Чудото Чавдар: "Швейцарското" село на 70 км от София

Тайната на чудото обаче е много проста: Усилен труд
29 май 2019 11:20,
186

На 70 километра от София се намира село Чавдар, което обаче със същия успех може да бъде и в Алпите.

Малкото "швейцарско" село в подножието на Стара планина може да се похвали с гладки улици, подравнени бордюри и чисти тротоари - нещо, което в големите градове е мираж.

Детските площадки, градина и училище са подновени и за разлика от повечето села в България те не са празни, а пълни с деца.

Освен млади хора, в село Чавдар често се срещат и туристи. И те, и жителите на селото го наричат чудо.

Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми.

"Благодарение на европейските фондове и на някои наши средства превърнахме Чавдар в населено място, което стана прекрасно място за живеене", казва кметът Пенчо Геров пред DW.

Зад чудото стоят 12 млн. лева и опитът на кмета в строителния бизнес и инвестициите.

"Трябва да прецениш дали това, което искаш дали ще служи на хората", казва той. И си личи, че в село Чавдар към всеки проект се подхожда с внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и този кмет е червен ако не знаеш. Всичко опира до желание, умение и независимост от партията (да не ти нареждат с кого да работиш и колко да завишиш цената).Ами когато нещата опират до местно ниво има съзнателни и корумпирани кметове от всички партии, но факт че само при ГЕРБ ни отпускат евро - фондове.
89
1
 
24
 
! Отговори
Че се краде, крадеСЕ преди 4 години
Въпросът е какво правим ние, с крадливите Народни Представители??? Овце ли сме ?
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До -10Това че има мина и хвостохнилища, не значи бе водата е отровена и природата е съсипана зелен талибане! Дайте сега да убием този район, за да угодим на зелената секта. Вие освен да съсипвате България и да рекетирате, нищо друго не правите г-н хипи-секта.
87
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигуност кметът на Чавдар не е от Шайката не герберастките крадльовци.
86
0
 
33
 
! Отговори
do 76 преди 4 години
Той и този кмет е червен ако не знаеш. Всичко опира до желание, умение и независимост от партията (да не ти нареждат с кого да работиш и колко да завишиш цената).
85
6
 
23
 
! Отговори
ГЕРБ е МАФИЯ преди 4 години
Кои комунисти ? За ГЕРБ ли говорим или да БСП ? Уточнявайте се !Защото 90% от кметовете са от гербаджийските комунисти, които сега се дупят на Запад... Те са най-крадливи, защото при тях се пращат най-много пари от бюджета.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червения кмет на нашата община кара Мерцедес по-скъп от Мерцедеса на Борисов. А крайбрежието на града се застрои с хотели като той взима процент. И това всички го знаят, но въпреки че алеята пропада в морето, но строителството продължава.
83
4
 
2
 
! Отговори
Холандия преди 4 години
Ротердам а на 0.9 милиарда бюджет
82
2
 
11
 
! Отговори
Българче преди 4 години
Понеже преди години правих проверка на някои от проектите точно за археологическите атракции... само да ви кажа, че оттатък хълма с палеонтологичното селище е хвостохранилището. И такъв ветрец духа, че да не ти е много да живееш там.Не критикувам, само казвам.Иначе не го мислете г-н Геров. Господ здраве да му дава - на него и на сина му, който е кмет на Пирдоп. Съвсем искрено.
81
4
 
19
 
! Отговори
аскет с каскет преди 4 години
Завиждам им на жителите на с. Чавдар ! Те са се оправили благодарение на кмета си ( общината си).За разлика от всички останали общини в Б-я , където жителите им се оправят някак си ВЪПРЕКИ кметовете ( общините )си !
80
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния изчистиха комунистите и сега селата са им оправени, а ние още не сме изчистили комунистите и затова селата са неоправени, защото комунисите крадат, а всяко село трябва да има кмет от ГЕРБ и да изчистиме комунистите да се оправят селата като в Румъния.
79
12
 
7
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Никакво чудо няма в Чавдар. Ще не ще, кметът ще работи по образец, защото трябва да се оправдае съсипването на природата от мининте в региона. Чавдар е точно между две хвостохранилища. Водата там за нищо не става. Изчезва мината, изчезва и чудото Чавдар.
78
1
 
1
 
! Отговори
Пацu преди 4 години
:D :D :DПонеже са им широки като попски ръкави...
77
20
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
По времето на социализма селата бяха пустеещи с изровени улици, мръсни троторари и неподравнени бодюри, а по времето на демокрацията селата са пълни с деца, с гладки улици, чисти тротоари и подравнени бордюри!
76
8
 
10
 
! Отговори
бай Танас преди 4 години
*** не крадат с шепи а със задните си части!
75
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния крадльо на еврофондове.Скоро ще го арестуват и него, като оня крадльо от Божурище вчера.
74
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи когато не се краде с пълни шепи можело ... сега си представете за какви кражби става дума по останалите села и градове...Еми комунистите крадът! В нашият град, защото кмета е червен има саниран само един блок..?
73
5
 
39
 
! Отговори
Франция преди 4 години
Марсилия с бюджет 1.1 милиарда, а София с 1.8 милиарда. Ходете да видите как изглежда Марсилия и какви улици и сгради има. Площа е съвсем малко по малка от София. Краде се яко.
72
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
слушайте крадливи гербави диарииот където и да идват парите когато всички сте крадливи като главната диариячлена на БКП от банкя парите за народа не стигата отиват за къщички за гости апартаменчета в офшорни сметкитози е честен кому.няга не като вашия бояджия - готов да изближе всеки *** и да продаде народа сизначи можело - да ама ако не се краде
71
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на морал е да не крадеш, независимо от коя партия си. Браво на този човек!