КНСБ предлага: Ваучери за водни помощи и ръст на заплатите

От синдиката съгласни, че покачването на цените е неизбежно
25
КНСБ предлага: Ваучери за водни помощи и ръст на заплатите
Снимка: архив, Ройтерс

Ваучери за водни помощи могат да бъдат предвидени в следващия бюджет, смятат от КНСБ.

"На човек му трябват най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лева за подпомагане на нуждаещите се", пресметна президентът на синдиката Пламен Димитров на дискусия за ВиК сектора.

По думите му покачването на цената на водата е неизбежно, но е важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора, предаде БТА.

Според него е нужен нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита спецификите и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки гражданин на България, както и да се гарантира публичният характер на сектора.

"Нашето основно искане е 15% годишно увеличение на заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8-11 процента годишно, докато тези при ВиК услугите два-три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали", каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужни още 25-27 млн. лева годишно", обясни той.

Според синдикалиста в сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ.

Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77 процента на населението на страната, заяви шефът на комисията Иван Иванов. Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите.

Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служителите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иванов.

По думите му възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ХОРАТА се делят на два вида- Такива, които се къпят и си сменят бельото ВСЕКИ ден и такива, които правят това ВСЯКА седмица.НОРМАЛНО е дневното потребление на вода за един човек да бъде около 150 литра, което прави 4-5 кубика месечно.Само като пуснете днес тоалетното казанче 7 пъти, това са 45 литра. За къпане още 60 литра. Миене на чинии, пране, за личен тоалет и др. още 40 литра.
22
0
 
9
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Какви са тия синдикати които подстрекават мизерията,че даже я подсилват с безпредметни помощи? Синдикатът трябва да се бори за интересите на хората в икономическата система,а интересите са винаги ПАРИ.!!! Парите са това което стои м/у работодател и експлоатиран,парите нищо друго. И тези ваучери от кого са обезпечени да обяснят,защото този вид дотации се поемат от някой,в случаят може би от ,,Швейцарската Банка'. Ха.Ха... че то и на децата им е ясно че за някои хора водата е без пари и ще бъде
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангал Джамбазки да им плаща водата! Нали за него са гласували?><?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искат да помогнат, да изгонят veolia и да не се върне обратно към общината водата ни.
19
0
 
8
 
! Отговори
Ва йбъ вгзъ преди 4 години
аре стига сме късали от залъка си за финландците!
18
0
 
13
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Мн ясно, че помощи , то се знае за кой отиват. Ако вдигнат заплатите, бартчедите няма как да се възползват, защото не работят. Нали бургаския кмет им спря водата. Сега някак си трябва да им погасим дълговете, че за е доволен електората...избори идват. Това е просто законна форма да продължаваме да ги издържаме !!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо покачването на цената на водата е неизбежно? Да не живеем в пустиня и водата да се помпа и докарва от стотици - хиляди километри? Е това не могат да разберат хората? Май разходите за транспорта на водата от ... до и нейното пречистване са по-малки от тези за изплащане на заплати в администрацията на ВиК-атата? Ай?
16
0
 
12
 
! Отговори
mango преди 4 години
Конфискувайте имуществото на всички кметове и отговорни лица занимаващи се и направили водни цикли.защо криете статистиката , че след всеки воден цикъл цената е нагоре и загубите също.Да не говорим за каналите за отпадни води.Навсякъде е по-зле от преди ремонтите.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия ваучери за помощи!!!Вдигнете заплати и пенсии,че се превърнахме в просяците на Европа.Какъв ЕС,какви 5 лева.Народа стана по-беден,а управниците безумно богати.Това ли искахме?
14
0
 
15
 
! Отговори
Човека от село преди 4 години
Защо 1 човек от администрациите на вик дружествата не излезе на протест ? Защото винаги се е знаело че те вземат около 1200 лв заплата. . . Да не говорим, че за да работиш в вик трябва да си от партията. . .При смяна на правителство сменят и директорите им, следователно той сменя персонала си. Следователно при всеки нов мандат нови директори. Всеки един идва за да краде, за това няма оправия и са този хал . . .
13
0
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
С какво е неизбежно бе? Например в София крадливия френски концесионер язовир Искър ли построи, водопроводи ли строи - какво? Незабавно да се прекрати тая престъпна концесия - подписалият я - на разстрел !!! Тука и помпи няма - водата си слиза от планината на гравитация !!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Човека от село преди 4 години
Преди 10-15 години вик служителите бяха с най-високи заплати от местния (частен и държавен бизнес) . ВиК индустрията защо плаче сега ?! Защото са еднакви заплатите с тези на другите от бизнеса ли ? ВиК работник взема средно около 800-900 лв/месец заедно с купони за храна и всички осигуровки. Какво реват ? Работят от пон.-петък от 8-17. . . Единствено от тях се иска да си поддържат системата и събират парите. . . Това са хора които нищо не работят-освен тези, които правят авариите.
11
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 4 години
Покачването на цените на водата е неизбежно, на всичко друго също, а и на заплатите за мизерстващите от вик. А това, че качеството на водата е ниско има ли значение? Или това е шантаж, позволете ни да увеличим заплатите, а пък ние като реверанс няма да повишаваме цените?
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо "покачването на цената на водата е неизбежно"?! Внасяме ли я отнякъде, световните борси ли определят цената? Какви са тия глупости, вода поне България има в изобилие и си е наша, защото така дерете народа?
9
2
 
10
 
! Отговори
БИЗНЕС преди 4 години
По - добрия вариант е следния - КНСБ да се съгласи да се махнат Заплата и Пенсия и срещу Работа да се раздават купони за хляб , ток и вода . Пенсионерите да ги съберат в специални домове и да ги храни Държавата от остатъчния продукт на Фирмите правещи биогорива .
8
0
 
22
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
КНСБ покровителствува В и К мафията! Социализма построи и водоснабди 90% от населените места. В последните 30 години довършваха започнатото и нищо ново. Сега само кърпят. и то ако им дойде кефа. Това публично частно партньорство във ВиК сектора си е жив обиржилък. Хем не инвестират, хем ги мързи, хем вдигат цената на водата!! Явно трябва да се възсъздава Агенция за държавен и народен контрол
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КНСБ се продадоха на ГЕРБ.
6
0
 
21
 
! Отговори
- преди 4 години
КНСБ предлага да затвори и вместо да се държат офиси, сгради, постоянен щат от твърде много хора на твърде много пари, да затвори ,а спестесните разходи да се дават на хората и децата в нужда
5
0
 
17
 
! Отговори
Ваучери Маучери преди 4 години
Това КНСБ синдикат на кого са, на работещите или на изедниците? Лъжепридобивки мислят вторите, с цел заобикаляне на данъци.
4
1
 
32
 
! Отговори
опетков преди 4 години
По време на соца плащахме 12 стотинки за кубик. Държавните монополи на тока и водата доведоха до 30 кратно увеличение цената на водата. Сега плащаме по 3 лв. Преди да се прави каквото и да е било увеличение на цената на водата, да се публикуват одити на независими експерти къде отиват огромните суми от 30 кратното увеличение. На каква цена се купува водата от язовирите, какви суми се харчат за поддръжка на системите, колко са загубите на вода и какво е направено за намалението им.