Напаст от кърлежи, три пъти повече са тази година

Валежите и топлото време създават идеални условия за тях
14
Напаст от кърлежи, три пъти повече са тази година
Снимка: архив, БулФото

За значително нарастване на ухапаните от кърлежи в цялата страна спрямо миналата година предупреждават специалистите. Очаква се още по-голяма вълна от пострадали, особено покрай Черешова задушница (15 юни), тъй като гробищните паркове са едни от местата с най-много кърлежи.

Значителен е броят им и в парковете и междублоковите пространства. Сред причините, които се посочват за това, са характерни биологични процеси, недостатъчни мерки за превенция, както и наличието на немалък брой бездомни кучета, които разнасят кърлежите навсякъде, наред с гризачите и птиците, пише "24 часа".

Въпреки че май традиционно е един от пиковите месеци за кърлежите, студеното време и валежите в началото на пролетта забавиха появата им. Избуялата растителност, високите треви и храсти, както и влажното и топло време сега обаче създават идеални условия за тях.

“Обикновено още от края на март, началото на април започваме с данните за първи ухапвания и първи случаи на заболявания. Броят на някои от заболяванията все още е нисък, но темпът на нарастване е висок”, обясни пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Между 70-80 човека ежедневно носят кърлеж за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев. Освен лаймска болест, смучещите кръв паразити са основни преносители на други бактериални инфекции като ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска (средиземноморска) треска.

Заразяват се обаче само между 1 и 3% от изследваните ухапани, успокояват медици. Статистика колко общо са станали до момента жертва на напастта от кърлежи обаче няма, тъй като не всеки носи ухапалия го паразит за изследване.

Има забавяне в обществената поръчка за фирма, която да обработи тревните площи в София срещу кърлежи, тъй като договърт с последната е приключил в края на миналата година, признаха от столичната регионална здравна инспекция. Въпреки това пръсканията в 24 от 25-те общините в столицата са започнали навреме - в началото на април.

На един от районните кметове е съставен акт за неизпълнение на предписанията, но от здравната инспекция отказаха да посочат в коя част на столицата е имало проблем.

В София вече е осъществено и второ пръскане, като за момента са обработени парковете и градините. Поетапно пръскания се правят и на междублоковите пространства и градинки в отделните райони. Преди 15 юни ще се минат и всички гробищни паркове.

Действието на препаратите започва още на втория час и е с продължителност 24 часа. Ефективността им е доказана, но не е 100-процентова, тъй като яйцата на кърлежите не се повлияват от отровите.

Резките промени във времето, от една страна, създават добри условия за кърлежите, а от друга, затрудняват пръсканията, тъй като, ако завали дъжд в рамките на няколко часа след обработката, използваните препарати се отмиват и отиват в почвата.

Предвид значителния брой кърлежи тази година прегледът на тялото след всеки досег с трева или излет е задължителен, припомнят специалистите. Обикновено кърлежите търсят тънка кожа по сгъвките, където попадат по-лесно. Традиционно некосените места и сухата растителност трябва да се избягват, но в следващия месец заради кърлежите това е още по-препоръчително. При излет, а и превантивно, да се използват репеленти.

“Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа вертикално нагоре. Не трябва да се върти, но ако хоботчето се скъса, трябва да се извади с чиста игла.

Най-добре е да се ползват медицински ръкавици, а след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете, както и мястото, където е бил кърлежът”, съветва проф. Кантарджиев. Препоръчителен метод е да се използва специален инструмент, който може да се купи от аптека, или пък много тънка пинсета.

Обикновено 2-3 дни мястото, където е било ухапването, остава зачервено, което е нормална реакция на организма.

За по-голяма сигурност кърлежът може да се занесе в лабораторията на НЦЗПБ за първоначално изследване дали е преносител на зараза, или не, а минимум 20 дни по-късно е добре да се направи и кръвен тест на ухапания.

“Обикновено ухапванията от кърлежи стават май - юни месец, а проявите на инфекциите, които се пренасят от тях, през август, септември и октомври. Ако се вземе антибиотик веднага след свалянето на кърлежа обаче, хората могат да са спокойни, че са предпазени от инфекция”, обясни проф. Кантарджиев.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 3 седмици
;-(((((
12
1
 
1
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 1 месец
За обезпаразитяване всяка община взима много пари от бюджета ( от нас балъците), но пръскат само по две градинки в квартал и то със силно разреден препарат!!! А иначе най големите КОМПЛЕКСАРИ са панелните КУЧКАРИ.... въобразяват си че това ги облагородява а всъщност само разнасят смрад, косми и ***!!!! Като им се гледат животни да станат скотовъдци на село,!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдам,нашият кърлеж хванат от училищен двор се оказа с лаймска болест,отделно,че от бърза помощ го извадиха точно както НЕ трябва с намазване с гелче и въртене и съответно го скъсаха...ще видим какво ще покаже кръвния тест след 2 седмици.Медиците ни вече и кърлеж не могат да извадят... просто нямам думи.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топло време? Къде го видяха, у Атина ли?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки път различно обяснение как се маха кърлеж... Един път трябвало с въртеливо движение да се маха и никога с дърпане.. Сега тук другия вариант - с дърпане и не с въртеливо движение... Как па не постигнахте консенсус по тоя въпрос ви ева и специалистите... А тия котко и кучелюбителите - хранете още бездомните покрай входовете...
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има забавяне в обществената поръчка за фирма, която да обработи тревните площи в София срещу кърлежи, тъй като договърт с последната е приключил в края на миналата година, признаха от столичната регионална здравна инспекция. - нещо неясно ?
7
2
 
6
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 месец
По стара кучкарска традиция, нека и аз се изрежа: "Как така ще трепите кърлежите бе. Къде са правата на безгръбначните, те не са виновни, това им е в природата. Хората са виновни че развъждат кучета, техен основен преносител"
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е където има повече животни да има и повече кърлежи
5
4
 
7
 
! Отговори
заради еко-фашистите преди 1 месец
парковете са пълни с пара–зити от пълчищата бездомни животни и т.н. домашни любимци

заради терора на еко-фашистите ние не можем да унищожаваме тези пара–зити, защото за еко-фашистите бездомните пара–зити са по-важни от здравето и живота на нашите деца

тази психопатия я дължим на европейските "ценности" !!!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ухапах кърлеж!

Сега къде да ме носят за изследване?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Валежите и топлото време създават идеални условия за тях

На тези некадърници все нещо им е виновно най-често метерологичните условия.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изобщо не се пръска
при нас дори не е окосено, растителност има до кръста
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази година гадовете така са налазили паркове и междублокови пространства, че тревите вече натежават от тях ама някой да пръсне с нещо ? - йок !