Промяна: НЗОК увеличи цените на част от клиничните пътеки

Вниманието е насочено към неонатологията и педиатрията
28 май 2019 08:50, Петя Славова
7
Промяна: НЗОК увеличи цените на част от клиничните пътеки
Снимка: архив, Булфото

Цените на голям брой клинични пътеки се увеличават от Националната здравноосигурителна каса с между 10 и 30 процента, като е обърнато особено внимание на неонатологичните и педиатричните.

Това реши Надзорният съвет на касата с одобряване на проект за Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., съобщиха от финансово-осигурителната институция.

Още по темата
Така например, в областта на неонатологията увеличението е с 20-30% или от 1440 до 1670 лева. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лева, съобщава "Монитор".

На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст - 2400 лева.

С 30 на сто се увеличават тези за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания в детска възраст – 1300 лева.

Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. ще бъде публикуван на официалната интернет страница на НЗОК.

За да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, Надзорният съвет реши да се освободят средства в размер на 50 000 хил. лв. от резерва за плащания в болничната помощ.

Няма да има проблеми с отчитането на изпълнителите на болнична медицинска помощ по сключените им договори с НЗОК, тъй като промените, приети с Проекта, ще бъдат технологично обезпечени в информационната система на касата, заявиха от там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
стефанов преди 4 години
При наличие на толкова техники - горките медици как се оправят с ОПЕРАТОРСКАТА ДЕЙНОСТ . Тази каста някой толерира и то много добре430 болници - минимум 130 СА ИЗЛИШНИ .....Мания за величие - това е диагноза на носителите на мед. дипломи...
2
0
 
9
 
! Отговори
Някои лекари преди 4 години
В Германия, само може да завиждат на цените по някои пътеки в България.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването трябва да е безплатно за всички внасящи здравни осигуровки - за всички останали да важат тези цени !!!!