Чудото Чавдар: "Швейцарското" село на 70 км от София

Тайната на чудото обаче е много проста: Усилен труд
29 май 2019 11:20,
186

На 70 километра от София се намира село Чавдар, което обаче със същия успех може да бъде и в Алпите.

Малкото "швейцарско" село в подножието на Стара планина може да се похвали с гладки улици, подравнени бордюри и чисти тротоари - нещо, което в големите градове е мираж.

Детските площадки, градина и училище са подновени и за разлика от повечето села в България те не са празни, а пълни с деца.

Освен млади хора, в село Чавдар често се срещат и туристи. И те, и жителите на селото го наричат чудо.

Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми.

"Благодарение на европейските фондове и на някои наши средства превърнахме Чавдар в населено място, което стана прекрасно място за живеене", казва кметът Пенчо Геров пред DW.

Зад чудото стоят 12 млн. лева и опитът на кмета в строителния бизнес и инвестициите.

"Трябва да прецениш дали това, което искаш дали ще служи на хората", казва той. И си личи, че в село Чавдар към всеки проект се подхожда с внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на кмета и на хората. А в колко села направиха нови стадиони и какви ли не дивотии с евросредства. Предполагам, че с парите за един стадион може да светне едно село - пътища, градинки, ремонти... Благородно им завиждам, да са живи и здрави.
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не хвалете много , много селото , щото ще го налазат шведите - гледам имаше джелязни тръби за бране по центъра !
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "До 106"Това е ясно, мисълта ми е (не се отклонявай), че от твоите коментари излиза все едно Дойче Веле тенденциозно пише лоши неща за България, докато всъщност си пише истината.Да, съгласен съм, Меркел я обичат все по-малко хора в Германия и същата тази медия (която смяташ за предубедена спрямо България или поне така изглежда, поправи ме ако греша) не си спестява критиките и към Меркел.Не може, наивно е да твърдиш, че в България всичко е прекрасно и живеем в Рая. Най-малко това!
107
2
 
19
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Тоя кмет счупи схемата. Сега как да се оправдават из цела България, че обществения кендзеф, който са построили с евросредства за 2 мандата струва колкото палата на AirДоган в Истанбул! Добре е, че всяка година я въртите тази новина, за да вдигне малко самочувствието.
106
0
 
44
 
! Отговори
Деди преди 4 години
Кметът бил червен, зелен..., ми не, Кметът явно е ЧОВЕК - оправен, честен българин. Хвала и шапки долу! НО! Колкото и да е читав без свестни хора нищо няма да може да направи. Така че шапки долу и за хората - селото е случило на Кмет, а той е случил на човеци. НО! Това може да се случи в ЦЯЛАТА СТРАНА! Достатъчно е да си спомним, че и ние сме ХОРА и почнем да избираме да ни управляват човеци. Не сини, пембени, жълти...ЧОВЕЦИ!!!
105
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е резултатът, когато един кмет е морален, честен, не злоупотребява (краде) европейските средства и мисли за хората, а не за собственият си ***! Браво!
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо села и къщи за гости, по-скоро трябва гражданско общество и пряка демокрация, за да сме като Швейцария.
103
21
 
19
 
! Отговори
:) преди 4 години
Кметът е от БСП и краде с мярка. Ако беше Гейбер, досега всичко да се беше срутило или директно да беше откраднал парите.
102
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радвам се че има такива села и сигурно също са добре защото явно нямат шведи близо! Пазете красивото селце от тия *** и диваци! Не позволявайте да припарват там! Само така ще продължава да бъде чисто красиво и спокойно! Късмет от сърце
101
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислят за Социализъм а живеят с пари от ЕС. Работят в западна фирма. С месечно възнаграждение средно 2000лв.
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 96Ама от твоите приказки излиза, че Дойче Веле пише лоши неща само за България, докато за тяхната си Германия пишат само хубави неща и суперлативи, това ли намекваш???Знаеш ли колко лоши неща за Германия съм научил от Дойче Веле? И то не само от интернет, на кабелната имаме канал на телевизия Дойче Веле на английски език.Там гледах репортаж за така наречените "работещи бедняци" в Германия.Гледах и за бездомните - полицията като ги гони си слага ръкавици - да не се изцапа!
99
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудо невидяно! Село като село.Ако не са окрали средствата от ЕС, ами са ги вложили (както е редно да бъде) в развитие на селото, това само по себе си е похвално и няма нищо лошо.Ама чак пък да се мерим пак със Швейцария...Вече получавам уртикария когато някой ни сравни със Швейцария!Ей го на - идете на малко по-далече - в същата посока от София се намира град Копривщица! Възрожденски български град с историческо и културно наследство, град какъвто никъде няма, дори във Швейцария!
98
0
 
5
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Еее думичката истинска за роми ми я направи на звездички. Браво 😉
97
2
 
3
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Доколкото си спомням там няма *** /роми/
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на българите от селото ! На който не му харесва може да си го .....
95
7
 
20
 
! Отговори
БСП-ари преди 4 години
ако БСП са умни, ще го сложат този човек за PR на кампанията си, както направиха с мозъка Иво Христов и с генерала Радев.Всички сме сигурни, че има много по-кадърни и морални хора от Боков Борис
94
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зад чудото стоят 12 млн. лева" Някой друг щеше да го изкара 120 милиарда.
93
4
 
26
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Всяко село може да изглежда така, но ще му трябва не 12 милиона, ами 120 милиарда, защото дебелите очи на крадливите герберасти, бсперасти и депеседерасти са много и навсякъде!
92
0
 
36
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Да заведат там задължително и други кметове от страната, за да видят как се работи без да се краде! И особено кмета на Панчарево, да види какво могат другите, въпреки, че нямат езеро и не са на 1 км. от столицата!
91
1
 
45
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Това е КМЕТ! Браво. Едно огромно браво. Бях там, и аз посетих това село, и смело мога да твърдя, че този човек ако ръководи София, може би и ние ще се гордеем с града ни. А не да чакаме на ремонта на ремонта на ремонтите да приключи, ЗА ДА ОСТАНЕМ РАЗОЧАРОВАНИ. ФАНДЪКОВА, ТИ СИ ПОЗОР!!!