Глобяват търговци, ако не хвърлят разделно боклуците

Отпадъците сериозно застрашават екологичното равновесие
3 юни 2019 09:29, Петя Славова
9

Световният ден на околната среда ще бъде отбелязан на 5 юни. Световните организации от години алармират за огромното количество отпадък, което сериозно застрашава екологичното равновесие на Земята.

От Столичния инспекторат следят за спазване на наредбите по отношение на сметосъбирането и от страна на търговците на открито. 9 акта, 20 глоби са наложени в последните дни от инспекторите и са проверени над 150 обекта. Проверките продължават и ще са изненадващи.

"Намираме се на оживена столична улица, където има малки, но и големи търговски обекти и се образуват отпадъци от кашони, найлони и пластмаса. Някои магазини могат да използват системата за разделно сметосъбиране, не са задължени да имат сключен договор с фирма, събираща отпадъци", каза пред Bulgaria ON AIR Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

"По-големите магазини разполагат с контейнери за различни отпадъци, ние проверяваме дали се смесват боклуците", посочи тя.

В "България сутрин" Асенова посочи още, че най-често търговците, които допускат нарушения, оправдават постъпките си с това, че не били запознати с разпоредбите.

По думите ѝ често пъти ставаме свидетели на замърсявания, въпреки че в близост са разположени кошчета за отпадъци и постъпките на изхвърлящите боклуци на улицата не може да бъдат оправдани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аааааа, бе как ше ги глобяват? я другарката *** импексова да спретне един протест под наслов ОСТАВКА, а фотоелена милиончева да разследва случая!
7
1
 
2
 
! Отговори
GERBer преди 4 години
браво. глоба за всичко! и за *** и дишане!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А глоби за ***,които си хвърлят фасовете и другите *** кога?
5
1
 
3
 
! Отговори
ahhaha преди 4 години
Какви глоби, какви санкции, какви 5 лева? Магазинът до нас си трупа кашоните пред входната ни врата, постоянно се караме със служителите и ефектът е нулев. Постоянно се налага да ритам/местя кашони, за да се прибера вкъщи. Отделно, има кофи за разделно, но те никога не си изхвърлят кашоните в кофата за хартия/картон, защото е 2метра по-далеч. Служител на Столичен инспекторат да работи? Вие шегувате ли се? Те са като КАТ-аджиите, знаем за тях, но ползите не ги виждаме.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мноооого сме далеч от някакъв баланс в сметосъбирането. Като начало е добре да успеят да накарат хората да разделят с цел по лесно изгаряне в завода, а в някакво необозримо бъдеще може и да се започне с преработването .
3
0
 
10
 
! Отговори
Знаещ преди 4 години
Това не са какви да е коне, а евроконе с еврокаруци. Управлявя ги не кой да е, а еврокаруцар. Защо го твърдя ли? Защото тези ***, както ги наричаш, са основата на обществото ни и първи гласоподаватели. Факт!
2
0
 
9
 
! Отговори
Лозенец преди 4 години
Не знам СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТкак точно действа но на басейна Спартак има рибен ресторант от 15 години който НИКОГА НЕ Е ИМАЛ КОНТЕЙНЕР ЗА ОТПАДЪЦИ /общ. тРИАДИЦА/ и хвърляткъсно вечер чували с отпадъци от риба ,хранителни продукти и амбалаж в отсрещните кофи на блока/общ. Лозенец/ и естественно ги препълват. Страхотна смрад е,а през лятото още повече.Котки и кучета също,,помагат".А инспектората...??? Той май не може да оправи общините и кметовете им?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то пък голяма полза, като аз го изхвърлям разделно. всяка сутрин минава един *** с кон и каруца, обръща контейнера с пластмасата, вади от дъното бутилките....след него в 7 ч. минава бокл. камион, ама за него не остава. чудя се, защо си правя труда. какви са тези коне из софия ?