000 000 лева.Така че нека да продължава да бута ромски къщи, пък те *** щеси го "изтимарят" както му се полага, след като ние българите сме "боздугани" и сме ги оставили такива като него да си развяват пояса . . .
43
2
 
5
 
! Отговори
Мангоджери преди 4 години
Да съборят всички.къщи в.Максуда и наемателите в Индия да строят нови.колиби там ги узаконяват бързо
42
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен42 Приятелю, не се прави на ударен, знаеш ли колко тежи тази къща, макар и необитаема, според теб? Но не е там въпроса.Тази къща не е изникнала за 1 ден, минимум година е строена, вероятно-на общинска земя.Къде са дремали контролните органи? Или директивата да не се дразни електората на Герб, в махалите, им връзва ръцете пак? Но не сама там е така-при нас строят направо в нивите накрай града, а кмета им прокарва улично осветление, направо на поляната, за да се прикачат към него.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази къща си е била там сигурно последните 20г. Земята е пропаднала точно до основите на къщата, вчера минах покрай нея и знам. Ясно, че пропадането е заради новия булевард и липсата на укрепване. Къщата става опасна, ако загине неин обитател ще е голям проблем за управляващите. Затова я събарят, не за друго. Пак казвам, молете се и други къщи и блокове наоколо да не тръгнат. Точка!
40
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 42 преди 4 години
Как го измисли това? Свлачището е свлачище и без да има НИЩО върху него - това е факт. Затова върху свлачища НЕ СЕ СТРОИ !!! Абсолютно забранено Е и винаги е било да се строи върху свлачища! Те може да стоят с десетилетия неактивни и да се активират в един момент без да има нищо върху тях, затова не се строи. Неслучайно тези къщи нямат разрешително. Трябвало е да ги бутнат веднага и да укрепят склона а не както някой долу пише - проектантите вновни че, не ги бил заобикалял пътя.
39
0
 
2
 
! Отговори
серена преди 4 години
Днес бутаме!Вие също сте бутнати!115 млн.също са бутнати!Това са наши пари за хубавите ви дни!
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събаряйте къщи и се чудете що има демогравска криза...
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако къщата не е обитаема не може да бъде причина за свлачище.,защото то се активира от неканализирани отпадни води .Щом не живее никой -няма води , няма свлачище.
36
5
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Кефи ме дебилния размах с който действат калинките на ГЕРБ. Така и не разбрали защо се е сринало. Ми, що ли е панАло? "Най-вероятната причина" ще да е къщата. Юруш с багера. Следващият път като се срине, ще се чешат пак по репите. На ръководни места само слабоумни хора са се наредили.
35
3
 
15
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Борисов,сега е момента да сте там да режете лентичката на новия обект,защото още днес ще започнат да си строят нова къща или колиба,все тая.Уверявам Ви познавам града си.Не пропускайте предизборния шанс да отрежете поредната лентичка.....
34
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 4 години
"този, който е "проектира" пътя, да вземе другия да си мръдне *** от София и да огледа регионна, и да забележи десетината къщи"---Аха, значи всеки да си строи където си иска, без разрешителни и ако трябва да се прокара път - да заобикаля построеното и да криволичи от където може. Градоустройствените планове, зонирането, всичко в ***...ами то и общините направо да ги разтурят нали така?Да се чудиш някои от кой камък са изпълзяли, че не разбират какво е да живееш в социум!
33
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 4 години
"По скоро скатовете с голяма денивелация не са били укрепени добре, сега се измъкват, че къщите им виновни."____И скатовете трябва да се укрепват и незаконното строителство да се събаря, какво не е ясно? Вие в правова държава ли искате да живеете или в бардак където всеки си прави каквото си иска.
32
0
 
12
 
! Отговори
Големия преди 4 години
ие имате ли представа че точно зад тази къща запопва така нареченото от всички наркомани във Варна "дерето" защото там е най голямото събиране на дилъри и наекомани още от 91 година до ден днешен. Всички тези къщи са наркомански пости и вчера даже единият от *** дето го даваха по телевизията мисля по бтви беше е един от дчнай старите дилъри тсм и точно той да говори по телевизията нямам думи! Целият град знае за това дере и какво става там но полицията си затваряше очите за дилърите.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каво общо има не разбрах. Търсите поводи само и ще си намерите белята.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички незаконни постройки трябва да бъдат разрушавани.Недоволните да се изнасят на социал в Китай.
29
3
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
ми *** ти подпирай трифон зарезан отворко
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа се оставят действащи свлачищата си е стара варненска традиция.Примери от десетилетия - Трифон Зарезан, алеите в морската градина и т.н.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Койт ней *** селу дан са убаждъ!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незаконни къщи - имали са, някои от тях по 40+ години, да се оправят с общината и да нямат проблеми.А този, който е "проектира" пътя, да вземе другия да си мръдне *** от София и да огледа регионна, и да забележи десетината къщи, който биха предизвикали свлачище, а не да кара по документи, седейки в удобния си офис.
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хайде който не е от варна и не е в час да не коментира...аман от спецове и будни гражданя