Чудото Чавдар: "Швейцарското" село на 70 км от София

Тайната на чудото обаче е много проста: Усилен труд
29 май 2019 11:20,
186

На 70 километра от София се намира село Чавдар, което обаче със същия успех може да бъде и в Алпите.

Малкото "швейцарско" село в подножието на Стара планина може да се похвали с гладки улици, подравнени бордюри и чисти тротоари - нещо, което в големите градове е мираж.

Детските площадки, градина и училище са подновени и за разлика от повечето села в България те не са празни, а пълни с деца.

Освен млади хора, в село Чавдар често се срещат и туристи. И те, и жителите на селото го наричат чудо.

Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми.

"Благодарение на европейските фондове и на някои наши средства превърнахме Чавдар в населено място, което стана прекрасно място за живеене", казва кметът Пенчо Геров пред DW.

Зад чудото стоят 12 млн. лева и опитът на кмета в строителния бизнес и инвестициите.

"Трябва да прецениш дали това, което искаш дали ще служи на хората", казва той. И си личи, че в село Чавдар към всеки проект се подхожда с внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
9
 
8
 
! Отговори
Асан Кьочека преди 4 години
Ного богата село. Ша идвам с родата да развъждаме там.
149
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така трябва да изглежда всяко българско село ако има свестен кмет и да не краде.
148
1
 
35
 
! Отговори
123 преди 4 години
Пичове, вижте това село. Ремонтът на Графа е 2 пъти по скъп.... Видими резултати.
147
2
 
16
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
Фирмата е немска вече, не е белгийска.Преди няколко години Норд дойче афинери купи Кумерио и стана Аурубис.Доста хора от Чавдар работят там.
146
6
 
18
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До Анонимен 51Тия в селото за БСП гласуват. От Европа пари взимат по програми. В Белгийската фирма за мед работят. Със заплата на месец 2000лв.- 3000лв. Селото на партизани носи. Както и да се погледне политически е объркано.Доста добър коментар!От къде си запознат?Да не си местен?Познавам някои хора от Чавдар, болни комунисти.
145
1
 
20
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До Анонимен 46Отчаяни хора които бягат от опустошителната икономичекса криза в провинцията и се заселват близо на 80 км до София, защото нямат пари за жилище в София.Ми не, не позна.В района идват точно хора, които могат да си позволят много, ама наистина много.Наскоро Виктор Ангелов оглеждаше една къща, която се продава.Има и един нов жител от Варна, който първо мислеше да живее в София, ама се отбил човека, поогледал се и си рекъл: - Абе аз какво да правя в София?
144
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворете Youtube и ще видите как почти всички села в Полша са като село Чавдар.Защо обаче поляците могат а ние не ? - не сме по-глупави , даже напротив , почти всички българи могат да правят неща за които поляци и германци непременно викат майстор.И излиза , че вкъщи ще направя всичко , обаче като изляза на улицата не ми пука за нищоЕто това ни е проблема !
143
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи можело, ако не се краде!!!
142
1
 
24
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До ънкъл ФьодърА банане има ле в чудното швейцарско село?Има всичко!Има и басейн с треньор по плуване, музей, даже два са музеите.Комплекс с ресторант, сладкарница и леглова база.А сега другар от вашата партия ще прави и къщи за гости.Както споменах има и пекарна, която произвежда чудесни тестени продукти от няколко вида хляб, банички, тутманици и т.н до вкусни десерти.Прованс е името на пекарната.Собствениците се прибраха от САЩ и я направиха преди около година.
141
4
 
15
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Ми то тръгне ли си кмета селото ше замине, всичко зависи от управлението, дано тези които избрахме да са добри.
140
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам в най-скоро време Гешев да арестува кмета и във спец съда
139
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос към останалите: ЩО КРАДЕТЕ, БЕ?
138
1
 
22
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До селянинХВОСТО ХРАНИЛИЩЕТОколко е голямо не ПИШАТ ЖУРНАЛЯТА и КОЛКО ЗЪБИ ЕСТЕСТВЕНИ ИМАТ МЕСНИТЕТук е и Аурубис и в района хора без зъби имаше едно време, които бяха принудени да дишат серните окиси на МДК Георги Дамянов за който партията закрилница се стискаше да даде пари за газоочистка при положение, че японска фирма си предлагаше услугите.Сега гадните западняци направиха две газоочистки и три пречиствателни станции за водите за 36 милиона евро.Хора без зъби не виждам.
137
1
 
29
 
! Отговори
Vesko преди 4 години
Можело е значи... ако са добре изразходвани евро-фондовете, се получават места за живеене като 'приказка'.
136
3
 
41
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Вместо да седите пред мониторите и да се прехласвате, излезте и направете уборка около блоковете,засадете си цветя пред входа,боядисайте си пейките не чакайте да ви падне от небето.Помисли къде да си изсипеш пепелника от колата и къде да си изхвърлиш пликчето с отпадъците.Вие какво мислите ,че хората на село чакат някой да им измете и почисти пред портите.Почти всички писачи сте от село или от малките градчета и знаете как се работи с мотика и лопата -дерзайте.Почисти за да ти е чисто и приятно.
135
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 131Преди 1989 всичко, което си изброил е било със заеми от западни банки.Тошо Живков лично признава, че е теглил заеми от запада.Гледай последното му интервю. Сега много точите сополи по селата ама я ела ори, сей, заривай, копай, поливай и прибирай заедно с грижите за добитъка.То не става както си мислиш.Много искате българско ама друг да блъска, а вие да купувате за стотинки.Никой няма да отвори заведение в Чапръчане със 100 човека и да дава заплати по 1500лв на персонала.
134
5
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен140 Милиардите уж бяха 8, но сега, по време на преговорите по същество, ще се окаже че са минимум 12. Споко, както винаги, Бате Бибитко, ще ги плати от джоба си, сега е на кеф, спечелил е изборите.
133
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138с 4те милиарда за американсктеи таралясници некой може ли да сметне колко села може да оправим.Нито са 4 милиарда, нито са таралясници.Таралясник е руския батал Су-57, който НИКОГА няма да бъде продаден на някого.
132
0
 
22
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
Ако имате път покрай Чавдар отбийте се през пекарна Прованс, за истински банички, тутманици, кифли с мармалад и няколко вида хляб.Всичко се прави на момента.Няма залежала стока.После се качете до света Петка да хапнете по един бургер или просто хубава скара от караваната.Има много хубаво заведение, което така и не може да се развие заради лакомията на собственичката и некадърността й.
131
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с 4те милиарда за американсктеи таралясници некой може ли да сметне колко села може да оправим. че и пари за вавилонската кула на проко във варна ше останат че сега само първото ниво за 110 милиона е завършено. проблема че и да оправим селата няма млади хора в сиганския катунец в който превърнаха държавата ни, или по скоро нема бели хора.